Комунистичка партија Народне Републике Кине представља мотор који гура кинеску државу напријед у прогрес

Конгрес Комунистичке партије Народне Републике Кине, најважнији догађај у кинеском политичком плану, бит ће одржан 16. октобра у Пекингу.

Свијет 14.10.2022 | 10:46
Комунистичка партија Народне Републике Кине представља мотор који гура кинеску државу напријед у прогрес

Дипломата и амбасадор Босне и Херцеговине Сабит Субашић је у интервју за Кинеску медијску групу говорио о значају тог конгреса, улози Кине у међународним односима, билатералној сарадњи Кине и Босне и Херцеговине, те многим пројектима које Кина проводи на глобалном плану.

Субашић је казао да, према политичком уређењу, Комунистичка партија Народне Републике Кине  представља 'мотор који гура кинеску државу напријед' у прогрес, што га сврстава у један од најважнијих догађаја у тој држави, на којем се усвајају веома важни документи.

- Биће донесене неке важне одлуке у вези вањске политике. Конгрес Комунистичке партије је  грандиозан догађај који окупља више од 2.000 делегата, што је и очекивано, ако се зна да  Комунистичка партија броји више од 90 милиона чланова - појаснио је. 

Од 18. Конгреса Комунистичке партије, који је одржан 2012. године, Кина је имала много важних иницијатива и конструктивних приједлога и уложила је огромне напоре у стварању заједничке глобалне будућности, а Субашић тврди да је управо тај конгрес изузетно важан за развој и позиционирање Кине у међународним односима.

Каже да је Кина у том периоду постала сила која је према мишљену свих озбиљних међународних теоретичара и практичара призната као суперсила која има одлучујућу улогу у односима међу државама на глобалном плану те да је развој и позиционирање Кине на међународној сцени на неки начин утицало на успостављање новог свјетског поретка.

- Кина је постала суперсила са одлучујућом улогом у међународним односима и та позиција Кине, према свим предвиђањима теоретичара и практичара међународних односа ће и даље јачати - нагласио је Субашић.

Говорећи о Иницијативи „Појас и пут“, једном од најамбициознијих економских и инфраструктурних потхвата у хисторији човјечанства, који повезује Кину са земљама Централне и Источне Европе, а чији је учесник и Босна и Херцеговина, Субашић тврди да ће пројект и даље јачати те да ће бити конкретизиран, иако већ има много конкретних пројеката посебно у сфери економије.

Појас и пут или Нови пут свиле, представља велики кинески транспортни, инфраструктурни, стратешки и промоцијски потхват. Иницијатива је представљена 2013. године када је кинески челник Xи Јинпинг предложио заједничку изградњу економског појаса на траговима старога Пута свиле, али пројекат је убрзо постао глобалан.

- Та пројектна стратегија је визија Кине која обухвата огроман простор у Африци и Европи. Када погледате карту која је направљена за тај глобални пројект, видјет ћете да су многе земље укључене, посебно у Африци, али и да многе земље у Европи налазе смисао у том пројекту - истакао је. 

Субашић је казао да се ради о конкретној иницијативи која је замишљена да донесе бољитак свим земљама учесницама те да то није пројект Кине и сваке земље чланице понаособ, већ свих земаља учесница заједно. Додао је да су неки од тих пројеката већ активни те да доносе резултате, а да су неки још увијек у фази припреме и реализације. 

Што се тиче БиХ, Субашић сматра да је то велика шанса за БиХ те да је требала бити боље припремљена за пројект у сваком погледу. Истиче да је то озбиљан пројект, гдје раде врло озбиљни људи и гдје се врло озбиљно преговара о различитим иницијативама. Уколико држава нема капацитет и унутрашњу координацију, онда и не може бити дио тога.

- Волио бих да људи далеко више разумију капацитете те иницијативе и да на одговарајући начин одговоре кадровским оспособљавањем, јачањем капацитета Амбасаде БиХ  у Пекингу и успостављањем система доношења одлука који ће помоћи да будемо активни чланови те иницијативе, што би итекако било важно за нас са економског аспекта - појаснио је Субашић.

Коментирајући билатералне односе Кине и БиХ, оцијенио је да су добри те да БиХ нема никаквих отворених питања са Кином, али да постоји огроман простор да се ти односи унаприједе. Сматра да је Кина итекако заинтересирана да унаприједи билатералне односе са БиХ. 

- Морат ћемо уложити напоре да те билатералне односе конкретизирамо у складу с нашим интересима, а то су унапређење економије, извоз и повећање кинеских инвестиција у БиХ. Морамо се максимално потрудити да у Кини што боље представимо наше капацитете и предности у области економије, али и осталим областима - нагласио је.

Нагласио је да је култура сегмент рада гдје се могу направити изванредни искораци, а као примјер добре сарадње је навео ситуацију гдје је током посјете Кини прије двије године био угодно изненађен када је срео групу од око 50 бх. студената кинеског језика. У вријеме када је он студирао, Субашић каже да је била сензација ако једна особа учи кинески језик. 

- То је добар пут. Када учите кинески језик, учите о култури, разумијете Кину и стварате увјете за бољу сарадњу у многим другим сегментима. Због тога је култура заиста важна област наше садање - Истакао је Субашић. 

Као трећу важну област у пољу сарадње БиХ и Кине, издвојио је туризам, посебно због безвизног режима. Кинези не требају визе за БиХ нити бх. држављани требају визе за Кину. Субашић подсјећа и да су БиХ и Србија једине земље у Европи које с Кином имају безвизни режим и то даје изванредне могућности за организирање туристичких програма, али домаћи туристички радници не препознају довољно те капацитете. 

- Током једне од посјета Кини, присуствовао сам великом пријему гдје сам градоначелнику и предсједнику Комунистичке партије једног града представљен као особа која долази из Сарајева. Градоначелник је на то казао да је за њега као студента, други најважнији град било Сарајево. Разлог за то је филм „Валтер брани Сарајево“ који они никада неће заборавити - присјетио се Субашић. 

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар