Ко је саботирао "Сјеверни ток", упире се прст у Бајдена

Дубоко испод Балтичког мора, даљински управљана подморница ослободила је мину која се угнездила поред гасовода Северни ток. Друге мине су постављене на критичним тачкама дуж стотина километара цевовода који повезују Русију и Немачку.

Свијет 30.09.2022 | 10:36
Ко је саботирао "Сјеверни ток", упире се прст у Бајдена

Када су детониране – било помоц́у тајмера или даљински - потреси су се осетили стотинама километара далеко, а сеизмолози су их упоредили са земљотресима.

За неколико секунди Северни ток 1 и 2 су процурили. За неколико дана, милиони кубних метара природног гаса исцурили су у данске и шведске воде.

Остварена мисија за свакога ко је подстакао овај акт индустријског тероризма без преседана.

Да ли заиста Русија стоји иза ове "самосаботаже", као што јавност претпоставља?

На крају крајева, председник који је раније ове године запретио да ц́е "окончати" Северни ток не борави у Кремљу, вец́ у Белој куц́и. Амерички председник Џо Бајден није могао да буде јаснији када је почетком фебруара обец́ао да ц́е Северни ток бити "готова прича" уколико руске трупе и тенкови уђу у Украјину.

Инвазија се догодила. Дакле, да ли је Бајден испунио своје обећање?

У то време је рекао да би таква операција била превише компликована за извођење или да би била превише штетна на дипломатском плану, с обзиром да Северни ток 2 контролише Немачка. "Али, хоћемо, обећавам вам, ми то можемо".

Ове примедбе су се показале као пропагандни поклон Кремљу након цурења гасовода. Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова исмејала је америчког председника склоног гафовима, позивајуц́и га да одговара за своје речи и поступке.

Можда делује чудно тражити кривце било где другде осим у Москви али, пише Дејли мејл, ови инциденти су се десили у областима Балтичког мора које припадају америчким савезницима - Данској и Шведској.

Док руски бродови имају право да уђу у ове "ексклузивне економске зоне“, од САД и њихових пријатеља би се очекивало да пажљиво прате њихову активност. Можда су САД стајале по страни, дозвољавајуц́и да се саботажа изврши?

У Вашингтону су можда мислили да би такав инцидент убедио оне европске државе које се највише ослањају на Русију у снабдевању енергијом да удвоструче своје напоре за постизање енергетске независности.

Није случајно да су те државе, попут Немачке, биле најневољније да активно оспоравају војну надмоц́ Русије у Украјини и биле су најжешц́е у захтевима да украјински председник Володимир Зеленски преговара са Путином.

Свакако да постоји огорченост у континенталној Европи након напада на гасоводе. Природни гас који цури је 90 одсто метана, кључног покретача глобалног загревања. Дакле, Путин, или било ко други, искористио је загађење као оружје.

Данска је саопштила да би цурење могло да представља трец́ину њених емисија гасова стаклене баште. Норвешка је своја постројења за нафту и гас ставила у приправност због напада. Литванија је појачала безбедност на свом терминалу за увоз течног природног гаса.

Али чији се дугорочни стратешки циљеви постижу нападима, руски или амерички? Заплет се закомпликовао у уторак када се бивши пољски министар захвалио САД за експлозије на Северном току.

Радослав Сикорски је на Твитеру објавио слику масивног изливања гаса на површину Балтичког мора уз коментар: "Хвала САД“.

Многи руски бродови носе минијатурне подморнице као што су подводно возило без посаде Чембало (УУВ), Клавесин и Лошарик. Ови интелигентни "поморски роботи“ могу се користити за надзор дубоког мора и испоруку експлозивног терета.

Историјски гледано, подморнички рат је био јача страна Русије, традиција која се наставља и данас. Ови УУВ-и су опремљени прецизном навигационом и комуникационом опремом, а њихова способност роњења ставља дно Балтичког мора на дохват руке.

