Сви смо ми потомци једне вјере и једног народа

Колико је духовна компонента важан елемент психе, душе, свијести свију нас? Исус каже да човјек не живи само од круха, него и од сваке ријечи која излази из Божјих уста. Не могу ни замислити како је некоћ људима у Конавлима или Мостару било тешко напустити православље. У та времена кад је религија била далеко присутнија у људским животима. Колико их је тешко оптерећивао њихов гријех? Колико их је прогонило што су пљунули на славску икону која је стољећима била у породици, коју је отац преносио на сина?

Босна и Херцеговина 09.10.2022 | 11:43
Сви смо ми потомци једне вјере и једног народа

Склони смо да своје гријехове и падове оправдавамо, рационализирамо, да налазимо бројне изговоре, док код других нисмо толико „толерантни“. Али чим за неки свој поступак морамо тражити оправдања, то је добар показатељ да смо погријешили. Сјећам се кад је хрватски новинар Горан Милић правдао конвертитство својих Милића тиме што су они прије примања православља били погани. Слично ми је написао један Херцеговац у приватном разговору:

„Милорад Екмечић, један од главних идеолога великосрпске идеје у нашем времену, вели да је у овим нашим крајевима „религија била вододелница нација“ и ту се слажем с њим. Е, сад питам тебе: колико су они који су своједобно прелазили из вјере у вјеру, о којој год комбинацији преласка је ријеч, били освијештени припадници нације? Колико су ти релативно фришко покрштени пагани у моменту преласка на ислам били свјесни својег хрватства или српства? Мислим мало или нимало јер тај идентитет нису ни имали.“

Мој одговор:

Ви јесте потомци сељака које нитко није питао тко су и шта су, нити је иког тада било брига како се осјећа некакав Јово Мариновић или Милош Шарић. Али, први траг нам је народна поезија. Твоји преци, као и моји, нису пјевали о краљу Томиславу, не да нису пјевали, него нису никад ни чули за њега, иако је наводно круњен у њиховом крају. Нису знали ни изговорити име Франкапана, а Шубићи су им евентуално били само неуспјели освајачи њихове хумске земље (Херцеговине), иако по својој прилици и Шубићи су им били непознат појам.

А знаш о коме су пјевали? Чак и стољећима након што су их превјерили? Чак и вјековима након што су оставили православље и прешли у унију са Ватиканом? О Немањићима, о краљевићу Марку, о Обилићу, па чак и о Светом Сави од којег Вам и име долази; „Херцеговина светог Саве ђедовина“. Јел то идентитет?

Да, и ти и Милић имате право, није тада национална свијест била као данас. Да, Срби, Хрвати и Бошњаци јесу данас различите нације. Да, Хрвати, Срби и Бошњаци јесу народ из истог коријена којег је насилно подијелила вјера, туђа царства, страни завојевачи. Једни су били више под утјецајем источне културе (Бизанта, Османлија), други западне (Франачке, Ватикана, Хабсбурга).

Све је то точно.

Али, точно је и то, да Ви, конкретно из Херцеговине, Далматинске Загоре, ђела Црне Горе, ви сте најближи род Немањићима. Ту настаје српска држава, ту настаје српско племство, ту настаје српски језик, ту, на вашем камену.

И да вас насилно нису превјеравали у католицизам, данас би управо ви били најекстремнији Срби, као што сте сад екстремни Хрвати. Ви се осјећате као Хрвати и то је ваше право. Али немојте своје прађедове утјеривати у лаж, у некакво хрватство, кад моја баба као ни твоја није знала ни изговорити ријеч „Хрват“. Моја баба није уопће изговарала глас „х“.

Нису сви на овим просторима били православци. У Босни је прије доласка Турака било неколико вјера – православље, католичанство, аријанство, босанска црква, можда и славенски паганизам… Нису сви Хрвати, па ни Бошњаци потомци Срба. Нити су сви Срби потомци Срба. У нашим генима налазе се трагови бурне повијести Балкана, као и уобичајеног мијешања племена и народа.
Али у Херцеговини је доминирало православље јер су Немањићи православље узели за вјеру свог царства. Српско православље створило је царство на три мора, највећи цивилизацијски, повијесни, политички подухват јужних Славена.

Логично питање: Немањићи су православни Срби, Херцеговина им је база, шта су изворни Херцеговци, ваши преци?

Далматинска Загора, Херцеговина, дио Босне, дио Црне Горе и дио Србије (са Косовом) чине природну цјелину. Зови је Велика Херцеговина ако хоћеш, Илирија, Динарија, Велика Босна, Велика Србија…. али то је родна кућа – светосавља, српске нације, Немањића, епске јуначке поезије, штокавског језика….

Ви сте били Срби онда кад је Београд прелазио из руку Бугара у руке Мађара. Ви сте били Срби онда кад је „пукла пушка у Габели равној и ођекнула све до Невесиња“, а то није било тако давно, свега 100 година прије него што си се родио.
Не спорим вам да се данас осјећате као Хрвати, да прихваћате хрватски идентитет, да га градите, али није у реду што од својих предака правите оно што они нити су били, нити су знали изговорити, што се нисте одрекли њихових презимена, кад сте се већ одрекли свега што им је било свето.

Горан Шарић, независни истраживач

видовдан.орг

Фото: видовдан.орг

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Жив

09.10.2022 09:53

Жив и здрав био Горане! Горан иначе живи у Ријеци али је један млад,слободоуман,веома образован а такође и објективан човјек.Вриједи погледати његова гостовања на ТВ и у подцастима када учествује у дебатама са другим лицима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

09.10.2022 12:18

Тај исти Грмо мисли да Додик спасава РС. Ма какав интелектуалац? Нацитаних има много, сигурно је он један од таквих, али је јос млад и зелен за било какав практицан рад!

Name

Горане

09.10.2022 10:10

Честити сине, предивног ли текста, дирнуо ме до сржи! Бог ти дао среће и здравља, и не одустај! Поздрав из кршне Херцеговине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горане…

09.10.2022 10:29

Прије свих ових наведених вјера и такозваних „нација“ смо сви до једног били мајмуни. Разлика је само у томе што су неки остали исти, а неки развијали свој мозак. Па мало размисли и о тој теорији, ако можеш досегнути ?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуско

09.10.2022 11:03

Горан је за тебе неко кога би требао ословлхавати са "Ви". А свако онај ко себе сматра потомком мајмуна на то има право.

Name

Ненад

09.10.2022 11:05

У толико мало ријечи све је речено. Још и духовито. ??

Name

Мирко

09.10.2022 11:06

Говори у своје име ,ако си потомак мајмуна

Name

Бранчи

10.10.2022 20:08

То ти о себи Горане

Name

Бебоп

20.01.2024 05:31

Сви се ви лазете и то добро, никакве ви везе немате ни са каквом славном прослосцу. Васа психа је тако мизерног карактера да је апстрактно говорити о морфологији њене дијалектике. Врацајте кредите, навијајте за своје клубове, удрите комшије, гините за "своје" богове и то је то ... у свем свом огорцењу, потребни су вам овакви текстови да би вам осмислили вас мали, бесмислени зивот ... имбецили

Name

Митар

09.10.2022 10:32

21 је вијек царе, јеси нормалан. Мани је бајки вец једном

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

09.10.2022 10:34

Имас ли несто напредније поцео си о працовјеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.10.2022 10:52

Како знаш да је објективан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србица

09.10.2022 11:49

Просто и једноставно за истразити....

Name

Вјера

09.10.2022 10:54

...наметнута од владара да би се лакше манипулисало људима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титоград

09.10.2022 14:15

Тако је! Вјера је наметнута од владара да би лаксе могли манипулисати са свјетином. То су комунисти искористили у својој кампањи и од једног " богобојазљивог народа" створили "антивјерски покрет " а данас имамо на помолу нови поредак " спој посткомунистицко вјерског фанатизма " гдје се спајају и злоцинци и зртве у једно и слудјују овај напацени народ.

Name

мислим

09.10.2022 14:58

Прави коментар остало за болесне.

Name

Тоба

09.10.2022 11:30

Глупости! Бити човјек је најважније!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све истина

09.10.2022 11:35

Освајаци лаксе владају, увелицавају свој идентитет преко измонтираних који им на тацни испоруцују свој народ, сто и није теско када их прије тога увале у теско бједу. Половину ситотиње увијек унајме да угњетава ону другу половину и безбризно трљају снобовске руке....

ОДГОВОРИТЕ
Name

09.10.2022 11:40

Јој сто овај мозе сра.и ко голуб.Само нек одговори одакле су срби досли на балкан па цес видјети порјекло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бананаман

09.10.2022 12:13

хахахахахахаахах дозволи ми да се насмијем :Д никад нисмо били исто, никад нецемо бити исто, ја би радије умро него био исто, пуцо би себи уста и просуо свој мозак! Имамо разлициту ДНК људи, а камоли вјеру, културу, вриједности...ДНК нам разлицит! Ста вам није јасно? толико оптерецени да буду ми хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

09.10.2022 12:46

Срање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рикверц

09.10.2022 18:50

И прије римског царства срби се помињу да су постојали колијевка им је на Балкану али не само на Балкану.... Нпр. Тоскана итд.....

Name

Логика

09.10.2022 13:04

Он сам себе пориче у овом тексту на пар мјеста. Наши преци до 19ог вијека нису знали ко су и шта су, нити их је занимало, нити су били образовани (наравно, говорим о већини, а не о малом броју буржоазије). Мијењали су вјере више пута у складу са потребама, па чак су српски владари предлагали Папи да ће прећи на католичанство уколико им помогне против Османлија, папа није прихватио понуду. Људи маните се националности, религија и осталих ствари из прошлости, живимо у пост-модерном свијету гдје економија диктира животима, фокусирајте се на економију, она је садашњи Бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

09.10.2022 14:25

Кина живи баш тако, али ови из УСА их нападју !

Name

МеНАГЕР

09.10.2022 13:05

Овај цовјек говори о овим стварима вец један дузи период Изгледа да су се стекли услови да он буде заступљенији на медијима са мало вецим рејтингом А засто То је оно сто нас народ невиди и не разумије Горан прица о стварима какве стварно и јесу али ни он није свјестан за ста га користе (мислим да није свјестан) Ајде да размислимо Засто бас сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирослављево евањдјеље

09.10.2022 13:19

Назалост имамо историју народа на насим просторима којима је била забрањена Света Писма да се цитају и дају народу,вецина народа је била неписмена и освајаци су силом наметали своју религију.Свестеници су врло лукаво користили то незнање народа на свим странама а и данас то цине .Они који су сакрили Истину од народа бице највисе одговорни и казњени, јер су генерације народа директно одвеле у језеро огњено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

09.10.2022 18:49

А истина је да је све то шупља. Одрасти цовјеце вец једном

Name

Добрила

09.10.2022 13:51

Господин сариц искрен као увек инпостен .велики историцари цовек .мало овакви особа.постовање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

09.10.2022 19:01

Опис и повјест вјере није за свакога , као и за овај опис! Питај сам себе када несто прдакас о вјери, када је настало крсцанство Католици , а када је Православље ,а када је досао Ислам , петљас безвезе процитај ти добро повјест прослости , а колико се мозе из твоји прица видјети никакве истините , а да знас како је настало Православље и Ислам , на тим подруцјима нема мира нити це га икада бити!!! Цитас ппгресне књиге прослости и садасњости. Ах, о овом се мозе и лагати како коме одговара , а истина постоји.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е ето

10.10.2022 19:30

Ти знаш све боље од њега бас се питам гдје ли си се Ти школовао или је било пива пред продавницом и сједење на оној малој клупици. Е ту се све науци.

Name

Босс

11.10.2022 06:22

Е цуј глупана какве глупости прица! А ови други се пале и мисле да цовјек истину прица, лаз и само лаз.....

ОДГОВОРИТЕ