IEA: "Rizik bez presedana" po isporuke gasa

Evropa se suočava sa "rizikom bez presedana" kada je riječ o isporukama prirodnog gasa ove zime, nakon što je Rusija obustavila veći dio isporuka preko cjevovoda, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku /IEA/ u novom izvještaju.

Svijet 03.10.2022 | 08:50
IEA: "Rizik bez presedana" po isporuke gasa

Evropa bi, zbog toga, mogla da se nađe u situaciji da počne da se nadmeće sa Azijom u nabavkama tečnog prirodnog gasa, kojeg već sada nema dovoljno. Ovaj energent je skuplji i transportuje se brodovima, navodi IEA.

Agencija dodaje u kvartalnom izvještaju da će zemlje EU morati da smanje potrošnju gasa za 13 odsto preko zime u slučaju potpunog prekida isporuka iz Rusije zbog rata u Ukrajini.

Veći dio uštede moraće da ostvare domaćinstva spuštanjem temperature na termostatima za jedan stepen i podešavanjem niže temperature u bojlerima, a uštede će morati da prave i industrija i elektroprivrede, piše u izvještaju.

EU je u petak proglasila obaveznu redukciju potrošnje električne energije za najmanje pet odsto u satima kada je struja najskuplja.

Trenutno u Evropu stiže samo dio ruskog gasa u poređenju sa ranijim količinama, a transport se odvija preko gasovoda u Ukrajini prema Slovačkoj i preko Crnog mora i Turske prema Bugarskoj. Druge dvije rute u Baltičkom moru, prema Njamačkoj i Poljskoj, su zatvorene. 

(Srna) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Frapantno

03.10.2022 07:12

Koliko su vlade u EU naivne,glupe,i bahate,da same proizvode štete po svoje građane,i svoje države!Što je najporaznije,nisu shvatili,da ih SAD gura u provaliju,i da će ih građani kazniti za sve.Eeee,crna Evropi,šta si doživjela!!!

ODGOVORITE
Name

Re

03.10.2022 13:13

Ma neka si ti njima rekao! Šta znaju Švabe, Franzuzi i ostali....Stotine miliona njih glupo!? Nevjerovatno je da ruski i proruski mediji više pišu i brinu se za EU nego ona sama. Ko je se to vratio iz EU od naših jer je postalo toliko loše i neizdržvljivo???

Name

Igor

03.10.2022 07:19

Pa Sjeverni tok 2 je zavrsen i neostecen , samo se dogovorite vi imperijalisti Americki i Ruski jer Evropu vise niko nista i ne pita .

ODGOVORITE
Name

Biće zime

03.10.2022 07:45

Rusija je trebala odmah da prekine dotok gasa Zapadnoj Evropi , čim su počeli da uvode sankcije.

ODGOVORITE
Name

KiM

03.10.2022 08:34

Je postao pitnje novog svjetskog poretka, nastavlja se.....

ODGOVORITE