Погледајте како исправно гласати на изборима (ВИДЕО)

Будући да на сваким изборима у БиХ буде велики број неважећих гласачких листића и да то надлежни правдају, између осталог, и незнањем грађана при испуњавању листића, још једном подсјећамо како се гласа.

Република Српска 01.10.2022 | 10:01
Погледајте како исправно гласати на изборима (ВИДЕО)

Када дођете на своје бирачко мјесто, након идентификације добиће четири гласачка листића, осим грађана у Дистрикту Брчко, који су се изјаснили за ентитетско држављанство ФБиХ.  Они ће добити три гласачка листића, с обзиром на то да тамо нема кантоналног нивоа.

Грађани Републике Српске гласају само за кандидата за српског члана Предсједништва БиХ. Ако бирач означи два или више кандидата, листић је неважећи.

Грађани Федерације БиХ чланове Предсједништва БиХ бирају тако што означе (знаком “X”) само једног кандидата за бошњачког или хрватског члана.

Грађани у два ентитета на посебним гласачким листићима гласају и за посланике у Државном парламенту. Листе кандидата су различите за сваку од три изборне јединице у Републици Српској, из које се бира 14 посланика, те пет изборних јединица у Федерацији БиХ, из које се бира 28 заступника.

Листић је важећи ако грађани означе квадратић поред назива странке, коалиције или кандидата. Исто тако, исправно је, како је објавио ЦИК, означити назив само једне политичке странке или коалиције и одабрати онолико кандидата с листе колико желите. Трећа исправна опција је означити квадратић поред једног или више кандидата са само једне одабране листе политичке странке и коалиције. Гласа се тако што се уписује знак “X” у квадратић поред имена кандидата, преноси Аваз.

Сви грађани Републике Српске на посебном гласачком листићу гласају за предсједника и два потпредсједника тог ентитета. На листићу су имена свих кандидата, без обзира на националност. Бирачи могу означити само једног кандидата, јер је у супротном гласачки листић неважећи.

Скупштине кантона

У Федерацији БиХ грађани на посебним гласачким листићима бирају и укупно 289 представника у скупштинама десет кантона, чији се број разликује од кантона до кантона, а и ту је могућ избор само странке, странке и кандидата, те више кандидата из исте странке.

Парламент ФБиХ

Грађани у Федерацији БиХ гласају на посебном гласачком листићу и за 98 заступника Представничког дома Парламента Федерације БиХ која је у овом случају подијељена на 12 изборних јединица и исправно је гласати на исти начин као за Државни парламент.

Парламент Српске

Према истом принципу, грађани у Републици Српској на посебном гласачком листићу гласају за 83 посланика у Народној скупштини тог ентитета, који је подијељен на девет изборних јединица.

(Аваз)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

борац

01.10.2022 09:24

Нека је са срецом!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А је ли важећи

01.10.2022 09:47

Из ћошак у ћошак X преко листића?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.10.2022 05:38

Због таквих као ти имамо "предивну"власт,секташке црвендаће.

Name

горчин

01.10.2022 10:01

Кад би напримјер Индија имала оволико партија и кандидата и изборних јединица по глави становника, тамо би гласачки листић био дуг 5км а убацивао би га виљушкар у гласачку кутију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е сваста

01.10.2022 11:36

Ко це гарантовати да се неце дописивати иксови? И за странке да буду невазеци и за посланике да прогурају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истомисљеници

01.10.2022 20:36

Браво исто мислимо, и ко це пратити кутију цијелим путем од неког села до мјеста пребројавања? Кристиан Смит, мозда?

Name

Милан

01.10.2022 11:51

Никада то гласање неће један број људи савладати јер умјесто затворених листа имамо отворене листе са стотине исписаних имена кандидата што код изнад просјечног човјека направи збрку у глави кад на први поглед погледа такав гласачки листић, онда није ни чудо што је на сваким изборима у просјеку 10 посто неважећих гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прављење

01.10.2022 15:04

Невазецих је много веци и проблем и проценат него зато сто неко није савладао. Огромна вецинаљуди свих генерација које данас гласају нису из 18 вјека манипулатору.....

Name

Милан за Прављење

01.10.2022 17:22

Па де онда објасни откуда толики број неважећих гласова ?

Name

Посматрац!

01.10.2022 18:39

Ни за кога нецу гласати јер једноставно неце доци до сустинске промјене то вам гарантује Бог а не ја! Просли избори нису доњели народу ниста добро а засто би ови доњели? Једино да одговарају мин. затворском казном ако не би испунили обецано а од тога нема ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

02.10.2022 03:25

Ти који не гласају ни за кога уствари гласају за СНСД. Јер њих треба скинути, превише су се осилили.

Name

Ре

02.10.2022 05:43

Ако би сви размишљели тако као ти,никад и неће бити боље.гласати треба за промјене.Ако се не погажу нови на дјелу,казнити их на следећим изборима.Тако функционише систем у свијету.

Name

Ре ре

02.10.2022 09:52

Управо тако,у свијету се власт мјења док не додје неко одговоран.А код нас само говоре сви су исти и не мозе бити боље.Због таквих никад нам не мозе ни бити боље.