Још једна тужба тешка шест милиона КМ пријети Српској

Грађани Републике Српске могли би из својих џепова платити чак шест милиона марака, јер хеликоптер који је одузет током полицијске акције у Бањалуци још увијек није враћен власнику, сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 30.09.2022 | 23:22
Још једна тужба тешка шест милиона КМ пријети Српској

Далибор Вишић, бизнисмен из Њемачке, тврди да је полиција још у јулу 2020. године бесправно одузела његов хеликоптер, те да ће због свега тужити Републику Српску, а добијени новац уплатити у добротворне сврхе.

Износ тужбе процјењује се на шест милиона марака, а у њега није урачуната вриједност хеликоптера, који “лежи” у хангару дуже од двије године.

Подсјећања ради, бањалучка полиција је одузела спорни хеликоптер у акцији кодног назива “Парма 2” када су ухапшене двије особе. Међутим, Вишић тврди да хеликоптер није имао везе са ухапшенима.

У међувремену, предмет везан за спорни хеликоптер преузело је Тужилаштво БиХ, које је још у марту ове године обавијестило Вишића да надлежни органи Србије нису удовољили замолници Тужилаштва БиХ којом су тражене провјере поријекла привремено одузетог хеликоптера, што власник летјелице објашњава као намјерно одуговлачење поступка.

Пропада у хангару

Вишић истиче како се ради о класичном одуговлачењу, док је хеликоптер већ двије године смјештен у хангару код Бањалуке и више није технички исправан за летење.

Из Тужилаштва БиХ још нисмо добили одговор у којој је фази провјера везана за документацију хеликоптера, а одговоре нисмо добили ни из МУП Српске, чији су службеници одузели хеликоптер у полицијској акцији у јулу 2020. године.

– За све ово ћу на крају доказати да је хеликоптер бесправно одузет и да је ово чисти прогон мене као личности. Вратиће га кад-тад, а овај случај ће се завршити у Стразбуру. По мишљењу експерата, на жалост, Република Српска ће морати да ми плати одштету за све. Мени као човјеку не треба ниједна конвертибилна марка од тога, а све што добијем као одштету поклонићу опет свом напаћеном народу који је доведен на руб пропасти – истакао је Вишић.

Подсјетио је како је хеликоптер одузет прије више од двије године, иако је имао све уредне папире.

– Одузимање хеликоптера био је својеврсни притисак на мене, јер нисам дио ове власти. Ја сам човјек из народа и волим свој српски народ и помажем кроз многе хуманитарне акције независно од тога ко се налазио на власти. Многе вишечлане породице сам усрећио, многима обезбиједио кров над главом, али ето, постоје појединци који мисле да су јачи од закона – истакао је огорчени Вишић, иначе власник приватне компаније, која се у Њемачкој бави осигурањем банака, мигрантских кампова, али и надалеко познате “Алијанс арене”.

Притисак појединаца из власти

Хеликоптер је, како наводи, купио од овлаштене фирме из Србије.

– Фирма која је мени продала хеликоптер је исти купила од Војске Србије. Папири хеликоптера су уредни и лако их је провјерити у року 24 часа. Када је хеликоптер одузет тврдили су тада да се на исте папире возе два хеликоптера, што одговорно тврдим да није било тачно – каже Вишић.

Додаје како га је приликом вјештачења један службеник упитао гдје се налазе бројеви на хеликоптеру?!

Занимљиво је да је, одмах након запљене хеликоптера, адвокат тада осумњичених истакао да хеликоптер има уредну документацију и да је регистрован на Вишића, па је непознаница због чега летјелица још није враћена правом власнику.

– Када је ријеч о вјештаку који је вјештачио хеликоптер, он нема ни лиценцу за вјештачење бројева хеликоптера већ има лиценцу за вјештачење за бројеве аутомобила. У неколико наврата сам приватно позиван од људи из врха власти, који су поново покушавали да ме приволе да с њима сарађујем, на шта сам им одговорио да ми врате хеликоптер и плате одштету – истакао је Вишић за Српскаинфо.

