Još jedna tužba teška šest miliona KM prijeti Srpskoj

Građani Republike Srpske mogli bi iz svojih džepova platiti čak šest miliona maraka, jer helikopter koji je oduzet tokom policijske akcije u Banjaluci još uvijek nije vraćen vlasniku, saznaje Srpskainfo.

Republika Srpska 30.09.2022 | 23:22
Još jedna tužba teška šest miliona KM prijeti Srpskoj

Dalibor Višić, biznismen iz Njemačke, tvrdi da je policija još u julu 2020. godine bespravno oduzela njegov helikopter, te da će zbog svega tužiti Republiku Srpsku, a dobijeni novac uplatiti u dobrotvorne svrhe.

Iznos tužbe procjenjuje se na šest miliona maraka, a u njega nije uračunata vrijednost helikoptera, koji “leži” u hangaru duže od dvije godine.

Podsjećanja radi, banjalučka policija je oduzela sporni helikopter u akciji kodnog naziva “Parma 2” kada su uhapšene dvije osobe. Međutim, Višić tvrdi da helikopter nije imao veze sa uhapšenima.

U međuvremenu, predmet vezan za sporni helikopter preuzelo je Tužilaštvo BiH, koje je još u martu ove godine obavijestilo Višića da nadležni organi Srbije nisu udovoljili zamolnici Tužilaštva BiH kojom su tražene provjere porijekla privremeno oduzetog helikoptera, što vlasnik letjelice objašnjava kao namjerno odugovlačenje postupka.

Propada u hangaru

Višić ističe kako se radi o klasičnom odugovlačenju, dok je helikopter već dvije godine smješten u hangaru kod Banjaluke i više nije tehnički ispravan za letenje.

Iz Tužilaštva BiH još nismo dobili odgovor u kojoj je fazi provjera vezana za dokumentaciju helikoptera, a odgovore nismo dobili ni iz MUP Srpske, čiji su službenici oduzeli helikopter u policijskoj akciji u julu 2020. godine.

– Za sve ovo ću na kraju dokazati da je helikopter bespravno oduzet i da je ovo čisti progon mene kao ličnosti. Vratiće ga kad-tad, a ovaj slučaj će se završiti u Strazburu. Po mišljenju eksperata, na žalost, Republika Srpska će morati da mi plati odštetu za sve. Meni kao čovjeku ne treba nijedna konvertibilna marka od toga, a sve što dobijem kao odštetu pokloniću opet svom napaćenom narodu koji je doveden na rub propasti – istakao je Višić.

Podsjetio je kako je helikopter oduzet prije više od dvije godine, iako je imao sve uredne papire.

– Oduzimanje helikoptera bio je svojevrsni pritisak na mene, jer nisam dio ove vlasti. Ja sam čovjek iz naroda i volim svoj srpski narod i pomažem kroz mnoge humanitarne akcije nezavisno od toga ko se nalazio na vlasti. Mnoge višečlane porodice sam usrećio, mnogima obezbijedio krov nad glavom, ali eto, postoje pojedinci koji misle da su jači od zakona – istakao je ogorčeni Višić, inače vlasnik privatne kompanije, koja se u Njemačkoj bavi osiguranjem banaka, migrantskih kampova, ali i nadaleko poznate “Alijans arene”.

Pritisak pojedinaca iz vlasti

Helikopter je, kako navodi, kupio od ovlaštene firme iz Srbije.

– Firma koja je meni prodala helikopter je isti kupila od Vojske Srbije. Papiri helikoptera su uredni i lako ih je provjeriti u roku 24 časa. Kada je helikopter oduzet tvrdili su tada da se na iste papire voze dva helikoptera, što odgovorno tvrdim da nije bilo tačno – kaže Višić.

Dodaje kako ga je prilikom vještačenja jedan službenik upitao gdje se nalaze brojevi na helikopteru?!

Zanimljivo je da je, odmah nakon zapljene helikoptera, advokat tada osumnjičenih istakao da helikopter ima urednu dokumentaciju i da je registrovan na Višića, pa je nepoznanica zbog čega letjelica još nije vraćena pravom vlasniku.

– Kada je riječ o vještaku koji je vještačio helikopter, on nema ni licencu za vještačenje brojeva helikoptera već ima licencu za vještačenje za brojeve automobila. U nekoliko navrata sam privatno pozivan od ljudi iz vrha vlasti, koji su ponovo pokušavali da me privole da s njima sarađujem, na šta sam im odgovorio da mi vrate helikopter i plate odštetu – istakao je Višić za Srpskainfo.

Dodaje kako od trenutka oduzimanja letjelice prolazi kroz veliku agoniju od strane pojedinaca u Republici Srpskoj.

