"Ponosan sam na to šta uradimo za samo sedam dana"

Početak izgradnje vodovoda za Donja Kola, Racune, Bronzani Majdan, uručena rekordna podrška poslovnim subjektima, održan „Jesenji sajam“, obilježena Evropska sedmica mobilnosti, samo su neki od projekata i događaja, koji su obilježili sedmicu koju ispraćamo.

Republika Srpska 25.09.2022 | 16:30
"Ponosan sam na to šta uradimo za samo sedam dana"

Najveći projekat u ovoj godini „Voda 3“, konačno je počeo, a sve radove u okviru ovog projekta obišao je i gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima koji je istakao da je Banja Luka veliko gradilište, da se radi na sve strane, te da je ponosan na to šta se sve uradi za samo sedam dana.

Tako će voda poteći i u Donjim Kolima, ali i u Racunama, nakon decenija čekanja.

Radovi na izgradnji vodovoda su počeli i u Bronzanom Majdanu, gdje će takođe nakon decenija čekanja, po okončanju radova na rezervoaru, biti riješeno pitanje vodosnabdijevanja kompletnog naselja, kao i visinskih zona koje do sada nisu imale vodu. Nakon toga, biće stvoreni i uslovi za razvoj mreže prema Stratinskoj.

Paralelno sa ovim projektima, nastavljeni su radovi na izgradnji vodovoda u Pezića polju, što će omogućiti priključenje na vodovodnu mrežu domaćinstava ovog potkozarskog sela, a uredno vodosnabdijevanje uskoro očekuje i mještane Višića i Mirošljevića, ali i mještane više zaselaka na području Goleša i Krmina.

Sedmicu su obilježili i značajni radovi na saobraćajnoj infrastrukturi. Asfaltiranjem trotoara, ušlo se u završnu fazu izgradnje centralne saobraćajnice kroz naselje Debeljaci, vrijedne oko milion KM.

Paralelno sa ovim projektom, modernizovana je i Fruškogorska ulica, dio puta u Ducanovićima, a otpočeli su i radovi na modernizaciji ulice u Bastasima.

U Gradskoj upravi uručena su rješenja o subvencijama poslovnim subjektima, za šta je iz budžeta Grada izdvojeno 1,2 miliona KM. Uručena su rješenja za poslovne subjekte koja su dobili novčanu podršku po četiri linije, i to: za povećanje produktivnosti i podršku izvozu; za očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti; subvencija ugostiteljima čiji je rad bio otežan usljed rekonstrukcije dijela Ulice Bana Milosavljevića, kao i subvencija za razvoj receptivnog turizma, dok će subvencije za samozapošljavanje biti uručene naredne sedmice.

U sedmici koju ispraćamo, gradonačelnik Stanivuković je saopštio da je postignut sporazum za deblokadu računa Javnog preduzeća „Akvana“, dok je gradski menadžer, Bojan Kresojević rekao da je i resorno ministarstvo potvdrilo da preduzeće „Dep-ot“ nema pravo da stopira odvoz smeća.

Tokom ove sedmice održane su dvije manifestacije, koje su privukle veliki broj zainteresovanih – prvi Jesenji festivala cvijeća i plodova, te  tradicionalno obilježena i Evropska sedmica mobilnosti.

Kada je riječ o Evropskoj sedmici mobilnosti, kruna je bila biciklijada koja je održana na ulicama našeg grada, nakon koje su dodijeljene vrijedne nagrada, te je na taj način obilježen i Dan bez automobila, a na biciklijadi je učestvovao i gradonačelnik sa saradnicima.

U okviru ove manifestacije, između ostalih, održana je i panel diksuija „Bolja povezanost“, u sklopu koje je Grad jasno pokazao da je opredijeljen za unapređenje urbane mobilnosti. Istovremeno, u cilju promocije biciklističkog saobraćaja, a u okviru obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti – Grad Banja Luka poklonio je sugrađanima 100 godišnjih kartica za „BL bajk“, ali i obradovao pet zajednica etažnih vlasnika koje će dobiti parkinge za bicikle.

Manifestacija koja je opravdala sva očekivanja jeste Jesenji festival, koji je trajao od 20. do 23 septembra u Parku „Petar Kočić“.

U sklopu ove manifestacije, našim sugrađanima su se predstavili mnogobrojni cvjećari i poljoprivredni proizvođača, a dodijeljene su i nagrade najboljim u akciji „Biramo najuređenije“. Takođe, u sklopu ovog festivala, izabrani su kralj i kraljica jeseni.

Nova odluka, koja se tiče olakšica za sve fudbalske klubove koji gravitiraju na teritoriji grada Banje Luke jeste ta da oni više neće plaćati račune za vodu.

