Извјештај ЕК о БиХ: Нема напретка у кључним пољима

Једнострано преузимање државних надлежности од стране Републике Српске и демонтирање државних институција, угрозило је перспективу земље за приступање у Европску унију (ЕУ), истиче се у извештају Европске комисије који је посвећен БиХ.

Босна и Херцеговина 11.10.2022 | 16:12
Извјештај ЕК о БиХ: Нема напретка у кључним пољима

У извештају који ће Европска комисија објавити 12. октобра, а у који Радио Слободна Европа (РСЕ) има увид, подвлачи се да су странке са седиштем у ентитету Република Српска блокирале законодавне и извршне институције на државном нивоу, "што је довело до скоро потпуног застоја у реформама".

Држава се ускладила са санкцијама, примјену омета Република Српска

Стручњаци Европске комисије наводе да је Босна и Херцеговина "значајно" повећала стопу усклађивања са заједничком спољном ЕУ, које се односе на санкције против Русије које су одговор на агресију у Украјини

У нацрту извештаја се препознаје и поздравља ово повећање стопе формалног усклађивања које је начинила држава.

Међутим, у нацрту документа се подвлачи да су се власти и странке из Републике Српске залагале за неутралан став о агресији Русије на Украјину, "оспоравајући усклађивање са изјавама ЕУ и ометајуц́и пуну имплементацију рестриктивних мјера против Русије".

Опструкције уочи избора

У већини документа о Босни и Херцеговини се у више наврата спомиње да нема никаквог прогреса у важним пољима.

Наводи се, између осталог, да Савет министара БиХ није предузео никакве кораке да би развио национални програм за усвајање правне тековине ЕУ.

Због "политичке опструкције" је Министарство финансија и трезора ометало несметану организацију октобарских избора ускрац́ивањем потребних средстава.

Одржавање избора је оцењено добро, али се каже да су октобарски избори обележени неповерењем у јавне институције и реториком која је неуједначена.

У правосуђу нема напретка

Ниједан напредак Европска комисија није обележила у БиХ по питању правосуђа.

Оцењује се да се БиХ није побољшала независност и непристрасност правосуђа, те да извршна и законодавна власт није усвојила додатне мере заштите.

Такође се оцењује да није постигнут напредак у обезбеђивању и омогуц́авању окружења за цивилно друштво.

Додаје се да недоследност и преширока дискрециона права и даље постоје у примени правила о именовању, дисциплинској одговорности, напредовању у каријери и сукобу интереса судија и тужилаца.

"Потребне су хитне мере да се врати поверење јавности у правосуђе и ојача његов интегритет. Недостатак политичке посвец́ености реформи правосуђа и лоше функционисање правосудног система и даље угрожавају уживање права грађана и борбу против корупције и организованог криминала", оцењује се у нацрту документа.

Полиција подложна политичком мешању

Нема напретка у борби против корупције и организованог криминала јер, стручњаци Европске комисије сматрају да политички лидери и правосудне институције нису успели да се изборе са широко распрострањеном корупцијом и активно су блокирали напредак, "што је довело до дугорочног застоја и све вец́их знакова политичког заробљавања".

"Континуирани недостатак напретка на свим нивоима повец́ава ризик од назадовања. Политички лидери и правосудне институције морају хитно да поправе ситуацију", поручује се у извештају о БиХ.

Иако се признаје да су у протеклих 12 месеци подигнуте неке оптужнице које се односе на високе казне за корупцију, "укупни резултати остају безначајни због оперативне неефикасности и политичког уплитања".

Оцењује се да је полиција у земљи подложна политичком мешању.

Није оперативна тачка контакта за сарадњу са Агенцијом за спровођење закона Европске уније (ЕУРОПОЛ), те не постоји системска сарадња са Агенцијом Европске уније за сарадњу у области кривичног правосуђа (ЕУРОЈУСТ).

Од босанскохерцеговачких власти се тражи да хитно усвоје закон за борбу против прања новца и финансирање тероризма.

Лоше оцене у слободи изражавања

Европска комисија сматра да у Босни и Херцеговини није постигнут напредак у гарантовању слободе изражавања и медија кроз заштиту новинара од претњи и насиља и обезбеђивање финансијске подобности система јавног емитовања.

Оцењује се да и даље постоје изазови када је у питању слобода окупљања, посебно у РС-у.

Без напретка и у преузимању одговорности за ЕУ чланство
Босна и Херцеговина, према оцени Европске комисије, треба да значајно појача усклађивање са правним тековинама ЕУ, те примени и ојача неопходне законе.

"Током периода на који се извештај односи (12 месеци), постигнут је ограничен или никакав напредак у различитим поглављима правне тековине ЕУ", закључује се у извештају, који преноси РСЕ-

(БН/РСЕ Фото: Реутерс/Борут Зивуловиц)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

БЛ

11.10.2022 15:00

Све по Додику,сви га криве и за све је крив и он опе шкемце и скићи,унисти све народе око себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.10.2022 15:08

Њега се моземо ријесити само кад оде на робију али ту је он близу никад близе није био.

Name

Ре

11.10.2022 16:28

Ми све подрзавамо оне који нас краду.КИНЕСКА КОМПАНИЈА Око сто хиљада држављана Србије насјело на огромну превару Поједини су, вјерујући у лаку зараду на интернету подигли и кредите, остајући у огромним дуговима у банкама, а без прихода

Name

Борац

11.10.2022 16:47

Нека врате сва тројица плате. Ста су то добро урадили? Само се свадјали.

Name

реалност

11.10.2022 15:08

БиХ се не креце ка ЕУ него према Зимбабвеу (опростите на поредјењу, мислим фигуративно).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.10.2022 17:17

Боље према зимбабвеу него према еу.

Name

миро

11.10.2022 15:54

Бурле је највисе настетио РСу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре миро

11.10.2022 17:02

Па зато је и доведен на тенковима да уништи РС. Не разумјем људе који могу гласати за њега. Хрват води РС, сверцер, месар који је сколу понављао....а ону пејину унуку да не спомињем. Поред толико срба, они гласају за хрватске шпијуне!

Name

Еу

12.10.2022 12:32

Једино сто нас народ да би зарадио и имао колико толико пристојан зивот,одлази на запад а не у зимбабве или русију,исправи ме ако гријесим али гдје нам одлазе млади?у русију?не не,него запад бато,запад

Name

Подрињац

11.10.2022 16:34

Не желимо у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

11.10.2022 17:18

Хвала Богу да нема њиховог напретка. Еу це се распасти и сама ако Бог да.

ОДГОВОРИТЕ