Ко је Ђорђа Мелони, жена која ће постати премијер Италије?

Челница крајње деснице и бивша новинарка Ђорђа Мелони на корак је до тога да постане премијерка Италије.

Свијет 26.09.2022 | 07:34
Ко је Ђорђа Мелони, жена која ће постати премијер Италије?

На изборима у недељу највише гласова отишло је десничарској коалицији која је раније постигла договор на основу ког ће странка са највећим уделом гласова међу њима добити право на место шефа државе.

Десничарски савез састављен од Италијанске браће Ђорђе Мелони, покрета Форца Италија Силвија Берлусконија и Лиге Матееа Салвинија освојио је, према прелиминарним резултатима, између 41 и 45 посто гласова.

"Морамо запамтити да нисмо на крајњој, већ на почетној тачки. Од сутра морамо доказати своју вредност", рекла је 45-годишња Мелони синоћ својим присталицама.

"Ако смо позвани да управљамо овом земљом, чинићемо то за све Италијане са циљем уједињења људи и фокусирања на оно што нас уједињује, а не на оно што нас раздваја", поручила је и додала: "Време је за одговорност".

Упркос томе што Италијанску браћу бије глас да су фашистичка организација, Берлускони и Салвини су се предали у руке италијанској верзји Марин ле Пен, пренела је Слободна Далмација писања италијанских медија.

Превремени избори су расписани након што је Марио Драги поднео оставку.

Мелони је контроверзна али и врло предвидива фигура италијанске политичке сцене. Десни светоназор је наводно резултат ината због оца комунисте који је, када је била мала, напустио њу и мајку зарад млађе жене.

Средиште странке и њена канцеларија су у згради коју су некада посећивали следбеници бившег фашистичког вође Бенита Мусолинија.

Ђорђо Алмиранте, Мусолинијев министар и оснивача неофашистичког Италијанског социјалног покрета наводно јој је узор и она и њени следбеници га виде као оца "италијанског десног социјализма", због чега су му открили и спомен-плочу.

Мелони је била министарка младих у Берлусконијевој влади а на челу Италијанске браће се представила као предводница неоконзервативне револуције.

Тврдокорна је у антимигрантским ставовима: "Потопимо мигрантске бродове!”, јавно је позивала у јеку избегличке кризе. Противи се, наравно, и абортусу, истосполним браковима и њиховом родитељству.

Доследна у поштовању породичних вредности, годинама живи у дивљем браку са ТВ новинаром Андреом Ђамбруном са којим има и петогодишњу кћерку.

Партнер јој је, иначе, познат по крајње либералном ставу: залаже се за легализацију свих врста дрога и за право геј парова да усвоје децу.

Политички садржај Мелонијеве је очигледно поза и политички опортунизам, као и код већине њених данашњих колега, наводи Слободна Далмација.

Мелонијева је, другим речима, фигура из стереотипне деснопопулистичке сликовнице која се још од Трампа стално своди на исто: позу самопоуздања, јефтино разметање обећањима и вербално улизивање сиротињи, приче о ревидирању односа у ЕУ и "оригинални" слоган "Италија и Италијани пре свега".

Њен тријумф на италијанским изборима гарантовано би пољуљао европски брод и руском лидеру Владимиру Путину дао још једног савезника у Европи.

Коначни тријумф Мелонијеве још је на дугом штапу, а Италијани су одавно познати по наглим променама политичког расположења.

(Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Што јес, јес

26.09.2022 06:40

Лепо изгледа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

26.09.2022 07:32

Цудо па јој се Додик јос није поцео удварат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горчин

26.09.2022 10:00

Разочарана у комунизам па се окренула фашизму? Па то је исто као и код нас..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мргуд

26.09.2022 12:38

Лијепа иста наса Зељка само нема оне балетанке и оне струке око врата.

Name

Јован

26.09.2022 11:37

Само нека побједјују патриотске странке. ЕУ диктатура ником не треба. Вријеме је за Европу националних отаџбина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Јован

26.09.2022 20:16

Браво и за коментар и за Дјордју... доста је зелених го.ана са Клаусом Свабом на целу... сувереност земаља нема алтернативу.

Name

Ицх

26.09.2022 12:41

Сад ће тек да циркус почне кад ова почне присвајати Истру и Далмацију.Чибави има да полуди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

26.09.2022 14:23

Браниће то генерал Додик...

Name

Мирослав

26.09.2022 13:57

Лепа жена, наочита. Кад погледате ко влада у ЕУ, право освежење је. Све саме милитантне мушкараче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

26.09.2022 17:18

1. Жена десничар је апсурд. 2. Једино горе од крајње љевице је крајња десница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

26.09.2022 23:46

Ђорђи Мелони све честитке и велики поздрав из Бањалуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису болесне

30.09.2022 12:24

А,што из Бања Луке?