Nepostojeći grad u pustinji će biti domaćin Zimskih azijskih igara 2029

Saudijska Arabija je u utorak izabrana za domaćina Zimskih azijskih igara 2029. koji će se održati u u futurističkom megagradu NEOM vrednom 500 milijardi dolara u pustinji za koji planeri kažu da će imati kompleks zimskih sportova tokom cele godine.

Zanimljivosti 06.10.2022 | 15:42
Nepostojeći grad u pustinji će biti domaćin Zimskih azijskih igara 2029

“Pustinje i planine Saudijske Arabije uskoro će biti igralište za zimske sportove“, navodi se u saopštenju Olimpijskog saveta Azije (OCA) o odluci donetoj tokom sastanka generalne skupštine u Pnom Penu.

Saudijska ponuda je “jednoglasno odobrena”, navodi se u saopštenju, uz napomenu da će megagrad poznat kao NEOM biti prvi zapadnoazijski grad koji će ugostiti događaj.

U julu je prestolonaslednik Mohamed bin Salman predstavio planove za projekat u okviru NEOM-a poznat kao The Line, dva paralelna nebodera  koji se protežu na 170 kilometara  planinskog i pustinjskog terena.

Zimske azijske igre bi trebalo da se održe u Trojeni, oblasti grada NEOM-a “gde zimske temperature padaju ispod nule Celzijusa, a temperature tokom cele godine su generalno 10 stepeni niže od ostatka regiona“, navodi se na veb stranici projekta piše france24

Očekuje se da će razvoj Trojene biti završen 2026. godine i nudiće skijanje na otvorenom, veštačko slatkovodno jezero i rezervat prirode, navodi se na veb stranici projekta. Plan dizajna za paralelne strukture visoke 500 metara, poznate pod zajedničkim nazivom Linija (LINE) Saudijska Arabija planira megagrad sa neboderom sa ogledalom od 170 kilometara piše Gardijan.

Princ Mohamed, predsednik odbora NEOM-a, rekao je da će to „redefinisati planinski turizam za svet stvaranjem mesta zasnovanog na principima ekoturizma, naglašavajući naše napore da očuvamo prirodu i poboljšamo kvalitet života zajednice“.

Među onima koji su prisustvovali događaju u utorak u Pnom Penu bio je i saudijski alpski skijaš Faik Abdi, koji je u izjavi koju je distribuirala OCA priznao da, kao dete, “nikada nisam verovao da ću skijati u svojoj domovini”.

“Trojena će imati odgovarajuću infrastrukturu za stvaranje zimske atmosfere u srcu pustinje, kako bi ove Zimske igre postale globalni događaj bez presedana“, rekao je izvršni direktor NEOM-a Nadmi al-Nasr.

Zimske azijske igre uključuju takmičenja u skijanju, snoubordu, hokeju na ledu i umetničkom klizanju — ukupno 47 takmičenja, 28 na snegu i 10 na ledu, saopštila je OCA.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar