Svi smo mi potomci jedne vjere i jednog naroda

Кoliko je duhovna komponenta važan element psihe, duše, svijesti sviju nas? Isus kaže da čovjek ne živi samo od kruha, nego i od svake riječi koja izlazi iz Božjih usta. Ne mogu ni zamisliti kako je nekoć ljudima u Кonavlima ili Mostaru bilo teško napustiti pravoslavlje. U ta vremena kad je religija bila daleko prisutnija u ljudskim životima. Кoliko ih je teško opterećivao njihov grijeh? Кoliko ih je progonilo što su pljunuli na slavsku ikonu koja je stoljećima bila u porodici, koju je otac prenosio na sina?

Bosna i Hercegovina 09.10.2022 | 11:43
Svi smo mi potomci jedne vjere i jednog naroda

Skloni smo da svoje grijehove i padove opravdavamo, racionaliziramo, da nalazimo brojne izgovore, dok kod drugih nismo toliko „tolerantni“. Ali čim za neki svoj postupak moramo tražiti opravdanja, to je dobar pokazatelj da smo pogriješili. Sjećam se kad je hrvatski novinar Goran Milić pravdao konvertitstvo svojih Milića time što su oni prije primanja pravoslavlja bili pogani. Slično mi je napisao jedan Hercegovac u privatnom razgovoru:

„Milorad Ekmečić, jedan od glavnih ideologa velikosrpske ideje u našem vremenu, veli da je u ovim našim krajevima „religija bila vododelnica nacija“ i tu se slažem s njim. E, sad pitam tebe: koliko su oni koji su svojedobno prelazili iz vjere u vjeru, o kojoj god kombinaciji prelaska je riječ, bili osviješteni pripadnici nacije? Кoliko su ti relativno friško pokršteni pagani u momentu prelaska na islam bili svjesni svojeg hrvatstva ili srpstva? Mislim malo ili nimalo jer taj identitet nisu ni imali.“

Moj odgovor:

Vi jeste potomci seljaka koje nitko nije pitao tko su i šta su, niti je ikog tada bilo briga kako se osjeća nekakav Jovo Marinović ili Miloš Šarić. Ali, prvi trag nam je narodna poezija. Tvoji preci, kao i moji, nisu pjevali o kralju Tomislavu, ne da nisu pjevali, nego nisu nikad ni čuli za njega, iako je navodno krunjen u njihovom kraju. Nisu znali ni izgovoriti ime Frankapana, a Šubići su im eventualno bili samo neuspjeli osvajači njihove humske zemlje (Hercegovine), iako po svojoj prilici i Šubići su im bili nepoznat pojam.

A znaš o kome su pjevali? Čak i stoljećima nakon što su ih prevjerili? Čak i vjekovima nakon što su ostavili pravoslavlje i prešli u uniju sa Vatikanom? O Nemanjićima, o kraljeviću Marku, o Obiliću, pa čak i o Svetom Savi od kojeg Vam i ime dolazi; „Hercegovina svetog Save đedovina“. Jel to identitet?

Da, i ti i Milić imate pravo, nije tada nacionalna svijest bila kao danas. Da, Srbi, Hrvati i Bošnjaci jesu danas različite nacije. Da, Hrvati, Srbi i Bošnjaci jesu narod iz istog korijena kojeg je nasilno podijelila vjera, tuđa carstva, strani zavojevači. Jedni su bili više pod utjecajem istočne kulture (Bizanta, Osmanlija), drugi zapadne (Franačke, Vatikana, Habsburga).

Sve je to točno.

Ali, točno je i to, da Vi, konkretno iz Hercegovine, Dalmatinske Zagore, đela Crne Gore, vi ste najbliži rod Nemanjićima. Tu nastaje srpska država, tu nastaje srpsko plemstvo, tu nastaje srpski jezik, tu, na vašem kamenu.

I da vas nasilno nisu prevjeravali u katolicizam, danas bi upravo vi bili najekstremniji Srbi, kao što ste sad ekstremni Hrvati. Vi se osjećate kao Hrvati i to je vaše pravo. Ali nemojte svoje prađedove utjerivati u laž, u nekakvo hrvatstvo, kad moja baba kao ni tvoja nije znala ni izgovoriti riječ „Hrvat“. Moja baba nije uopće izgovarala glas „h“.

Nisu svi na ovim prostorima bili pravoslavci. U Bosni je prije dolaska Turaka bilo nekoliko vjera – pravoslavlje, katoličanstvo, arijanstvo, bosanska crkva, možda i slavenski paganizam… Nisu svi Hrvati, pa ni Bošnjaci potomci Srba. Niti su svi Srbi potomci Srba. U našim genima nalaze se tragovi burne povijesti Balkana, kao i uobičajenog miješanja plemena i naroda.
Ali u Hercegovini je dominiralo pravoslavlje jer su Nemanjići pravoslavlje uzeli za vjeru svog carstva. Srpsko pravoslavlje stvorilo je carstvo na tri mora, najveći civilizacijski, povijesni, politički poduhvat južnih Slavena.

Logično pitanje: Nemanjići su pravoslavni Srbi, Hercegovina im je baza, šta su izvorni Hercegovci, vaši preci?

Dalmatinska Zagora, Hercegovina, dio Bosne, dio Crne Gore i dio Srbije (sa Кosovom) čine prirodnu cjelinu. Zovi je Velika Hercegovina ako hoćeš, Ilirija, Dinarija, Velika Bosna, Velika Srbija…. ali to je rodna kuća – svetosavlja, srpske nacije, Nemanjića, epske junačke poezije, štokavskog jezika….

Vi ste bili Srbi onda kad je Beograd prelazio iz ruku Bugara u ruke Mađara. Vi ste bili Srbi onda kad je „pukla puška u Gabeli ravnoj i ođeknula sve do Nevesinja“, a to nije bilo tako davno, svega 100 godina prije nego što si se rodio.
Ne sporim vam da se danas osjećate kao Hrvati, da prihvaćate hrvatski identitet, da ga gradite, ali nije u redu što od svojih predaka pravite ono što oni niti su bili, niti su znali izgovoriti, što se niste odrekli njihovih prezimena, kad ste se već odrekli svega što im je bilo sveto.

Goran Šarić, nezavisni istraživač

vidovdan.org

Foto: vidovdan.org

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Živ

09.10.2022 09:53

Živ i zdrav bio Gorane! Goran inače živi u Rijeci ali je jedan mlad,slobodouman,veoma obrazovan a takođe i objektivan čovjek.Vrijedi pogledati njegova gostovanja na TV i u podcastima kada učestvuje u debatama sa drugim licima.

ODGOVORITE
Name

razumio

09.10.2022 12:18

Taj isti Grmo misli da Dodik spasava RS. Ma kakav intelektualac? Nacitanih ima mnogo, sigurno je on jedan od takvih, ali je jos mlad i zelen za bilo kakav praktican rad!

Name

Gorane

09.10.2022 10:10

Čestiti sine, predivnog li teksta, dirnuo me do srži! Bog ti dao sreće i zdravlja, i ne odustaj! Pozdrav iz kršne Hercegovine!

ODGOVORITE
Name

Gorane…

09.10.2022 10:29

Prije svih ovih navedenih vjera i takozvanih „nacija“ smo svi do jednog bili majmuni. Razlika je samo u tome što su neki ostali isti, a neki razvijali svoj mozak. Pa malo razmisli i o toj teoriji, ako možeš dosegnuti ?.

ODGOVORITE
Name

Dusko

09.10.2022 11:03

Goran je za tebe neko koga bi trebao oslovlhavati sa "Vi". A svako onaj ko sebe smatra potomkom majmuna na to ima pravo.

Name

Nenad

09.10.2022 11:05

U toliko malo riječi sve je rečeno. Još i duhovito. ??

Name

Mirko

09.10.2022 11:06

Govori u svoje ime ,ako si potomak majmuna

Name

Branči

10.10.2022 20:08

To ti o sebi Gorane

Name

Bebop

20.01.2024 05:31

Svi se vi lazete i to dobro, nikakve vi veze nemate ni sa kakvom slavnom prosloscu. Vasa psiha je tako mizernog karaktera da je apstraktno govoriti o morfologiji njene dijalektike. Vracajte kredite, navijajte za svoje klubove, udrite komšije, ginite za "svoje" bogove i to je to ... u svem svom ogorcenju, potrebni su vam ovakvi tekstovi da bi vam osmislili vas mali, besmisleni zivot ... imbecili

Name

Mitar

09.10.2022 10:32

21 je vijek care, jesi normalan. Mani je bajki vec jednom

ODGOVORITE
Name

neznam

09.10.2022 10:34

Imas li nesto naprednije poceo si o pracovjeku.

ODGOVORITE
Name

Re

09.10.2022 10:52

Kako znaš da je objektivan?

ODGOVORITE
Name

Srbica

09.10.2022 11:49

Prosto i jednostavno za istraziti....

Name

Vjera

09.10.2022 10:54

...nametnuta od vladara da bi se lakše manipulisalo ljudima!

ODGOVORITE
Name

Titograd

09.10.2022 14:15

Tako je! Vjera je nametnuta od vladara da bi lakse mogli manipulisati sa svjetinom. To su komunisti iskoristili u svojoj kampanji i od jednog " bogobojazljivog naroda" stvorili "antivjerski pokret " a danas imamo na pomolu novi poredak " spoj postkomunisticko vjerskog fanatizma " gdje se spajaju i zlocinci i zrtve u jedno i sludjuju ovaj napaceni narod.

Name

mislim

09.10.2022 14:58

Pravi komentar ostalo za bolesne.

Name

Toba

09.10.2022 11:30

Gluposti! Biti čovjek je najvažnije!

ODGOVORITE
Name

Sve istina

09.10.2022 11:35

Osvajaci lakse vladaju, uvelicavaju svoj identitet preko izmontiranih koji im na tacni isporucuju svoj narod, sto i nije tesko kada ih prije toga uvale u tesko bjedu. Polovinu sitotinje uvijek unajme da ugnjetava onu drugu polovinu i bezbrizno trljaju snobovske ruke....

ODGOVORITE
Name

Yu

09.10.2022 11:40

Joj sto ovaj moze sra.i ko golub.Samo nek odgovori odakle su srbi dosli na balkan pa ces vidjeti porjeklo.

ODGOVORITE
Name

Bananaman

09.10.2022 12:13

hahahahahahaahah dozvoli mi da se nasmijem :D nikad nismo bili isto, nikad necemo biti isto, ja bi radije umro nego bio isto, puco bi sebi usta i prosuo svoj mozak! Imamo razlicitu DNK ljudi, a kamoli vjeru, kulturu, vrijednosti...DNK nam razlicit! Sta vam nije jasno? toliko optereceni da budu mi hahaha

ODGOVORITE
Name

Sale

09.10.2022 12:46

Sranje

ODGOVORITE
Name

Rikverc

09.10.2022 18:50

I prije rimskog carstva srbi se pominju da su postojali kolijevka im je na Balkanu ali ne samo na Balkanu.... Npr. Toskana itd.....

Name

Logika

09.10.2022 13:04

On sam sebe poriče u ovom tekstu na par mjesta. Naši preci do 19og vijeka nisu znali ko su i šta su, niti ih je zanimalo, niti su bili obrazovani (naravno, govorim o većini, a ne o malom broju buržoazije). Mijenjali su vjere više puta u skladu sa potrebama, pa čak su srpski vladari predlagali Papi da će preći na katoličanstvo ukoliko im pomogne protiv Osmanlija, papa nije prihvatio ponudu. Ljudi manite se nacionalnosti, religija i ostalih stvari iz prošlosti, živimo u post-modernom svijetu gdje ekonomija diktira životima, fokusirajte se na ekonomiju, ona je sadašnji Bog.

ODGOVORITE
Name

He He

09.10.2022 14:25

Kina živi baš tako, ali ovi iz USA ih napadju !

Name

MeNAGER

09.10.2022 13:05

Ovaj covjek govori o ovim stvarima vec jedan duzi period Izgleda da su se stekli uslovi da on bude zastupljeniji na medijima sa malo vecim rejtingom A zasto To je ono sto nas narod nevidi i ne razumije Goran prica o stvarima kakve stvarno i jesu ali ni on nije svjestan za sta ga koriste (mislim da nije svjestan) Ajde da razmislimo Zasto bas sada

ODGOVORITE
Name

miroslavljevo evanjdjelje

09.10.2022 13:19

Nazalost imamo istoriju naroda na nasim prostorima kojima je bila zabranjena Sveta Pisma da se citaju i daju narodu,vecina naroda je bila nepismena i osvajaci su silom nametali svoju religiju.Svestenici su vrlo lukavo koristili to neznanje naroda na svim stranama a i danas to cine .Oni koji su sakrili Istinu od naroda bice najvise odgovorni i kaznjeni, jer su generacije naroda direktno odvele u jezero ognjeno.

ODGOVORITE
Name

Goran

09.10.2022 18:49

A istina je da je sve to šuplja. Odrasti covjece vec jednom

Name

Dobrila

09.10.2022 13:51

Gospodin saric iskren kao uvek inposten .veliki istoricari covek .malo ovakvi osoba.postovanje!

ODGOVORITE
Name

A

09.10.2022 19:01

Opis i povjest vjere nije za svakoga , kao i za ovaj opis! Pitaj sam sebe kada nesto prdakas o vjeri, kada je nastalo krscanstvo Katolici , a kada je Pravoslavlje ,a kada je dosao Islam , petljas bezveze procitaj ti dobro povjest proslosti , a koliko se moze iz tvoji prica vidjeti nikakve istinite , a da znas kako je nastalo Pravoslavlje i Islam , na tim podrucjima nema mira niti ce ga ikada biti!!! Citas ppgresne knjige proslosti i sadasnjosti. Ah, o ovom se moze i lagati kako kome odgovara , a istina postoji.?

ODGOVORITE
Name

E eto

10.10.2022 19:30

Ti znaš sve bolje od njega bas se pitam gdje li si se Ti školovao ili je bilo piva pred prodavnicom i sjedenje na onoj maloj klupici. E tu se sve nauci.

Name

Boss

11.10.2022 06:22

E cuj glupana kakve gluposti prica! A ovi drugi se pale i misle da covjek istinu prica, laz i samo laz.....

ODGOVORITE