Лекари из Даблина жени извадили 55 батерија из стомака

Лекари у Даблину недавном операцијом су пронашли рекордан број батерија у телу једне 66-годишње пацијенткиње у дебелом цреву као стомаку.

Занимљивости 10.10.2022 | 15:25
Лекари из Даблина жени извадили 55 батерија из стомака

Медицински извештај о инциденту, објављен у четвртак у Ирисх Медицал Јоурналу, детаљно описује долазак пацијента у Универзитетску болницу Ст. Винцент . Где је рендгенски снимак открио стране предмете (АА и ААА батерије) у њеном телу.  И за чудо, нико није ометао њен гастроинтестинални тракт!

Лекари су у почетку одлучили да сачекају у нади да ц́е она природно избацити батерије из свог тела. Иако је пустила пет АА батерија у првој недељи, накнадни рендгенски снимци су показали да је вец́ина још увек заглављена унутра – и жена је почела да осец́а болове у стомаку.

baterije stomak <фигцаптион ид="цаптион-аттацхмент-24599" цласс="wп-цаптион-теxт">батерије из стомака

Након што су схватили да јој због тежине батерија растеже њен стомак према доле хирурзи су јој зарезали стомак и успешно уклонили њих 46.

Нажалост четири додатне батерије остале су заробљене у дебелом цреву. Које су лекари како стоји у медицинском извештају извукли кроз у њен ректум да би их уклонили из њеног ануса. Тиме је укупна количина батерија које је прогутала – и АА и ААА – довела до велких 55. комада , пише<а хреф="хттпс://www.ливесциенце.цом/ингестион-оф-фифтy-фиве-баттериес-цасе"> Ливе Сциенце

“Према нашим сазнањима, овај случај представља највец́и пријављени број батерија прогутаних у једном телу одједном“, наводи се у чланку у часопису.

Иако је инцидент свакако изазвао радозналу збуњеност, извештај је подсетио читаоце да је гутање батерија озбиљан, иако „необичан“ метод самоповређивања. Његови аутори су приметили да тај чин може изазвати озбиљне проблеме, укључујуц́и “повреду слузокоже, перфорацију као и опструкцију“.

“Цилиндричне батерије могу да доведу до акутних хируршких хитних случајева не треба потцењивати“, наводи се у извештају.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар