Одржан штрајк упозорења радника "Арцерол Митала"

Радници “АрцелорМитала Приједор” данас су одржали једночасовни штрајк упозорења, јер, како кажу, управа предузећа није испунила њихов захтјев да се запосленима исплати по 1.100 КМ, као вид подршке за превазилажење посљедица инфлације.

Република Српска 27.09.2022 | 14:52
Одржан штрајк упозорења радника "Арцерол Митала"

Штрајк је нормалан и законит вид радничке борбе којом се жели још једном позвати руководство “Арцелор Митала” да покаже разумијевање за тежак положај радника, речено је из Сидикалне организацаије ове компаније. 

"Инфлација је, по званичним подацима, преко 16%. Али ни то не осликава најбоље тренутно стање, јер су неке основне животне намирнице поскупиле и за 50% чак и 100 0дсто. То је био окидач да почнемо разговоре за послодавцем. Преговори су вођени преко три мјесеца. Нажалост, и они посљедњи, вођени јуче са предсједником Управног одбора, нису дали резултата. И били смо приморани на овај корак – рекао је Дарио Антонић, предсједник Синдикалне орданизације “АрцелорМитала Приједор”.

Он је појаснио да је циљ да се овом исплатом покрије дио штете коју је створила инфлација, будући да не могу очекивати ново повећање плате у овој години. 

„Протекле године смо имали преговоре у којима смо унапријед договорили плату за 2022. Не знајући шта нас чека у вези са инфалцијом, коју су изазвала сва ова дешавања у свијету. Послодавац сматра да је став компаније да нема накнадних преговора о плати за ову годину. И ово је наш приједлог, да кроз једнократне исплате покушамо ублажити посљедице инфлације – навео је Антонић.

Једночасовне обуставе рада одржаваће се у наредним данима, а на крају ће скупштина синдиката донијети одлуку о даљим корацима, саопштено је из Синдикалне организације “Арселор Митала”. Наведено је да ће уколико им се не удовољи у траженом, бити приморани на тоталну обуставу рада.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Лакташи

27.09.2022 13:06

Живио Миле Додиг велика србенда само гладајте за бурлу и једите паштету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

27.09.2022 15:56

И гледајте у заставу на кружном току.

Name

Кокан

27.09.2022 14:10

па ви исти синдикалци сте и против промјене власничке структуре. већ деценијама исте фаце и исто додворавање менаџменту мора доћи на наплату свим радницима. МОЖДА НИЈЕ ТАЧНО ДА СВАКИ ПРЕДСЈЕДНИК СИНДИКАТА ИДЕ КОД ДИРЕКТОРА ПО МИШЉЕЊЕ? МОЖДА НИЈЕ ТАЧНО ДА СВИ СИНДИКАЛЦИ ИМАЈУ ДУПЛЕ ПЛАТЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

27.09.2022 20:47

Највећа брука је што власт користи припаднике обезбјеђења рудника као батинаше и заштитнике изборне крађе у најави, а они тако чувају плату од хиљаду км и добију још понеку цркавицу на то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

28.09.2022 14:37

Јел оно директор са зеном у ДНС-у или СНСД-у? Њему не мозе инфлација ниста са примањем од 40-50 хиљада мјесецно, а ви гледајте ста цете...све то морате ископати

ОДГОВОРИТЕ