Црна листа САД-а без осуде за оптужене није ништа

Корајлић сматра да та црна листа не значи ништа у БиХ јер особе које су на њој у нашој земљи нису ни оптужене ни осуђене.

Босна и Херцеговина 08.10.2022 | 17:50
Црна листа САД-а без осуде за оптужене није ништа

Ивана Корајлић, директорица Транспаренцy Интернатионала у Босни и Херцеговини за Н1 је говорила о америчким санкцијама које су недавно наметнуте Фадилу Новалићу, премијеру Федерације БиХ и бизнисмену Слободана Станковића.

Сматра да та црна листа не значи ништа у БиХ јер особе које су на њој у нашој земљи нису ни оптужене ни осуђене.

Корајлић је говорила и о резултатима избора те вјечитој борби за власт на челу Републике Српске.

Навела је да је евидентно да се проширује списак људи који су се због умијешаности у корупцију нашли на црним листама.

“Оно што је свима сигурно у фокусу јесте објашњење због чега је Фадил Новалић стављен на црну листу, а то је његова умијешаност у корупцију зато што је слао писма пензинерима прије неколико година тражећи подршку пред изборе. Морам рећи да иако се Транспаренцy Интернатионал још тада бавио тим случајем и покушавали смо и тада утврдити и доћи до тога да институције у БиХ на неки начин ово процесуирају као злоупотребу и положаја у јавне сврхе и пред изборе, нисмо до тога дошли", казе она.

Ово је, како каже, једна од најмањих ствари које се могу Новалићу ставити на терет, али претпостављам да због процеса који се води и који је у току (суђење у предмету ‘Респиратори’ оп.а.) он се није могао спомињати у начину на који је формулисана одлука.

"А Слободан Станковић је власник предузећа који деценијама послује и блиско је са властима у Републике Српске, али и региону. Добијали су уговоре и инфраструктурне пројекте, али видјели смо у претходним случајевима да сама чињеница да се неко налази на овој листи не мора доносити никакве посљедице по ове особе, њих правосудне институције у БиХ нису оптужиле или правоснажно осудиле", истиче Корајић и додаје:

"С тим у вези не постоје никакве сметње да обављају јавне позиције и то важи не само за ове поменуте особе већ и за остале. Ту су и државна тужитељица Диана Кајмаковић, затим бивша главна тужитељица Гордана Тадић као и остале особе које обављају високе функције."

Додала је да ове санкције имају утицаја на који начин ће неко сарађивати с америчким властима.

"ОБОГАТИЛИ СЕ ОД КОРУПЦИЈЕ"

“Видимо да особе у БиХ које су се обогатиле од корупције у БиХ те санкције не значе много јер имовину и богатство скривају у другим државама, укључујући и новац по оффсхоре компанијама и другим некретнинама”, навела је Корајић.

(Н1)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

АКТИВИСТА

08.10.2022 16:24

Јуче је то Баја по пеглао са Амерканцем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.10.2022 19:00

Значи Ивана, нажалост значи. Са тиме им дигну рејтинг у народу за изборе. Ради тога се уводе санкције а не ради новца и имовине.

Name

Сагитариус

08.10.2022 21:38

Особе које су САД ставиле на своју црну листу, проглашене су од стране власти САД, персонама нон грата, забрањен им је улазак у Америку, сва имовина коју имају у САД је привремено конфискована, и забрањене су им било какве пословне трансакције, и бављење бизнисом на територији САД. У свакој нормалној правној држави, ако су на листи високи државни функционери, или бизнисмени блиски властима, односно лица која су на листу стављена због бављења високом државном корупцијом, требало би да буде "аларм" истражним , односно полицијским органима те државе да предузму одговарајуће истражне радње према таквим лицима! Наравно у БИХ, и у РС се по том питању, апсолутно ништа не дешава, а вјероватно постоје и јако добри разлози, зашто је то тако!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

И измонтирани

08.10.2022 21:49

И оффсхоре компаније слузе за пљацкање дрзава и градјана у њима за интересе хегемона а и за награде за те измонтиране сто нас угњетавају удрузено. Мафија злоцинацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јусо Малбасиц

08.10.2022 23:35

Те санкције су као она фора "бити на Европском путу". Кога јос у Босни занима некаква "црна листа" и ли временска прогноза из Васингтон Поста?

ОДГОВОРИТЕ