Preko 3.500 stanova sa peleta prešlo na grijanje na struju

U Banjaluci postoji oko 7.000 stambenih jedinica u zgradama sa vlastitim centralnim grijanjem preko kotlovnica na pelet ili drvnu sječku, a zbog enormnog poskupljenja tih energenata, više od polovine ih je odustalo od te vrste grijanja i najavilo prelazak na struju, što bi moglo izazvati velike probleme u isporuci struje i česte kvarove.

Republika Srpska 07.10.2022 | 18:28
Preko 3.500 stanova sa peleta prešlo na grijanje na struju

U „Elektrokrajini“ Banjaluka za CAPITAL su rekli da je, zbog poskupljenja peleta i sječke koje je proteklih mjeseci išlo preko 150 odsto, veliki broj korisnika centralnog sistema grijanja preko kotlovnica najavio prelazak na drugačije vidove grijanja stanova i poslovnih prostora.

„Od pojedinih vlasnika kotlovnica i zajednica etažnih vlasnika smo informisani  da se više od polovine pomenutih stambenih jedinica već odjavilo sa grijanja preko kotlovnica, dok se u narednom periodu veliki broj tek namjerava odjaviti i preći na druge vidove grijanja, u najvećoj mjeri korištenjem električne energije“, kazali su u „Elektrokrajini“.

Navode i da stambeno-poslovne zgrade sa centralnim kotlovnicama i drugim oblicima neelektričnog grijanja nisu elektronergetski projektovane za grijanje svih stambenih i poslovnih jedinica korištenjem električne energije.

„Prelazak čitavih zgrada i naselja na grijanje električnom energijom bi gotovo sigurno dovelo do preopterećenja mreže, što bi za posljedicu imalo često pregaranje osigurača na niskonaponskim izlazima u trafostanicama, ali i kvarova na samim priključnim vodovima. Ovo bi značilo i česte prekide u isporuci električne energije tih zgrada i naselja, a time i problema sa zagrijavanjem prostorija“, ističu u „Elektrokrajini“.

Masovniji prelazak na grijanje na struju donijeće i gubitke „Elektrokrajini“
U ovom preduzeću kažu da vršno opterećenje elektroenergetskog sistema na području grada Banjaluka zbog povećanja broja korisnika i same potrošnje električne energije raste gotovo svake godine.

Trenutni vrh opterećenja iz decembra 2021. godine iznosi 187 MW, dok će prema očekivanjim predstojeće zime preći 195 MW.

Osim opterećenja mreže i mogućih kvarova, u „Elektrokrajini“ navode da bi masovniji prelazak građanja na struju značio i direktan višemilionski gubitak ovom preduzeću.

„Imajući u vidu trenutne cijene električne energije na međunarodnom tržištu, a  pogotovo prognoze da će u zimskim mjesecima vjerovatno dostići i 1.000 evra po megavat-času (MWh), prodaja stanovništvu po 30 evra/MWh za svaki kilovat-čas električne energije potrošene za grijanje, bi donijela direktan finansijski gubitak od 970 evra/MWh. Ukoliko bi u Banjaluci 5.000 stanova prešlo na grijanje na električnu energiju, direktan gubitak samo u najvećem gradu u RS bi se u grijnoj sezoni mjerio desetinama miliona КM“, navode u „Elektrokrajini“.

Kažu i da je ovo optimistična prognoza, jer u računicu nisu uvršteni individualni stambeni objekti koji će, takođe, kako se očekuje, u značajnom broju preći na grijanje uz električnu energiju.

Rješenje vide u subvencijama građana ili firmi koje ispuručuju toplotnu energiju iz biomase.

„’Elektrokrajina’ je u cilju ublažavanja očekivanog rasta potrošnje električne energije za zagrijavanja prostorija, predložila da nadležne institucije, lokalne zajednice i „Elektroprivreda RS“ obave razgovore sa registrovanim isporučiocima toplotne energije i dobavljačima energenata. Smatramo da bi zbog ogromnih razlika u cijeni električne energije u međunarodnom trgovanju u odnosu na cijenu za domaćinstva u RS bilo isplativo subvencionisati korisnike ili isporučioce toplotne energije iz biomase, kako bi se cijena toplotne energije za stanovništvo zadržala na prihvatljivom nivou“, ističu u ovom prreduzeću.

