ИЕА: "Ризик без преседана" по испоруке гаса

Европа се суочава са "ризиком без преседана" када је ријеч о испорукама природног гаса ове зиме, након што је Русија обуставила већи дио испорука преко цјевовода, саопштила је данас Међународна агенција за енергетику /ИЕА/ у новом извјештају.

Свијет 03.10.2022 | 08:50
ИЕА: "Ризик без преседана" по испоруке гаса

Европа би, због тога, могла да се нађе у ситуацији да почне да се надмеће са Азијом у набавкама течног природног гаса, којег већ сада нема довољно. Овај енергент је скупљи и транспортује се бродовима, наводи ИЕА.

Агенција додаје у кварталном извјештају да ће земље ЕУ морати да смање потрошњу гаса за 13 одсто преко зиме у случају потпуног прекида испорука из Русије због рата у Украјини.

Већи дио уштеде мораће да остваре домаћинства спуштањем температуре на термостатима за један степен и подешавањем ниже температуре у бојлерима, а уштеде ће морати да праве и индустрија и електропривреде, пише у извјештају.

ЕУ је у петак прогласила обавезну редукцију потрошње електричне енергије за најмање пет одсто у сатима када је струја најскупља.

Тренутно у Европу стиже само дио руског гаса у поређењу са ранијим количинама, а транспорт се одвија преко гасовода у Украјини према Словачкој и преко Црног мора и Турске према Бугарској. Друге двије руте у Балтичком мору, према Њамачкој и Пољској, су затворене. 

(Срна) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Фрапантно

03.10.2022 07:12

Колико су владе у ЕУ наивне,глупе,и бахате,да саме производе штете по своје грађане,и своје државе!Што је најпоразније,нису схватили,да их САД гура у провалију,и да ће их грађани казнити за све.Ееее,црна Европи,шта си доживјела!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.10.2022 13:13

Ма нека си ти њима рекао! Шта знају Швабе, Франзузи и остали....Стотине милиона њих глупо!? Невјероватно је да руски и проруски медији више пишу и брину се за ЕУ него она сама. Ко је се то вратио из ЕУ од наших јер је постало толико лоше и неиздржвљиво???

Name

Игор

03.10.2022 07:19

Па Сјеверни ток 2 је заврсен и неостецен , само се договорите ви империјалисти Америцки и Руски јер Европу висе нико ниста и не пита .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биће зиме

03.10.2022 07:45

Русија је требала одмах да прекине доток гаса Западној Европи , чим су почели да уводе санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КиМ

03.10.2022 08:34

Је постао питње новог свјетског поретка, наставља се.....

ОДГОВОРИТЕ