Лични банкрот као начин изласка из финансијске агоније

Све је више грађана који су задужени изнад својих финансијских могућности и дугове не могу враћати. Да ли би увођење личног банкрота у БиХ био начин изласка из финансијске агоније? 

Босна и Херцеговина 01.10.2022 | 20:00
Лични банкрот као начин изласка из финансијске агоније

Задужени и презадужени, грађани БиХ већином живе на кредит. Отплата рата, често омета нормалан живот, али развијене земље и за такве имају рјешење – лични банкрот. 

“Смисао свега тога је да се људима који су дошли у агонију да не могу да исплаћују кредите или их за њих плаћају жиранти да се покуша ставити тачка на то. Тренутно људима су блокиране плате, ти људи не добијају шансу да наставе даље са животом”, наводи адвокат Зоран Перић.

Онај ко жели да објави лични банкрот мора да испуни одређене услове и након тога добија старатеља, који врши процјену имовине.

“Не може неко да живи у банкроту, а да живи у кући од 300 квадрата. Логично да кућу треба продати, али не треба од тог човјека створити бескућника, треба да има довољно простора за живот да се прода нека његова имовина да би се послије 5-7 година колико би био под надзором обрисали његови дугови”, додаје Перић. 

Лични банкрот, у зависности од модалитета који држава одабере, најчешће подразумијева продају имовине. Механизам је заживио у окружењу, у Словенији и Хрватској, али не и код нас, јер нема полтичке воље. 

Берислав Кутле, Директор Удружења банака БиХ, за БН каже да у БиХ нема ни предуслова за такво нешто. 

“Прво што смо сиромашна нација, што је плата неких 1.000 КМ. Друго што нам је прави систем тако уређен, односно неуређен да би код функционисања  профитирали само они који се баве малверзацијама.”

Стручна јавност истиче да је у питању систем који је дефинитивно и користан и потребан.

Институција личног банкрота би пуно помогла жирантима, каже за БН Јован Цвјетковић, предсједник Удружења жираната. 

“Зато што би се знао власник имовине, жирант би имао покриће у имовини тога дужника и у случају ненаплате дошло би се до наплате из имовине носиоца креидта, а онда кад се исцрпе све могућности и кад нема више онда је на реду жирант.”

Перић, пак, сматра да ћемо доћи у ситуацију да то дође и код нас, јер на томе инсистира ЕУ и то је нешто што је у процесу придруживања ЕУ што је један од закона и што ће морати бити проведено. 

Ипак, с обзиром на то да смо деценијама заковани на европском путу, добра рјешења попут овога тешко ће стићи до грађана БиХ, којима су најпотребнија. 

(БН/ фото: Илустрација/ ридделллаw)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Био би идеалан за

01.10.2022 18:07

Оне који су нас бескрупулозно опљацјали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2022 20:21

Зар треба лопове наградити ? А поштеним повећати камате. И није истина да не могу живјети јер се само до половине плате може оптеретити ратом кредита.

Name

ТракторТом

01.10.2022 18:07

Хајд бјези ба, са овим лоповима у БиХ отимали би људима куце гдје позеле, свиди му се плац, и хај ти ван бураз банкротирао си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

01.10.2022 18:22

Добро дошло коцкарима, већина њих је у кредитима, пардон, "играчима на срећу" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

01.10.2022 18:50

Наши лопови преведу имовину на жене дјецу швалерке итд. Кредит потроше и немају од чега да враћају. Са таквим у затвор па нек одрађују незарађено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

01.10.2022 20:02

И новинари ... Гули новинарство ... Ако ти је довољно додијало и ако немас ста паметније ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кањон тијесно

01.10.2022 20:26

Па кад пригусти знацес како до пара, до хране или слицно ... Ако ти је осјецај муке због недостатка тог ... Крадја је стрампутица, мука је вец надје ресење ... Ако си довољно среце уз мање муке надјес ресење ... Наравно, много су људи од пастира до бизнисмена себи направили вјестацких ствари у којима се углавном губе, ипак, да ли би се прало вес руцно ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рагиб

02.10.2022 06:52

Шта је пјесник хтио рећи?

Name

Двојна страна (поларизација)

01.10.2022 20:27

Имате много послова запустених, њива, медија, а с друге стране прицате о омладини како нема посла ... Да ли је БН запослио иког ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре двојни,тројни

02.10.2022 05:21

Јави се свом личном доктору,он ће ти препоручити даље кораке.

Name

Хегемон

01.10.2022 20:50

Па у круг, врти врти коло...... аба цаца......

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

01.10.2022 20:58

Прво су нас завидили па нам уцинили да нас помире Послије нас задузили па це нам уцинити и помоци да им то вратимо И за све смо им јос и захвални Измедју осталог Путин се и против овог бори (Украјина је мање висе небитна)

ОДГОВОРИТЕ
Name

АД

02.10.2022 00:00

Е кад би бар један од ових који коментарису, имали довољно кликера у глави, па схватили појам лицног банкрота ??? срамота колико смо необразован народ, са коефицијентом интелигенције око 50...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

02.10.2022 06:01

И сад то исто раде судови,, који сиротињи одузимају стан, куцу, једини кров над главом,, јер је цовек доведен у ситуацију да је остао без посла,,,, онима који су узели милионе марака кредита, и залозили под хипотеку, имовину неке пропале фирме, њима судови немогу ниста,,, тако је у случају бобар банке,, гдје суд сваки предмет заврси у корист банке,, и да на продају куцу гдје породица зиви, и људи постају бескућници,,, а милионе опраштају криминалци а,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

099

02.10.2022 06:51

затосу оволике стране банке и кредитне организације досле да овом напаценом народу узме и дусу и зивот где има у бсвету дасе даје кредит а да људи нераде где то има само овде теско овом јадном народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

михаил

02.10.2022 06:51

Ово је наметнути западни пут за ропство Хоцете реци да су сви Срби глупи па сами не знају продати оно сто имају од имовине и платити проклети банкарским лихварима.Зар за то требају Додиг-ови стецајни управници.Као да сте слепи па не видите ста су урадили од дрзавних фирми

ОДГОВОРИТЕ