Додаје како од тренутка одузимања летјелице пролази кроз велику агонију од стране појединаца у Републици Српској.

– Тачно се зна како се у оваквим ситуацијама поступа и да је хеликоптер требао бити покривен церадом, што су радници хтјели урадити, али им нису дозволили, већ су направили конвој аутомобила и свирали кроз Бањалуку као да је свадба – испричао је Вишић.

(<стронг>Српскаинфо Фото: Уступљена фотографија/Српскаинфо) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Раде

30.09.2022 21:44

Они са тим хеликоптером раде пребацују гудру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

01.10.2022 05:51

Браво за овај текст. Вишић је један велики господин и добротвор. Ово је све до ријечи тачно. Овај хеликоптер је одузет само због сукоба Бибана Кустурића у Вишићевог пилота, и ни због чега другог. Иначе тај хеликоптер сер. број 060 некад био "Гама" и разоружан је, после га је купила фирма из и Србије која га је преуредила и продала Вишићу. Ово о чему пишу да су два хеликоптера регистрована на једне папире у ваздухопловству је немогуће

Name

Лекрдјја

30.09.2022 21:44

Па оцигледно да Додик и Лукац све раде да сто висе ојади и осиромасе ову дрзаву оце људе насилно да насједају да буду дио секте садце од народни пара платити цовјеку остету,,тако се то ради кад народ гласа за мафију..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2022 05:50

Зато вам се то и дешава јер мислите да је Република Српска држава а мисљење и стварност је разлика као небо и земља.

Name

Ја

01.10.2022 06:33

Секто лоповска и робијашка остало вам је 36 сати живота па па цорка

Name

Соколац

30.09.2022 23:16

И легенду за свједока,био му је у двористу тај!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јок

01.10.2022 05:15

Нетреба се наплатити из будзета ,народ први пут цује за ту ситуацију ,нек плати ко је крив

Name

Приједорцанин М.

01.10.2022 05:38

Сигурно су мислили да ће успјети одузети хеликоптер и тако да се неко од тих лопова истог дочепа.

Name

Реx

01.10.2022 00:07

Тузи брате и треба нек плацамо кад бирамо лопове који само знају отимати тудје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2022 07:41

Све то је масло врха вкасти а Додика посебно ,мислио је даце хеликоптер сину да мозе да бјези послије избора..

Name

Истина

01.10.2022 05:50

Све це то народ платити,сваки дан се појављују нове пресуде разних медјународних судова а они се наплате кад тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власима

01.10.2022 07:10

...само да је хеликоптере и оружје и мисле да онда могу да отимајундругима територије? Љуте се лада други народи желе да се наоружају... Какви идиоти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хелио

01.10.2022 07:17

Па одузет је у хапсењу криминалаца који су га користили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болест

01.10.2022 08:10

Овде се очигледно ради о љубомори, неки не могу поднијети да се још неко вози Хеликоптером ! Код нас, само један човјек има ексклузивно право да посједује хеликоптер и да се воза њиме, таман посла да се негдје сударе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.10.2022 10:56

Не не ради се о љубомори.Ради се о томе да дотични господин Додику и његовој банди није хтио дати одређену суму новца и уследила је одмазда

Name

Сагитариус

01.10.2022 09:05

Нажалост, господин Вишић није некоме у овој "држави" на вријеме " платијо пикслу"и зато је хеликоптер заплијењен, без обзира на ћињеницу, да је имао све уредне папире. Јер све тако функционише у овој " правној држави", да бисте се нормално бавили било каквим бизнисом, морате платити рекет, инаће сигурно падате, зато народ бјежи одавде главом без обзира!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цниелсен

01.10.2022 09:14

Пошто он не смије да каже, Додикова полиција и табаџије су му на све ово још и сина малтретирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С р а м н о

01.10.2022 14:52

ПАРМА 2 ПРЕДСТАВА ЗА ЈАВНОСТ, лакрдија и ТРЕБА ПОХАПСИТИ СУДИЈЕ И ТУЖИОЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