– Tačno se zna kako se u ovakvim situacijama postupa i da je helikopter trebao biti pokriven ceradom, što su radnici htjeli uraditi, ali im nisu dozvolili, već su napravili konvoj automobila i svirali kroz Banjaluku kao da je svadba – ispričao je Višić.

(Srpskainfo Foto: Ustupljena fotografija/Srpskainfo) 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Rade

30.09.2022 21:44

Oni sa tim helikopterom rade prebacuju gudru

ODGOVORITE
Name

Aa

01.10.2022 05:51

Bravo za ovaj tekst. Višić je jedan veliki gospodin i dobrotvor. Ovo je sve do riječi tačno. Ovaj helikopter je oduzet samo zbog sukoba Bibana Kusturića u Višićevog pilota, i ni zbog čega drugog. Inače taj helikopter ser. broj 060 nekad bio "Gama" i razoružan je, posle ga je kupila firma iz i Srbije koja ga je preuredila i prodala Višiću. Ovo o čemu pišu da su dva helikoptera registrovana na jedne papire u vazduhoplovstvu je nemoguće

Name

Lekrdjja

30.09.2022 21:44

Pa ocigledno da Dodik i Lukac sve rade da sto vise ojadi i osiromase ovu drzavu oce ljude nasilno da nasjedaju da budu dio sekte sadce od narodni para platiti covjeku ostetu,,tako se to radi kad narod glasa za mafiju..

ODGOVORITE
Name

Re

01.10.2022 05:50

Zato vam se to i dešava jer mislite da je Republika Srpska država a misljenje i stvarnost je razlika kao nebo i zemlja.

Name

Ja

01.10.2022 06:33

Sekto lopovska i robijaška ostalo vam je 36 sati života pa pa corka

Name

Sokolac

30.09.2022 23:16

I legendu za svjedoka,bio mu je u dvoristu taj!!!

ODGOVORITE
Name

Jok

01.10.2022 05:15

Netreba se naplatiti iz budzeta ,narod prvi put cuje za tu situaciju ,nek plati ko je kriv

Name

Prijedorcanin M.

01.10.2022 05:38

Sigurno su mislili da će uspjeti oduzeti helikopter i tako da se neko od tih lopova istog dočepa.

Name

Rex

01.10.2022 00:07

Tuzi brate i treba nek placamo kad biramo lopove koji samo znaju otimati tudje

ODGOVORITE
Name

Re

01.10.2022 07:41

Sve to je maslo vrha vkasti a Dodika posebno ,mislio je dace helikopter sinu da moze da bjezi poslije izbora..

Name

Istina

01.10.2022 05:50

Sve ce to narod platiti,svaki dan se pojavljuju nove presude raznih medjunarodnih sudova a oni se naplate kad tad.

ODGOVORITE
Name

Vlasima

01.10.2022 07:10

...samo da je helikoptere i oružje i misle da onda mogu da otimajundrugima teritorije? Ljute se lada drugi narodi žele da se naoružaju... Kakvi idioti!

ODGOVORITE
Name

Helio

01.10.2022 07:17

Pa oduzet je u hapsenju kriminalaca koji su ga koristili

ODGOVORITE
Name

Bolest

01.10.2022 08:10

Ovde se očigledno radi o ljubomori, neki ne mogu podnijeti da se još neko vozi Helikopterom ! Kod nas, samo jedan čovjek ima ekskluzivno pravo da posjeduje helikopter i da se voza njime, taman posla da se negdje sudare !

ODGOVORITE
Name

Tatar

01.10.2022 10:56

Ne ne radi se o ljubomori.Radi se o tome da dotični gospodin Dodiku i njegovoj bandi nije htio dati određenu sumu novca i usledila je odmazda

Name

Sagitarius

01.10.2022 09:05

Nažalost, gospodin Višić nije nekome u ovoj "državi" na vrijeme " platijo pikslu"i zato je helikopter zaplijenjen, bez obzira na ćinjenicu, da je imao sve uredne papire. Jer sve tako funkcioniše u ovoj " pravnoj državi", da biste se normalno bavili bilo kakvim biznisom, morate platiti reket, inaće sigurno padate, zato narod bježi odavde glavom bez obzira!!

ODGOVORITE
Name

cnielsen

01.10.2022 09:14

Pošto on ne smije da kaže, Dodikova policija i tabadžije su mu na sve ovo još i sina maltretirali.

ODGOVORITE
Name

S r a m n o

01.10.2022 14:52

PARMA 2 PREDSTAVA ZA JAVNOST, lakrdija i TREBA POHAPSITI SUDIJE I TUŽIOCE.

ODGOVORITE