Непостојећи град у пустињи ће бити домаћин Зимских азијских игара 2029

Саудијска Арабија је у уторак изабрана за домац́ина Зимских азијских игара 2029. који ће се одржати у у футуристичком мегаграду НЕОМ вредном 500 милијарди долара у пустињи за који планери кажу да ц́е имати комплекс зимских спортова током целе године.

Занимљивости 06.10.2022 | 15:42
Непостојећи град у пустињи ће бити домаћин Зимских азијских игара 2029

“Пустиње и планине Саудијске Арабије ускоро ц́е бити игралиште за зимске спортове“, наводи се у саопштењу Олимпијског савета Азије (ОЦА) о одлуци донетој током састанка генералне скупштине у Пном Пену.

Саудијска понуда је “једногласно одобрена”, наводи се у саопштењу, уз напомену да ц́е мегаград познат као НЕОМ бити први западноазијски град који ц́е угостити догађај.

У јулу је престолонаследник Мохамед бин Салман представио планове за пројекат у оквиру НЕОМ-а познат као Тхе Лине, два паралелна небодера  који се протежу на 170 километара  планинског и пустињског терена.

Зимске азијске игре би требало да се одрже у Тројени, области града НЕОМ-а “где зимске температуре падају испод нуле Целзијуса, а температуре током целе године су генерално 10 степени ниже од остатка региона“, наводи се на веб страници пројекта пише франце24

Очекује се да ц́е развој Тројене бити завршен 2026. године и нудиц́е скијање на отвореном, вештачко слатководно језеро и резерват природе, наводи се на веб страници пројекта. План дизајна за паралелне структуре високе 500 метара, познате под заједничким називом Линија (ЛИНЕ) Саудијска Арабија планира мегаград са небодером са огледалом од 170 километара пише Гардијан.

Принц Мохамед, председник одбора НЕОМ-а, рекао је да ц́е то „редефинисати планински туризам за свет стварањем места заснованог на принципима екотуризма, наглашавајуц́и наше напоре да очувамо природу и побољшамо квалитет живота заједнице“.

Међу онима који су присуствовали догађају у уторак у Пном Пену био је и саудијски алпски скијаш Фаик Абди, који је у изјави коју је дистрибуирала ОЦА признао да, као дете, “никада нисам веровао да ц́у скијати у својој домовини”.

“Тројена ц́е имати одговарајуц́у инфраструктуру за стварање зимске атмосфере у срцу пустиње, како би ове Зимске игре постале глобални догађај без преседана“, рекао је извршни директор НЕОМ-а Надми ал-Наср.

Зимске азијске игре укључују такмичења у скијању, сноуборду, хокеју на леду и уметничком клизању — укупно 47 такмичења, 28 на снегу и 10 на леду, саопштила је ОЦА.

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар