Цијена горива могла би ићи и до три и по марке

Цијене горива настављају да расту. Из  Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе РС кажу да се не очекује стабилизација те да би цијене могле ићи и до три и по марке по литри. 

Република Српска 12.10.2022 | 08:07
Цијена горива могла би ићи и до три и по марке

На бензинским пумпама у Републици Српској гориво је већ скупље, а у најави су и нова поскупљења. Како су саопштили из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори Српске, дизел је у просјеку поскупио за 7 до 9 фенинга. 

- Цијена литра дизела тренутно, у просјеку, износи 3,20 КМ. Цијена бензина се није мијењала и стабилна је, а литар у просјеку кошта између 2,64 и 2,72 КМ. Разлози поскупљења су глобална ситуација на финансијским тржиштима, неповољна безбједносна ситуација и могућа ограничења постојећих рута снабдијевања - навели су у Привредној комори.

Грађани су огорчени. Кажу да су цијене горива, за низак стандард, којим већина у БиХ живи, неоправдано високе.

Дистрибутери још увијек не излазе са конкретним подацима за колико ће тачно расти цијене горива. Чекају да виде колико ће поскупјети рафинерије, да би одредили цијене у малопродаји. Економисти кажу су нова поскупљења посљедица одлуке земаља ОПЕЦ-а да се смањи производња, што изазива незадовољство великих економија и тржишта, првенствено ЕУ, које биљеже повећању потражњу.

 „То је сад једна озбиљна глобална игра у којој су многи заинтересовани економски други политички на крају то ћемо сви да платимо ми као ситна раја и купци горива на бензинским пумпама. У овом моменту је ситуација да ми као грађани не можемо ништа урадит осим да жалимо што нисмо били у ситуацији да власт која је била у могућности да укине акцизе на гориво и барем мало олакша живот нашем сиромашном буџету сваке породице у Босни и Херцеговини“, каже Зоран Павловић, економиста.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, од 2018. до 2020. године у Босни и Херцеговини прикупљено је око 1,5 милијарди марака прихода од акциза на нафту и нафтне деривате и око 1,8 милијарди марака прихода од путарина. Можда су баш те цифре довољан разлог што надлежни упорно игноришу захтјеве за регулисање цијена горива, јер не желе да се одрекну прихода који им омогућавају високе плате, скупе аутомобиле и друге привилегије, док грађани све теже набављају основне животне намирнице.