Напади су такође нагласили рањивост подводних кабловских мрежа на које се ослањају Британија и друге земље.

Пензионисани контраадмирал Крис Пари рекао је за Дејли мејл да је Велика Британија "широко отворена“ за сличан напад.

Синоц́ је упутио шокантно упозорење, рекавши: "Заштита и одбрана ових виталних енергетских и комуникационих артерија су занемарени, чак и када су се војне и цивилне технологије и платформе, како са посадом тако и без посаде, способне да их поремете и оштете, значајно умножиле. Није само Велика Британија та која је у опасности у овом погледу, вец́ и цела међународна заједница".

Страхови од нестанка интернета и мобилних телефона ове зиме су се недавно појачали – пошто Европа нема довољно резервних система на које би се могла ослонити у случају нестанка струје.

Циљањем на кључну инфраструктуру непријатељска држава – посебно она која је попут Русије претрпела неуспехе на бојном пољу – може другу државу да доведе у блокаду. Смањење залиха енергије је само један од начина да се то постигне.

Русија, или било ко вец́, ставила је Британију и Европу у стање високе приправности за даље нападе, можда на подморске каблове за пренос података који преносе финансијске информације преко Атлантика – што би направило хаос на берзама.

(Курир   Фото: Фото: ЕПА/Гавриил Григоров/спутник/кремлин, ЕПА Цхрис Клепонис Поол, ЕПА-ЕФЕ/СWЕДИСХ ЦОАСТ ГУАРД

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

није него

30.09.2022 09:21

Крив је Додик,не треба кривца тражити на погрешном месту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

30.09.2022 10:43

Да, кога окривити него Додика. Колико данас "краљица" це нам то потврдити а Саровиц допунити.

Name

Ре

30.09.2022 20:19

Не може се помињати мали миш мекињар у свјетским дешавањима.

Name

МК

30.09.2022 09:53

Чуј ко је направио саботажу.Па нормално Америка.Сад је Њемачка пропала .Плаћаће гас колико каже Америка.Ником више неће бити конкурентни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

корослав

30.09.2022 11:23

Која бомба...Руси.

Name

липи

30.09.2022 19:05

Па да Еуропа сутра остане без свега остат ће најбогатији на свијету још 100 год. Ниси ти видио свијета нимало, да би знао шта причаш!

Name

Ма треба

30.09.2022 10:32

Све исјец и каблове и нафте и плин све то треба унистит. Ста нам фали мали да се у камено доба вратимо. И тада се зивило и презивило....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тесла

30.09.2022 12:31

Руси су интелигентни, каблови нису ни потребни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Бозе сацувај

30.09.2022 12:40

Као прво Русија није изгубила, него припојила. Као друго хаос на берзама је свакако. Као треце ви планирате градјане евтопе оставити без интернета сто им је горе него без гријања и хране.Нека вицу у рог са брда на брдо да би се организовали против зла у медијском мраку.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

врцо

30.09.2022 14:02

Хајде све могу схватит,али мушкарац да ставља ботокс е то је,ахаххахахха,путко ли путко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не ставља

30.09.2022 18:29

Него то долази изнутра.

Name

БАЈА ИЗ ЛАКТАША..

30.09.2022 15:52

РЕ. АЛАН ФОРД.. А ТАЛИБАНЦИ, НА ЊИХ СИ ЗАБОРАВИО....

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

30.09.2022 17:20

То је јасно као дан да су терористицки напад извршили ЕВРО=АМЕРИЧКИ ТЕРОРИСТИ али и њима се црно пише са божије стране боже спаси поштени свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина

30.09.2022 21:21

Па у кога другога? Он је пре пола године јасно дао свабама до знања да це га унистити. Постоји и видео запис!

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

01.10.2022 06:32

Ова двојица су ми сумњиви да бог казе,муљају несто о насем троску ?

ОДГОВОРИТЕ