Lekari iz Dablina ženi izvadili 55 baterija iz stomaka

Lekari u Dablinu nedavnom operacijom su pronašli rekordan broj baterija u telu jedne 66-godišnje pacijentkinje u debelom crevu kao stomaku.

Zanimljivosti 10.10.2022 | 15:25
Lekari iz Dablina ženi izvadili 55 baterija iz stomaka

Medicinski izveštaj o incidentu, objavljen u četvrtak u Irish Medical Journalu, detaljno opisuje dolazak pacijenta u Univerzitetsku bolnicu St. Vincent . Gde je rendgenski snimak otkrio strane predmete (AA i AAA baterije) u njenom telu.  I za čudo, niko nije ometao njen gastrointestinalni trakt!

Lekari su u početku odlučili da sačekaju u nadi da će ona prirodno izbaciti baterije iz svog tela. Iako je pustila pet AA baterija u prvoj nedelji, naknadni rendgenski snimci su pokazali da je većina još uvek zaglavljena unutra – i žena je počela da oseća bolove u stomaku.

baterije stomak
baterije iz stomaka

Nakon što su shvatili da joj zbog težine baterija rasteže njen stomak prema dole hirurzi su joj zarezali stomak i uspešno uklonili njih 46.

Nažalost četiri dodatne baterije ostale su zarobljene u debelom crevu. Koje su lekari kako stoji u medicinskom izveštaju izvukli kroz u njen rektum da bi ih uklonili iz njenog anusa. Time je ukupna količina baterija koje je progutala – i AA i AAA – dovela do velkih 55. komada , piše Live Science

“Prema našim saznanjima, ovaj slučaj predstavlja najveći prijavljeni broj baterija progutanih u jednom telu odjednom“, navodi se u članku u časopisu.

Iako je incident svakako izazvao radoznalu zbunjenost, izveštaj je podsetio čitaoce da je gutanje baterija ozbiljan, iako „neobičan“ metod samopovređivanja. Njegovi autori su primetili da taj čin može izazvati ozbiljne probleme, uključujući “povredu sluzokože, perforaciju kao i opstrukciju“.

“Cilindrične baterije mogu da dovedu do akutnih hirurških hitnih slučajeva ne treba potcenjivati“, navodi se u izveštaju.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar