Преко 3.500 станова са пелета прешло на гријање на струју

У Бањалуци постоји око 7.000 стамбених јединица у зградама са властитим централним гријањем преко котловница на пелет или дрвну сјечку, а због енормног поскупљења тих енергената, више од половине их је одустало од те врсте гријања и најавило прелазак на струју, што би могло изазвати велике проблеме у испоруци струје и честе кварове.

Република Српска 07.10.2022 | 18:28
Преко 3.500 станова са пелета прешло на гријање на струју

У „Електрокрајини“ Бањалука за ЦАПИТАЛ су рекли да је, због поскупљења пелета и сјечке које је протеклих мјесеци ишло преко 150 одсто, велики број корисника централног система гријања преко котловница најавио прелазак на другачије видове гријања станова и пословних простора.

„Од појединих власника котловница и заједница етажних власника смо информисани  да се више од половине поменутих стамбених јединица већ одјавило са гријања преко котловница, док се у наредном периоду велики број тек намјерава одјавити и прећи на друге видове гријања, у највећој мјери кориштењем електричне енергије“, казали су у „Електрокрајини“.

Наводе и да стамбено-пословне зграде са централним котловницама и другим облицима неелектричног гријања нису електронергетски пројектоване за гријање свих стамбених и пословних јединица кориштењем електричне енергије.

„Прелазак читавих зграда и насеља на гријање електричном енергијом би готово сигурно довело до преоптерећења мреже, што би за посљедицу имало често прегарање осигурача на нисконапонским излазима у трафостаницама, али и кварова на самим прикључним водовима. Ово би значило и честе прекиде у испоруци електричне енергије тих зграда и насеља, а тиме и проблема са загријавањем просторија“, истичу у „Електрокрајини“.

Масовнији прелазак на гријање на струју донијеће и губитке „Електрокрајини“
У овом предузећу кажу да вршно оптерећење електроенергетског система на подручју града Бањалука због повећања броја корисника и саме потрошње електричне енергије расте готово сваке године.

Тренутни врх оптерећења из децембра 2021. године износи 187 МW, док ће према очекивањим предстојеће зиме прећи 195 МW.

Осим оптерећења мреже и могућих кварова, у „Електрокрајини“ наводе да би масовнији прелазак грађања на струју значио и директан вишемилионски губитак овом предузећу.

„Имајући у виду тренутне цијене електричне енергије на међународном тржишту, а  поготово прогнозе да ће у зимским мјесецима вјероватно достићи и 1.000 евра по мегават-часу (МWх), продаја становништву по 30 евра/МWх за сваки киловат-час електричне енергије потрошене за гријање, би донијела директан финансијски губитак од 970 евра/МWх. Уколико би у Бањалуци 5.000 станова прешло на гријање на електричну енергију, директан губитак само у највећем граду у РС би се у гријној сезони мјерио десетинама милиона КМ“, наводе у „Електрокрајини“.

Кажу и да је ово оптимистична прогноза, јер у рачуницу нису уврштени индивидуални стамбени објекти који ће, такође, како се очекује, у значајном броју прећи на гријање уз електричну енергију.

Рјешење виде у субвенцијама грађана или фирми које испуручују топлотну енергију из биомасе.

„’Електрокрајина’ је у циљу ублажавања очекиваног раста потрошње електричне енергије за загријавања просторија, предложила да надлежне институције, локалне заједнице и „Електропривреда РС“ обаве разговоре са регистрованим испоручиоцима топлотне енергије и добављачима енергената. Сматрамо да би због огромних разлика у цијени електричне енергије у међународном трговању у односу на цијену за домаћинства у РС било исплативо субвенционисати кориснике или испоручиоце топлотне енергије из биомасе, како би се цијена топлотне енергије за становништво задржала на прихватљивом нивоу“, истичу у овом прредузећу.

На питање да ли се очекују рестрикције у испоруци електричне енергије у зимском периоду, у „Електрокрајини“ одговарају да су такве одлуке у надлежности Владе РС, те да су из Владе и ЕРС више пута обавјештавали јавност да је електроенергетски систем у Српској стабилан и да нису планиране било какве рестрикције.

ЦАПИТАЛ је раније писао да су власници котловница које грију велики број нових зграда у Српској доставили станарима нове цјеновнике који су и до 150 одсто већи у односу на прошлу годину. Због тога је велики број њих одлучио да пређе на струју.

(Цапитал)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Србо

07.10.2022 17:04

Не би ту требало бити проблема око струје ту је директор велики стручњак за свој интрес Драган Чавић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2022 20:03

Врло занимљиво како ће државно предузеће давати својим грађанима струју а могу извозити. А мрежарине, порез и обновљиви извори се не пикају у цијену. Банда црвена.

Name

ГТИ

07.10.2022 17:19

Браво за Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

07.10.2022 17:30

Е сад опет пишите да је струја скупа,лопови итд. Само повећати и цијену струје па кад нас већ пљујете да имате зашто

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

08.10.2022 06:10

па јесте скупа и прескупа за нас стандард, али мамлазе они це радије извозити струју, него дати нама...ти си само јос један ухљеб у електропривреди, куд вас додик не прода да добијете отказе бар вас 10.000

Name

Полетарац

08.10.2022 10:41

Горане, стање у електропривреди је тако јадно да градјани имају милијарду разлога да вас попљују а да никада не спомену цијене струје. Слободно их смањите, оставите исте, или повецајте, то неце промијенити цињеницу да је вас сектор легло корупције, криминала, непотизма и неспособности.

Name

Бисми

07.10.2022 17:37

Битно је да цавиц има фотељу, због које срусио војску рс, постено могао је цуват овце

ОДГОВОРИТЕ
Name

питам

07.10.2022 18:56

колико је фабрика било у Б Лаци а струје је било довољно а садабез тих производних погона правите умјетну кризу изгледа треба је поскупити

Name

Бурле

07.10.2022 20:45

Бас тако, само трзисна цијена па извол'те народе, то сте и тразили

Name

Електричар

07.10.2022 20:04

Електропривреда РС је већ припремила нови тарифни систем и тарифне ставове, само због избора се чекало са усвајањем истих. Цијена електричне енергије ће знатно порасти, купци ће бити распоређени у одређене категорије у зависности од закупљене снаге, а велика вјероватноћа је да ће се наплаћивати и вршна снага за категорију домаћинства... Тако да народе не надајте се да ће гријање на струју бити исплативо, а да ће бити проблема у испоруци електричном енергијом у зимском периоду, врло је вјероватно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.10.2022 07:05

Не прави се паметан јер ниси ништа ново рекао,а пола си извео неки свој закључак.Ко штеди,добијаће повластице,ко има да троши,мора луксуз платити.Мој стари добро живио,ал читав живот гасио све што не треба у том моменту.

Name

Чупо

07.10.2022 20:06

Значи МРАК........благо вама на Чокорима.... Биће струје код Чаве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

07.10.2022 21:26

Какве везе има цијена струје на медјународном трзисту.Замислите да у Саудијској арабији казу"знате,на медјународном трзисту је нафта скупа,морамо подици цијену и код нас"...Или у САД,Русији...Па да ли сте ви нормални,оног цега имамо за извоз,не мозе да фали на домацем трзисту,дебилицине једне.

ОДГОВОРИТЕ