Na pitanje da li se očekuju restrikcije u isporuci električne energije u zimskom periodu, u „Elektrokrajini“ odgovaraju da su takve odluke u nadležnosti Vlade RS, te da su iz Vlade i ERS više puta obavještavali javnost da je elektroenergetski sistem u Srpskoj stabilan i da nisu planirane bilo kakve restrikcije.

CAPITAL je ranije pisao da su vlasnici kotlovnica koje griju veliki broj novih zgrada u Srpskoj dostavili stanarima nove cjenovnike koji su i do 150 odsto veći u odnosu na prošlu godinu. Zbog toga je veliki broj njih odlučio da pređe na struju.

(Capital)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Србо

07.10.2022 17:04

Не би ту требало бити проблема око струје ту је директор велики стручњак за свој интрес Драган Чавић.

ODGOVORITE
Name

Re

07.10.2022 20:03

Vrlo zanimljivo kako će državno preduzeće davati svojim građanima struju a mogu izvoziti. A mrežarine, porez i obnovljivi izvori se ne pikaju u cijenu. Banda crvena.

Name

GTI

07.10.2022 17:19

Bravo za Dodika

ODGOVORITE
Name

Goran

07.10.2022 17:30

E sad opet pišite da je struja skupa,lopovi itd. Samo povećati i cijenu struje pa kad nas već pljujete da imate zašto

ODGOVORITE
Name

hm

08.10.2022 06:10

pa jeste skupa i preskupa za nas standard, ali mamlaze oni ce radije izvoziti struju, nego dati nama...ti si samo jos jedan uhljeb u elektroprivredi, kud vas dodik ne proda da dobijete otkaze bar vas 10.000

Name

Poletarac

08.10.2022 10:41

Gorane, stanje u elektroprivredi je tako jadno da gradjani imaju milijardu razloga da vas popljuju a da nikada ne spomenu cijene struje. Slobodno ih smanjite, ostavite iste, ili povecajte, to nece promijeniti cinjenicu da je vas sektor leglo korupcije, kriminala, nepotizma i nesposobnosti.

Name

Bismi

07.10.2022 17:37

Bitno je da cavic ima fotelju, zbog koje srusio vojsku rs, posteno mogao je cuvat ovce

ODGOVORITE
Name

pitam

07.10.2022 18:56

koliko je fabrika bilo u B Laci a struje je bilo dovoljno a sadabez tih proizvodnih pogona pravite umjetnu krizu izgleda treba je poskupiti

Name

Burle

07.10.2022 20:45

Bas tako, samo trzisna cijena pa izvol'te narode, to ste i trazili

Name

Električar

07.10.2022 20:04

Elektroprivreda RS je već pripremila novi tarifni sistem i tarifne stavove, samo zbog izbora se čekalo sa usvajanjem istih. Cijena električne energije će znatno porasti, kupci će biti raspoređeni u određene kategorije u zavisnosti od zakupljene snage, a velika vjerovatnoća je da će se naplaćivati i vršna snaga za kategoriju domaćinstva... Tako da narode ne nadajte se da će grijanje na struju biti isplativo, a da će biti problema u isporuci električnom energijom u zimskom periodu, vrlo je vjerovatno.

ODGOVORITE
Name

Re

08.10.2022 07:05

Ne pravi se pametan jer nisi ništa novo rekao,a pola si izveo neki svoj zaključak.Ko štedi,dobijaće povlastice,ko ima da troši,mora luksuz platiti.Moj stari dobro živio,al čitav život gasio sve što ne treba u tom momentu.

Name

Čupo

07.10.2022 20:06

Znači MRAK........blago vama na Čokorima.... Biće struje kod Čave...

ODGOVORITE
Name

Nole

07.10.2022 21:26

Kakve veze ima cijena struje na medjunarodnom trzistu.Zamislite da u Saudijskoj arabiji kazu"znate,na medjunarodnom trzistu je nafta skupa,moramo podici cijenu i kod nas"...Ili u SAD,Rusiji...Pa da li ste vi normalni,onog cega imamo za izvoz,ne moze da fali na domacem trzistu,debilicine jedne.

ODGOVORITE