Милораде, протјерао си руски из школа, а сад би да га враћаш!

- Милорад Додик је у толикој паници да ће послије избора бити без посла и да ће морати да изврши обећање, које је дао кад је 2000.године први пут изгубио власт, да ће учити стране језике, да је наредио да  руски језик мора да почне да се учи у нашим школама! - тврди Недељко Гламочак, кандидат СДС за НСРС у изборној јединици 3, и додаје:  - Истина, с почетка 2001. је обећао да ће научити енглески, а сад заповиједа да се у школе хитно уводи руски.

Република Српска 25.09.2022 | 13:29
Милораде, протјерао си руски из школа,  а сад би да га враћаш!

Гламочак пита има ли у СНСД неко да Милораду шапне да се руски језик учи по нашим школама, упркос томе што је он, у вријеме кад је био амерички  'свјежи дашак вјетра' протјерао руски језик из бањалучких основних и средњих школа и подсјећа:

- Влада коју је он предводио у то вријеме, стопирала је сваки покушај оснивања катедре за руски језик на бањалучком универзитету. И дан данас на бањалучком универзитету руски се студира само у комбинацији са српским језиком, наводи он и истиче:

- Не зна Миле, којем је, као и сваком понављачу, образовање извор тешких фрустрација и задња рупа на свирали, да се руски учи широм Српске, да су ученици из Зворника, Сокоца, Фоче, Омарске, Гацка... шампиони не само на републичком него и на регионалном нивоу. Исто тако тавариш Миле не зна да те шампионе стварају, у преко 95 одсто случајева, професори који су факултет завршили прије Одбрамбено-отаџбинског рата. 

- Такође, каже Гламочак, њега не занима ни што ти исти шампиони у знању руског језика и културе радије студирају руски језик у Сарајеву, Београду и Новом Саду, него у Бањалуци и Палама, јер су за њега руски језик и руска књижевност - шпанска села, а Русија само јак предизборни адут. 

Он огорчено додаје: 

- Било би бесмислено да питамо Милу шта је читао од пребогате руске књижевности, кад се зна да му и новине други препричавају, али нека одговори колико професора и преводилаца руског језика, који су завршили студије на оба јавна универзитета и на једном приватном, ради у струци. Нека одговори колико је студената уписано на студије руског језика на оба јавна универзитета и нека упореди са бројем студената у Сарајеву, које је, по његовим тврдњама, против свега што је руско.  Шта су он и његова партија и коалиција урадили на промоцији руске културе? Неколико предизборних концерата козачких плесних група и неколико пута недјеље руског филма, једна или двије изложбе.  Шта је са књигама, тавариш Миле? Колико смо за вријеме твоје неисказане љубави према Русији руских писаца превели и објавили? - отворено пита Недељко Гламочак и поручује:

- И не хвали се са бројем наших студената у Русији, јер стипендије које добијају нису дјело твог приватног представништва у Москви, него међудржавног споразума Руске Федерације и БиХ. Колико је твојој власти стало до тих студената довољно говори чињеница да им нису хтјели нострификовати дипломе из Русије у надлежном министарству Републике Српске јер за 16 година твоје власти тај уговор нити сте ратификовали,  нити су службеници у Влади знали да постоји.

Гламочак наводи да је владајућа коалиција у већини министарстава запослила преводиоце за енглески језик, и додаје: 

-  То је свакако за похвалити, али, товариш Миле, запослисте ли и једног преводиоца за руски? Или вам тај посао обављају свештеници, у најбољем случају ангажујете преводиоце из Оптима групе.
 
- Ово су тек неки од доказа да је љубав тавариш Милорада према Русији тек предизборна потреба и да је мјерљива огромним количинама новца, каже СДС-ов кандидат за народног посланика из изборне јединице 3 Недељко Гламочак и истиче:

- На све је Миле спреман, и да буде портпарол Фудбалског, он би радије рекао Ногометног савеза БиХ, само да му Руси опросте што је трасирао широк и директан пут БиХ у НАТО и што се  БиХ испод радара придружила већини пакета којима се уводе санкције и ограничења Русији.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Ветеран 92

25.09.2022 11:59

Што каже ујутро то поподне не важи, а тек када сване нови дан све испочетка и тако у круг...............

ОДГОВОРИТЕ
Name

ННН

25.09.2022 12:28

Тако се то ради, брате Недељко. Свака ријеч ти злата вриједи. Али узалуд је то питати и причати неписменог, без морала и некултурног додика, малим словом намјерно, јер га као таквог не поштујем ни два процента.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко он

25.09.2022 12:40

Толмак је Милорад жешћи.Гдје ће он учити језике.Једино ако се не рачунају српски,бошњачки,шокачки,кочијаши то су језици које он познаје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ат

25.09.2022 12:56

Коме данас треба Руски језик,аде доста лапрдања и разни лазних патријота и улигузица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мјау

25.09.2022 13:34

Ти незнас ни те !

Name

Владимир

25.09.2022 12:57

Па Додик посли гозбе са својим пајдом Милановицом обавезно уводи Хрвацки да се уци јер за њега је битан онај језик од којега народ нема никакве кирист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

25.09.2022 13:01

Браво Гламочак.дао си му добру лекцију и савјет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Предорцанин

26.09.2022 09:57

А знали гламоцак Руски

Name

Питам вас

25.09.2022 13:14

Коме још треба руски. Па и сви образовани Руси говоре енглески.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озна

25.09.2022 13:26

А ко њему још верује сем ове омладине са којом манипулишу и дају им лажна обећања па нису испоштовала своје чланове који су у странци више од 20 година њих су лагали децо у памет на празној злобници се нико неможе најести недајте да вас лажу за добробит свих нас ми смо стали у редове кад се морало и кад је требало да створимо амбијент за све људе једнако а не ова секта дели људе ако нису за њих па имају људи право на лични стави мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колибри

25.09.2022 14:06

Ста има омладина да вјерује једном ратном профитеру и једном пљацкаросу.. омладина и јесте највисе на стетио када треба да имају свој посао и своју плату због Милорада они се зицају од родитеља и немају динар етоим Миле аким ваља.

Name

Ја

25.09.2022 14:20

Тавариш Милокраде Лакташенко више њет во Русија

Name

Посматрач

25.09.2022 13:46

За неке који се питају коме треба руски језик да појасним" лично бих волио да знам бар пет шест језика па чак и арапски иако немам никаквих додирних тачака са арапима јер колико знаш толико вриједиш"Значи то ваше питање није на мјесту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Текст

25.09.2022 13:54

Какав товарис; на руском друг се казе товарисц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцки мировни споразум

25.09.2022 13:59

Вријеме је да се врате ... Наравно уз остале језике овај Њемацки и Кинески .... А заправо није укидан у многим мјестима ... И ако јесте ево сада им је јасно да се исплативност тога свела на минимум .. Ту и Вуциц има ста да поправља ... И комплетна опозиција Српске (УФТ ЦЗ) ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоцy

25.09.2022 14:24

Данас дјеца од десет година говоре енглески а главоњи треба преводиоц за руски

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

25.09.2022 14:31

Руска књижевност, балет итд је светски а језик и не треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

25.09.2022 17:56

Питајте дјецу и родитеље ста зеле да уце,не измисљајте топлу воду.Сигуран сам да то неце бити руски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

27.09.2022 00:29

Није он протјеро само руски језик, он је протјеро и српски.Видиш да на сваком скупу риче ко дикоња.

ОДГОВОРИТЕ