Izvještaj EK o BiH: Nema napretka u ključnim poljima

Jednostrano preuzimanje državnih nadležnosti od strane Republike Srpske i demontiranje državnih institucija, ugrozilo je perspektivu zemlje za pristupanje u Evropsku uniju (EU), ističe se u izveštaju Evropske komisije koji je posvećen BiH.

Bosna i Hercegovina 11.10.2022 | 16:12
Izvještaj EK o BiH: Nema napretka u ključnim poljima

U izveštaju koji će Evropska komisija objaviti 12. oktobra, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, podvlači se da su stranke sa sedištem u entitetu Republika Srpska blokirale zakonodavne i izvršne institucije na državnom nivou, "što je dovelo do skoro potpunog zastoja u reformama".

Država se uskladila sa sankcijama, primjenu ometa Republika Srpska

Stručnjaci Evropske komisije navode da je Bosna i Hercegovina "značajno" povećala stopu usklađivanja sa zajedničkom spoljnom EU, koje se odnose na sankcije protiv Rusije koje su odgovor na agresiju u Ukrajini

U nacrtu izveštaja se prepoznaje i pozdravlja ovo povećanje stope formalnog usklađivanja koje je načinila država.

Međutim, u nacrtu dokumenta se podvlači da su se vlasti i stranke iz Republike Srpske zalagale za neutralan stav o agresiji Rusije na Ukrajinu, "osporavajući usklađivanje sa izjavama EU i ometajući punu implementaciju restriktivnih mjera protiv Rusije".

Opstrukcije uoči izbora

U većini dokumenta o Bosni i Hercegovini se u više navrata spominje da nema nikakvog progresa u važnim poljima.

Navodi se, između ostalog, da Savet ministara BiH nije preduzeo nikakve korake da bi razvio nacionalni program za usvajanje pravne tekovine EU.

Zbog "političke opstrukcije" je Ministarstvo finansija i trezora ometalo nesmetanu organizaciju oktobarskih izbora uskraćivanjem potrebnih sredstava.

Održavanje izbora je ocenjeno dobro, ali se kaže da su oktobarski izbori obeleženi nepoverenjem u javne institucije i retorikom koja je neujednačena.

U pravosuđu nema napretka

Nijedan napredak Evropska komisija nije obeležila u BiH po pitanju pravosuđa.

Ocenjuje se da se BiH nije poboljšala nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa, te da izvršna i zakonodavna vlast nije usvojila dodatne mere zaštite.

Takođe se ocenjuje da nije postignut napredak u obezbeđivanju i omogućavanju okruženja za civilno društvo.

Dodaje se da nedoslednost i preširoka diskreciona prava i dalje postoje u primeni pravila o imenovanju, disciplinskoj odgovornosti, napredovanju u karijeri i sukobu interesa sudija i tužilaca.

"Potrebne su hitne mere da se vrati poverenje javnosti u pravosuđe i ojača njegov integritet. Nedostatak političke posvećenosti reformi pravosuđa i loše funkcionisanje pravosudnog sistema i dalje ugrožavaju uživanje prava građana i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", ocenjuje se u nacrtu dokumenta.

Policija podložna političkom mešanju

Nema napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala jer, stručnjaci Evropske komisije smatraju da politički lideri i pravosudne institucije nisu uspeli da se izbore sa široko rasprostranjenom korupcijom i aktivno su blokirali napredak, "što je dovelo do dugoročnog zastoja i sve većih znakova političkog zarobljavanja".

"Kontinuirani nedostatak napretka na svim nivoima povećava rizik od nazadovanja. Politički lideri i pravosudne institucije moraju hitno da poprave situaciju", poručuje se u izveštaju o BiH.

Iako se priznaje da su u proteklih 12 meseci podignute neke optužnice koje se odnose na visoke kazne za korupciju, "ukupni rezultati ostaju beznačajni zbog operativne neefikasnosti i političkog uplitanja".

Ocenjuje se da je policija u zemlji podložna političkom mešanju.

Nije operativna tačka kontakta za saradnju sa Agencijom za sprovođenje zakona Evropske unije (EUROPOL), te ne postoji sistemska saradnja sa Agencijom Evropske unije za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (EUROJUST).

Od bosanskohercegovačkih vlasti se traži da hitno usvoje zakon za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma.

Loše ocene u slobodi izražavanja

Evropska komisija smatra da u Bosni i Hercegovini nije postignut napredak u garantovanju slobode izražavanja i medija kroz zaštitu novinara od pretnji i nasilja i obezbeđivanje finansijske podobnosti sistema javnog emitovanja.

Ocenjuje se da i dalje postoje izazovi kada je u pitanju sloboda okupljanja, posebno u RS-u.

Bez napretka i u preuzimanju odgovornosti za EU članstvo
Bosna i Hercegovina, prema oceni Evropske komisije, treba da značajno pojača usklađivanje sa pravnim tekovinama EU, te primeni i ojača neophodne zakone.

"Tokom perioda na koji se izveštaj odnosi (12 meseci), postignut je ograničen ili nikakav napredak u različitim poglavljima pravne tekovine EU", zaključuje se u izveštaju, koji prenosi RSE-

(BN/RSE Foto: Reuters/Borut Zivulovic)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

BL

11.10.2022 15:00

Sve po Dodiku,svi ga krive i za sve je kriv i on ope škemce i skići,unisti sve narode oko sebe.

ODGOVORITE
Name

Re

11.10.2022 15:08

Njega se mozemo rijesiti samo kad ode na robiju ali tu je on blizu nikad blize nije bio.

Name

Re

11.10.2022 16:28

Mi sve podrzavamo one koji nas kradu.KINESKA KOMPANIJA Oko sto hiljada državljana Srbije nasjelo na ogromnu prevaru Pojedini su, vjerujući u laku zaradu na internetu podigli i kredite, ostajući u ogromnim dugovima u bankama, a bez prihoda

Name

Borac

11.10.2022 16:47

Neka vrate sva trojica plate. Sta su to dobro uradili? Samo se svadjali.

Name

realnost

11.10.2022 15:08

BiH se ne krece ka EU nego prema Zimbabveu (oprostite na poredjenju, mislim figurativno).

ODGOVORITE
Name

Re

11.10.2022 17:17

Bolje prema zimbabveu nego prema eu.

Name

miro

11.10.2022 15:54

Burle je najvise nastetio RSu

ODGOVORITE
Name

Re miro

11.10.2022 17:02

Pa zato je i doveden na tenkovima da uništi RS. Ne razumjem ljude koji mogu glasati za njega. Hrvat vodi RS, svercer, mesar koji je skolu ponavljao....a onu pejinu unuku da ne spominjem. Pored toliko srba, oni glasaju za hrvatske špijune!

Name

Eu

12.10.2022 12:32

Jedino sto nas narod da bi zaradio i imao koliko toliko pristojan zivot,odlazi na zapad a ne u zimbabve ili rusiju,ispravi me ako grijesim ali gdje nam odlaze mladi?u rusiju?ne ne,nego zapad bato,zapad

Name

Podrinjac

11.10.2022 16:34

Ne želimo u EU.

ODGOVORITE
Name

Hm

11.10.2022 17:18

Hvala Bogu da nema njihovog napretka. Eu ce se raspasti i sama ako Bog da.

ODGOVORITE