Održan štrajk upozorenja radnika "Arcerol Mitala"

Radnici “ArcelorMitala Prijedor” danas su održali jednočasovni štrajk upozorenja, jer, kako kažu, uprava preduzeća nije ispunila njihov zahtjev da se zaposlenima isplati po 1.100 KM, kao vid podrške za prevazilaženje posljedica inflacije.

Republika Srpska 27.09.2022 | 14:52
Održan štrajk upozorenja radnika "Arcerol Mitala"

Štrajk je normalan i zakonit vid radničke borbe kojom se želi još jednom pozvati rukovodstvo “Arcelor Mitala” da pokaže razumijevanje za težak položaj radnika, rečeno je iz Sidikalne organizacaije ove kompanije. 

"Inflacija je, po zvaničnim podacima, preko 16%. Ali ni to ne oslikava najbolje trenutno stanje, jer su neke osnovne životne namirnice poskupile i za 50% čak i 100 0dsto. To je bio okidač da počnemo razgovore za poslodavcem. Pregovori su vođeni preko tri mjeseca. Nažalost, i oni posljednji, vođeni juče sa predsjednikom Upravnog odbora, nisu dali rezultata. I bili smo primorani na ovaj korak – rekao je Dario Antonić, predsjednik Sindikalne ordanizacije “ArcelorMitala Prijedor”.

On je pojasnio da je cilj da se ovom isplatom pokrije dio štete koju je stvorila inflacija, budući da ne mogu očekivati novo povećanje plate u ovoj godini. 

„Protekle godine smo imali pregovore u kojima smo unaprijed dogovorili platu za 2022. Ne znajući šta nas čeka u vezi sa infalcijom, koju su izazvala sva ova dešavanja u svijetu. Poslodavac smatra da je stav kompanije da nema naknadnih pregovora o plati za ovu godinu. I ovo je naš prijedlog, da kroz jednokratne isplate pokušamo ublažiti posljedice inflacije – naveo je Antonić.

Jednočasovne obustave rada održavaće se u narednim danima, a na kraju će skupština sindikata donijeti odluku o daljim koracima, saopšteno je iz Sindikalne organizacije “Arselor Mitala”. Navedeno je da će ukoliko im se ne udovolji u traženom, biti primorani na totalnu obustavu rada.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Laktaši

27.09.2022 13:06

Živio Mile Dodig velika srbenda samo gladajte za burlu i jedite paštetu.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

27.09.2022 15:56

I gledajte u zastavu na kružnom toku.

Name

Kokan

27.09.2022 14:10

pa vi isti sindikalci ste i protiv promjene vlasničke strukture. već decenijama iste face i isto dodvoravanje menadžmentu mora doći na naplatu svim radnicima. MOŽDA NIJE TAČNO DA SVAKI PREDSJEDNIK SINDIKATA IDE KOD DIREKTORA PO MIŠLJENJE? MOŽDA NIJE TAČNO DA SVI SINDIKALCI IMAJU DUPLE PLATE?

ODGOVORITE
Name

Radenko

27.09.2022 20:47

Najveća bruka je što vlast koristi pripadnike obezbjeđenja rudnika kao batinaše i zaštitnike izborne krađe u najavi, a oni tako čuvaju platu od hiljadu km i dobiju još poneku crkavicu na to.

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

28.09.2022 14:37

Jel ono direktor sa zenom u DNS-u ili SNSD-u? Njemu ne moze inflacija nista sa primanjem od 40-50 hiljada mjesecno, a vi gledajte sta cete...sve to morate iskopati

ODGOVORITE