Kada je riječ o sportu, gradonačelnik Stanivuković upriličio je prijem za karatistu kluba „Energija“, Pavla Dujakovića, koji je najbolji karatista svijeta u kategoriji do 21 godine i 60 kilograma. Osim novačne podrške, gradonačelnik je najavio da će Banja Luka prva formirati sportsku jedinicu u okviru Civilne zaštite, kako bi upravo naši najbolji sportisti, poput Pavla, imali posao i mogli da se profesionalno bave sportom.

Banja Luka je bila i domaćin Balkanskog prvenstva za odbojkašice u organizaciji UOK Banjaluka Volley.

Na Svjetski dan mira, gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima obišao je samostan u Trapistima, gdje je prisustvovao obilježavanju druge godišnjice od osnivanja Evropskog centra za mir i saradnju „Marija Zvijezda“.

Grad Banja Luka aktivno radi i na izradi Strategije demografskog razvoja, a u narednom periodu biće sprovedeno anketno istraživanje u svrhu izrade ovog važnog dokumenta, stoji na sajtu banjalučke gradske uprave.

(BN Foto: GU BL)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Borac

25.09.2022 15:22

Dzabe vlado crta i ostrac nozeva sve blokiraju. Ti si mudriji,pa se nosis sa tim. Bravo Drasko!

ODGOVORITE
Name

re

25.09.2022 17:07

Svugde u svetu se političari i državnici ponose novim visokim tehnologijama fabikama, koporacijama, novim privrednim sisteomom, samo se kod nas ponose kad dovedu vodovod u neku zgradu. Pa za vreme Austrougarske pre 160 godina Banja LUka je imala vodovod. A sada je veliki privredni uspeh ako se nekom naselju, ili gradi dovede voda. Teško nama s nama ovakvim kakvi smo.

Name

Re

25.09.2022 19:36

U rangu Draze

Name

PAMETNA GLAVO

25.09.2022 15:55

MLAD I PAMETAN I POSTEN GRADONACELNIK.. DRASKOOOOOOOO BOG TE CUVAO..

ODGOVORITE
Name

Tatar

25.09.2022 17:36

Jesmo li mi toliko skrenuli s pravog puta da su nam normalne stvari postale prava retkost pa ih stalno moramo isticati.Pa dragi Draško za to si i došao.Da su oni pre tebe valjali ti sigurno sada ne bi bio tu

Name

Rale

25.09.2022 18:53

Pitajte pametnu da li objekat Koji radi kajabu Banja Luci I'ma gradjevinske dozvolu.

Name

samo pitam

25.09.2022 19:03

Gdje ti živiš?

Name

Respekt

25.09.2022 17:31

Draško je dokaz boljitka,dokaz da se bez SNSD-a bolje napreduje,da se realizuju data predizborna obećanja,za razliku od laži crvene sekte.Bravo,Draško,ni nebo ti nije granica.

ODGOVORITE
Name

Uroš

25.09.2022 19:12

Bravo mladi čovječe.

ODGOVORITE
Name

Jova koridor

25.09.2022 19:28

Auu…čime se hvalimo…dno,dna…

ODGOVORITE
Name

Zorica

25.09.2022 20:58

Zavrsti prvo skolu, Mile pao ,ali je zavrsio. Ti zapeo ,lijen si da ucis,a da palamudus narodu ,nije ti tesko. Ko je sve politicar,sacuvaj bas Boze.

ODGOVORITE
Name

Lejla

26.09.2022 06:12

Bravo

Name

Pz

26.09.2022 13:29

Sta je uradio ssnd. Bravo Draško samo naprijed i otvorite četvore oči da nam ne pokradu volju građana sekta razradila sistem zovu telefonm daj broj lk.i mjesto gdje glasaš te neke pare preko fonda za razvoj sela.Sad ili nikad 30.god izlazim na izbore ako mi sad ukradu glas onda sve više nema smisla.Pritisak na zaposlene u javnim ustanovama je strašan.Dodik reče da se boji rucati u Sarajevu a šta je sa nama

Name

Miroslav

25.09.2022 23:07

A šta sete vi to uradili, kome vi to pričate priče, šta mislite da vam neko veruje? Samo bi nam terebao još eksperiment sa vašom politikom, pa da definitivno zaglibimo. Idi čoveče, sjaši više.

ODGOVORITE
Name

Re

26.09.2022 01:17

Ti si rođen iz eksperimenta.

Name

Damir

26.09.2022 10:29

Imao je on onaj video klip sa autobusom i mladim na putu u inostranstvo.Koliko je ljudi vratio iz inostranstva?Svi se ufatili za asfaltiranje!

ODGOVORITE
Name

Dosada

26.09.2022 19:31

Sta si radio do sada, Zar si radio samo 7 dana. Dzaba ,rezultat nula. Ti si obican gulanfer.

ODGOVORITE
Name

Olala

27.09.2022 09:55

Nerazumijem ove kriticare. Gdje ste bili 16 godina. Ni onda nije bilo ni vode ni asfalta, a vi cutalu i lzali gu...e svojim vodjama. Sramite se svojih postupaka i rijeci. Li....zi.

ODGOVORITE