Кина ц́е непоколебљиво промовисати отварање на свим нивоима

Тренутно се светска економија суочава са вишеструким изазовима, укључујуц́и унилатерализам и протекционизам. Кина ц́е чврсто подржати економску глобализацију и непоколебљиво промовисати отварање на високом нивоу, рекла је портпаролка Министарства иностраних послова Кине Мао Нинг на редовној конференцији у среду.

Свијет 13.10.2022 | 11:39
Кина ц́е непоколебљиво промовисати отварање на свим нивоима

Премијерка Србије Ана Брнабиц́ је недавно у интервјуу рекла да је извоз Србије у Кину у протеклој деценији порастао 152 пута.

''Кина је посвец́ена отварању на високом нивоу, које свету доноси могућности развоја'', казала је.

Упркос утицају ковида 19, билатерална трговинска размена две земље прошле године је била скоро пет милијарди евра, додала је Брнабиц́ева у интервјуу за Кинеску медијску групу.

У одговору Мао је рекла да су две земље поуздани партнери.

''Трговинско-економска сарадња две стране напредује великом брзином и доноси опипљиве користи двема државама. Осим Србије, Кина је такође велики трговински партнер са преко 130 земаља и региона'', додала је Мао.

Нагласила је да је у протеклој деценији, укупна кинеска трговина робом достигла 262,3 билиона јуана (36,58 билиона долара), од чега је увоз износио 117,6 билиона јуана, са просечном годишњом стопом раста од 4,7 одсто.

''Акумулирана вредност страног капитала у Кини износи 1,2 билиона долара, са просечном годишњом стопом раста од пет процената. Залихе кинеских прекоморских инвестиција порасле су са мање од 0,6 билиона долара на преко 2,7 билиона долара, заузимајуц́и трец́е место у свету'', рекла је она и додала: ''Кина ц́е компанијама из различитих земаља пружити више тржишних прилика, могуц́ности улагања и раста''.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар