Crna lista SAD-a bez osude za optužene nije ništa

Korajlić smatra da ta crna lista ne znači ništa u BiH jer osobe koje su na njoj u našoj zemlji nisu ni optužene ni osuđene.

Bosna i Hercegovina 08.10.2022 | 17:50
Crna lista SAD-a bez osude za optužene nije ništa

Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini za N1 je govorila o američkim sankcijama koje su nedavno nametnute Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH i biznismenu Slobodana Stankovića.

Smatra da ta crna lista ne znači ništa u BiH jer osobe koje su na njoj u našoj zemlji nisu ni optužene ni osuđene.

Korajlić je govorila i o rezultatima izbora te vječitoj borbi za vlast na čelu Republike Srpske.

Navela je da je evidentno da se proširuje spisak ljudi koji su se zbog umiješanosti u korupciju našli na crnim listama.

“Ono što je svima sigurno u fokusu jeste objašnjenje zbog čega je Fadil Novalić stavljen na crnu listu, a to je njegova umiješanost u korupciju zato što je slao pisma penzinerima prije nekoliko godina tražeći podršku pred izbore. Moram reći da iako se Transparency International još tada bavio tim slučajem i pokušavali smo i tada utvrditi i doći do toga da institucije u BiH na neki način ovo procesuiraju kao zloupotrebu i položaja u javne svrhe i pred izbore, nismo do toga došli", kaze ona.

Ovo je, kako kaže, jedna od najmanjih stvari koje se mogu Novaliću staviti na teret, ali pretpostavljam da zbog procesa koji se vodi i koji je u toku (suđenje u predmetu ‘Respiratori’ op.a.) on se nije mogao spominjati u načinu na koji je formulisana odluka.

"A Slobodan Stanković je vlasnik preduzeća koji decenijama posluje i blisko je sa vlastima u Republike Srpske, ali i regionu. Dobijali su ugovore i infrastrukturne projekte, ali vidjeli smo u prethodnim slučajevima da sama činjenica da se neko nalazi na ovoj listi ne mora donositi nikakve posljedice po ove osobe, njih pravosudne institucije u BiH nisu optužile ili pravosnažno osudile", ističe Korajić i dodaje:

"S tim u vezi ne postoje nikakve smetnje da obavljaju javne pozicije i to važi ne samo za ove pomenute osobe već i za ostale. Tu su i državna tužiteljica Diana Kajmaković, zatim bivša glavna tužiteljica Gordana Tadić kao i ostale osobe koje obavljaju visoke funkcije."

Dodala je da ove sankcije imaju uticaja na koji način će neko sarađivati s američkim vlastima.

"OBOGATILI SE OD KORUPCIJE"

“Vidimo da osobe u BiH koje su se obogatile od korupcije u BiH te sankcije ne znače mnogo jer imovinu i bogatstvo skrivaju u drugim državama, uključujući i novac po offshore kompanijama i drugim nekretninama”, navela je Korajić.

(N1)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

AKTIVISTA

08.10.2022 16:24

Juče je to Baja po peglao sa Amerkancem.

ODGOVORITE
Name

Re

08.10.2022 19:00

Znači Ivana, nažalost znači. Sa time im dignu rejting u narodu za izbore. Radi toga se uvode sankcije a ne radi novca i imovine.

Name

Sagitarius

08.10.2022 21:38

Osobe koje su SAD stavile na svoju crnu listu, proglašene su od strane vlasti SAD, personama non grata, zabranjen im je ulazak u Ameriku, sva imovina koju imaju u SAD je privremeno konfiskovana, i zabranjene su im bilo kakve poslovne transakcije, i bavljenje biznisom na teritoriji SAD. U svakoj normalnoj pravnoj državi, ako su na listi visoki državni funkcioneri, ili biznismeni bliski vlastima, odnosno lica koja su na listu stavljena zbog bavljenja visokom državnom korupcijom, trebalo bi da bude "alarm" istražnim , odnosno policijskim organima te države da preduzmu odgovarajuće istražne radnje prema takvim licima! Naravno u BIH, i u RS se po tom pitanju, apsolutno ništa ne dešava, a vjerovatno postoje i jako dobri razlozi, zašto je to tako!??

ODGOVORITE
Name

I izmontirani

08.10.2022 21:49

I offshore kompanije sluze za pljackanje drzava i gradjana u njima za interese hegemona a i za nagrade za te izmontirane sto nas ugnjetavaju udruzeno. Mafija zlocinacka.

ODGOVORITE
Name

Juso Malbasic

08.10.2022 23:35

Te sankcije su kao ona fora "biti na Evropskom putu". Koga jos u Bosni zanima nekakva "crna lista" i li vremenska prognoza iz Vasington Posta?

ODGOVORITE