"Поносан сам на то шта урадимо за само седам дана"

Почетак изградње водовода за Доња Кола, Рацуне, Бронзани Мајдан, уручена рекордна подршка пословним субјектима, одржан „Јесењи сајам“, обиљежена Европска седмица мобилности, само су неки од пројеката и догађаја, који су обиљежили седмицу коју испраћамо.

Република Српска 25.09.2022 | 16:30
"Поносан сам на то шта урадимо за само седам дана"

Највећи пројекат у овој години „Вода 3“, коначно је почео, а све радове у оквиру овог пројекта обишао је и градоначелник Драшко Станивуковић са сарадницима који је истакао да је Бања Лука велико градилиште, да се ради на све стране, те да је поносан на то шта се све уради за само седам дана.

Тако ће вода потећи и у Доњим Колима, али и у Рацунама, након деценија чекања.

Радови на изградњи водовода су почели и у Бронзаном Мајдану, гдје ће такође након деценија чекања, по окончању радова на резервоару, бити ријешено питање водоснабдијевања комплетног насеља, као и висинских зона које до сада нису имале воду. Након тога, биће створени и услови за развој мреже према Стратинској.

Паралелно са овим пројектима, настављени су радови на изградњи водовода у Пезића пољу, што ће омогућити прикључење на водоводну мрежу домаћинстава овог поткозарског села, а уредно водоснабдијевање ускоро очекује и мјештане Вишића и Мирошљевића, али и мјештане више заселака на подручју Голеша и Крмина.

Седмицу су обиљежили и значајни радови на саобраћајној инфраструктури. Асфалтирањем тротоара, ушло се у завршну фазу изградње централне саобраћајнице кроз насеље Дебељаци, вриједне око милион КМ.

Паралелно са овим пројектом, модернизована је и Фрушкогорска улица, дио пута у Дуцановићима, а отпочели су и радови на модернизацији улице у Бастасима.

У Градској управи уручена су рјешења о субвенцијама пословним субјектима, за шта је из буџета Града издвојено 1,2 милиона КМ. Уручена су рјешења за пословне субјекте која су добили новчану подршку по четири линије, и то: за повећање продуктивности и подршку извозу; за очување старих и умјетничких заната и домаће радиности; субвенција угоститељима чији је рад био отежан усљед реконструкције дијела Улице Бана Милосављевића, као и субвенција за развој рецептивног туризма, док ће субвенције за самозапошљавање бити уручене наредне седмице.

У седмици коју испраћамо, градоначелник Станивуковић је саопштио да је постигнут споразум за деблокаду рачуна Јавног предузећа „Аквана“, док је градски менаџер, Бојан Кресојевић рекао да је и ресорно министарство потвдрило да предузеће „Деп-от“ нема право да стопира одвоз смећа.

Током ове седмице одржане су двије манифестације, које су привукле велики број заинтересованих – први Јесењи фестивала цвијећа и плодова, те  традиционално обиљежена и Европска седмица мобилности.

Када је ријеч о Европској седмици мобилности, круна је била бициклијада која је одржана на улицама нашег града, након које су додијељене вриједне награда, те је на тај начин обиљежен и Дан без аутомобила, а на бициклијади је учествовао и градоначелник са сарадницима.

У оквиру ове манифестације, између осталих, одржана је и панел диксуија „Боља повезаност“, у склопу које је Град јасно показао да је опредијељен за унапређење урбане мобилности. Истовремено, у циљу промоције бициклистичког саобраћаја, а у оквиру обиљежавања Европске седмице мобилности – Град Бања Лука поклонио је суграђанима 100 годишњих картица за „БЛ бајк“, али и обрадовао пет заједница етажних власника које ће добити паркинге за бицикле.

Манифестација која је оправдала сва очекивања јесте Јесењи фестивал, који је трајао од 20. до 23 септембра у Парку „Петар Кочић“.

У склопу ове манифестације, нашим суграђанима су се представили многобројни цвјећари и пољопривредни произвођача, а додијељене су и награде најбољим у акцији „Бирамо најуређеније“. Такође, у склопу овог фестивала, изабрани су краљ и краљица јесени.

Нова одлука, која се тиче олакшица за све фудбалске клубове који гравитирају на територији града Бање Луке јесте та да они више неће плаћати рачуне за воду.

