Сахранили крокодила који је чувао храм 80 година

Стотине људи присуствовало је у понедељак сахрани крокодила, за којег се верује да је био божански и који је деценијама живео на вегетаријанској исхрани у хиндуистичком храму у Индији.

Занимљивости 11.10.2022 | 16:20
Сахранили крокодила који је чувао храм 80 година

Крокодил по имену Бабија чувао је храм Сри Анантхападманабха Свами у Креали, гледајући посетиоце из језера скоро 80 година.

Рептил којег су сви волели пронађен је како беживотно плута у језеру у понедељак ујутру, након што је наводно неколико дана био без хране.

Храм у Касарагоду, посвец́ен хиндуистичком богу Вишнуу, стар је 3.000 година и вековима га је штитио усамљени "божански" крокодил, рекли су из храма за медије.

Krokodil, Babija, Babia, Indija

Фото: Тањуг/АП

- Последњег божанског крокодила убила је британска војска негде 1940. године и након тога се Бабиа појавила у језеру. Не можемо рец́и одакле је дошао, али језеро је повезано са пец́инама испод - рекли су из храма.

Бабију су сматрали светом јер наводно никада није напала другу животињу или било ког човека - укључујуц́и и децу која су доведена на ивицу језера да додирну гмизавца како би стекли његов благослов.

Многи су веровали да је крокодил преживео на "прасадаму", светим порцијама пиринча и јагера које су благословили и посветили храмски свештеници, али у храму кажу да не могу то са сигурношћу да тврде, јер у језеру има рибе.

Беживотно тело крокодила украсили су цвећем и благословили пре него што су га пренели кроз гомилу ожалошц́ених на кревету од кокосовог листа постављеном на носиљку, а затим је крокодил сахрањен на имању храма.

 

(Телеграф.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дјук

11.10.2022 14:40

Које глупости и застрањивања

ОДГОВОРИТЕ