Када је ријеч о спорту, градоначелник Станивуковић уприличио је пријем за каратисту клуба „Енергија“, Павла Дујаковића, који је најбољи каратиста свијета у категорији до 21 године и 60 килограма. Осим новачне подршке, градоначелник је најавио да ће Бања Лука прва формирати спортску јединицу у оквиру Цивилне заштите, како би управо наши најбољи спортисти, попут Павла, имали посао и могли да се професионално баве спортом.

Бања Лука је била и домаћин Балканског првенства за одбојкашице у организацији УОК Бањалука Воллеy.

На Свјетски дан мира, градоначелник Драшко Станивуковић са сарадницима обишао је самостан у Трапистима, гдје је присуствовао обиљежавању друге годишњице од оснивања Европског центра за мир и сарадњу „Марија Звијезда“.

Град Бања Лука активно ради и на изради Стратегије демографског развоја, а у наредном периоду биће спроведено анкетно истраживање у сврху израде овог важног документа, стоји на сајту бањалучке градске управе.

(БН Фото: ГУ БЛ)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Борац

25.09.2022 15:22

Дзабе владо црта и острац нозева све блокирају. Ти си мудрији,па се носис са тим. Браво Драско!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.09.2022 17:07

Свугде у свету се политичари и државници поносе новим високим технологијама фабикама, копорацијама, новим привредним систеомом, само се код нас поносе кад доведу водовод у неку зграду. Па за време Аустроугарске пре 160 година Бања ЛУка је имала водовод. А сада је велики привредни успех ако се неком насељу, или гради доведе вода. Тешко нама с нама оваквим какви смо.

Name

Ре

25.09.2022 19:36

У рангу Дразе

Name

ПАМЕТНА ГЛАВО

25.09.2022 15:55

МЛАД И ПАМЕТАН И ПОСТЕН ГРАДОНАЦЕЛНИК.. ДРАСКОООООООО БОГ ТЕ ЦУВАО..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

25.09.2022 17:36

Јесмо ли ми толико скренули с правог пута да су нам нормалне ствари постале права реткост па их стално морамо истицати.Па драги Драшко за то си и дошао.Да су они пре тебе ваљали ти сигурно сада не би био ту

Name

Рале

25.09.2022 18:53

Питајте паметну да ли објекат Који ради кајабу Бања Луци И'ма градјевинске дозволу.

Name

само питам

25.09.2022 19:03

Гдје ти живиш?

Name

Респект

25.09.2022 17:31

Драшко је доказ бољитка,доказ да се без СНСД-а боље напредује,да се реализују дата предизборна обећања,за разлику од лажи црвене секте.Браво,Драшко,ни небо ти није граница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

25.09.2022 19:12

Браво млади човјече.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јова коридор

25.09.2022 19:28

Ауу…чиме се хвалимо…дно,дна…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорица

25.09.2022 20:58

Заврсти прво сколу, Миле пао ,али је заврсио. Ти запео ,лијен си да уцис,а да паламудус народу ,није ти теско. Ко је све политицар,сацувај бас Бозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лејла

26.09.2022 06:12

Браво

Name

Пз

26.09.2022 13:29

Ста је урадио сснд. Браво Драшко само напријед и отворите четворе очи да нам не покраду вољу грађана секта разрадила систем зову телефонм дај број лк.и мјесто гдје гласаш те неке паре преко фонда за развој села.Сад или никад 30.год излазим на изборе ако ми сад украду глас онда све више нема смисла.Притисак на запослене у јавним установама је страшан.Додик рече да се боји руцати у Сарајеву а шта је са нама

Name

Мирослав

25.09.2022 23:07

А шта сете ви то урадили, коме ви то причате приче, шта мислите да вам неко верује? Само би нам теребао још експеримент са вашом политиком, па да дефинитивно заглибимо. Иди човече, сјаши више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.09.2022 01:17

Ти си рођен из експеримента.

Name

Дамир

26.09.2022 10:29

Имао је он онај видео клип са аутобусом и младим на путу у иностранство.Колико је људи вратио из иностранства?Сви се уфатили за асфалтирање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Досада

26.09.2022 19:31

Ста си радио до сада, Зар си радио само 7 дана. Дзаба ,резултат нула. Ти си обицан гуланфер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олала

27.09.2022 09:55

Неразумијем ове критицаре. Гдје сте били 16 година. Ни онда није било ни воде ни асфалта, а ви цуталу и лзали гу...е својим водјама. Срамите се својих поступака и ријеци. Ли....зи.

ОДГОВОРИТЕ