Milorade, protjerao si ruski iz škola, a sad bi da ga vraćaš!

- Milorad Dodik je u tolikoj panici da će poslije izbora biti bez posla i da će morati da izvrši obećanje, koje je dao kad je 2000.godine prvi put izgubio vlast, da će učiti strane jezike, da je naredio da  ruski jezik mora da počne da se uči u našim školama! - tvrdi Nedeljko Glamočak, kandidat SDS za NSRS u izbornoj jedinici 3, i dodaje:  - Istina, s početka 2001. je obećao da će naučiti engleski, a sad zapovijeda da se u škole hitno uvodi ruski.

Republika Srpska 25.09.2022 | 13:29
Milorade, protjerao si ruski iz škola,  a sad bi da ga vraćaš!

Glamočak pita ima li u SNSD neko da Miloradu šapne da se ruski jezik uči po našim školama, uprkos tome što je on, u vrijeme kad je bio američki  'svježi dašak vjetra' protjerao ruski jezik iz banjalučkih osnovnih i srednjih škola i podsjeća:

- Vlada koju je on predvodio u to vrijeme, stopirala je svaki pokušaj osnivanja katedre za ruski jezik na banjalučkom univerzitetu. I dan danas na banjalučkom univerzitetu ruski se studira samo u kombinaciji sa srpskim jezikom, navodi on i ističe:

- Ne zna Mile, kojem je, kao i svakom ponavljaču, obrazovanje izvor teških frustracija i zadnja rupa na svirali, da se ruski uči širom Srpske, da su učenici iz Zvornika, Sokoca, Foče, Omarske, Gacka... šampioni ne samo na republičkom nego i na regionalnom nivou. Isto tako tavariš Mile ne zna da te šampione stvaraju, u preko 95 odsto slučajeva, profesori koji su fakultet završili prije Odbrambeno-otadžbinskog rata. 

- Takođe, kaže Glamočak, njega ne zanima ni što ti isti šampioni u znanju ruskog jezika i kulture radije studiraju ruski jezik u Sarajevu, Beogradu i Novom Sadu, nego u Banjaluci i Palama, jer su za njega ruski jezik i ruska književnost - španska sela, a Rusija samo jak predizborni adut. 

On ogorčeno dodaje: 

- Bilo bi besmisleno da pitamo Milu šta je čitao od prebogate ruske književnosti, kad se zna da mu i novine drugi prepričavaju, ali neka odgovori koliko profesora i prevodilaca ruskog jezika, koji su završili studije na oba javna univerziteta i na jednom privatnom, radi u struci. Neka odgovori koliko je studenata upisano na studije ruskog jezika na oba javna univerziteta i neka uporedi sa brojem studenata u Sarajevu, koje je, po njegovim tvrdnjama, protiv svega što je rusko.  Šta su on i njegova partija i koalicija uradili na promociji ruske kulture? Nekoliko predizbornih koncerata kozačkih plesnih grupa i nekoliko puta nedjelje ruskog filma, jedna ili dvije izložbe.  Šta je sa knjigama, tavariš Mile? Кoliko smo za vrijeme tvoje neiskazane ljubavi prema Rusiji ruskih pisaca preveli i objavili? - otvoreno pita Nedeljko Glamočak i poručuje:

- I ne hvali se sa brojem naših studenata u Rusiji, jer stipendije koje dobijaju nisu djelo tvog privatnog predstavništva u Moskvi, nego međudržavnog sporazuma Ruske Federacije i BiH. Кoliko je tvojoj vlasti stalo do tih studenata dovoljno govori činjenica da im nisu htjeli nostrifikovati diplome iz Rusije u nadležnom ministarstvu Republike Srpske jer za 16 godina tvoje vlasti taj ugovor niti ste ratifikovali,  niti su službenici u Vladi znali da postoji.

Glamočak navodi da je vladajuća koalicija u većini ministarstava zaposlila prevodioce za engleski jezik, i dodaje: 

-  To je svakako za pohvaliti, ali, tovariš Mile, zaposliste li i jednog prevodioca za ruski? Ili vam taj posao obavljaju sveštenici, u najboljem slučaju angažujete prevodioce iz Optima grupe.
 
- Ovo su tek neki od dokaza da je ljubav tavariš Milorada prema Rusiji tek predizborna potreba i da je mjerljiva ogromnim količinama novca, kaže SDS-ov kandidat za narodnog poslanika iz izborne jedinice 3 Nedeljko Glamočak i ističe:

- Na sve je Mile spreman, i da bude portparol Fudbalskog, on bi radije rekao Nogometnog saveza BiH, samo da mu Rusi oproste što je trasirao širok i direktan put BiH u NATO i što se  BiH ispod radara pridružila većini paketa kojima se uvode sankcije i ograničenja Rusiji.

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Veteran 92

25.09.2022 11:59

Što kaže ujutro to popodne ne važi, a tek kada svane novi dan sve ispočetka i tako u krug...............

ODGOVORITE
Name

NNN

25.09.2022 12:28

Tako se to radi, brate Nedeljko. Svaka riječ ti zlata vrijedi. Ali uzalud je to pitati i pričati nepismenog, bez morala i nekulturnog dodika, malim slovom namjerno, jer ga kao takvog ne poštujem ni dva procenta.

ODGOVORITE
Name

Ko on

25.09.2022 12:40

Tolmak je Milorad žešći.Gdje će on učiti jezike.Jedino ako se ne računaju srpski,bošnjački,šokački,kočijaši to su jezici koje on poznaje

ODGOVORITE
Name

At

25.09.2022 12:56

Kome danas treba Ruski jezik,ade dosta laprdanja i razni laznih patrijota i uliguzica.

ODGOVORITE
Name

Mjau

25.09.2022 13:34

Ti neznas ni te !

Name

Vladimir

25.09.2022 12:57

Pa Dodik posli gozbe sa svojim pajdom Milanovicom obavezno uvodi Hrvacki da se uci jer za njega je bitan onaj jezik od kojega narod nema nikakve kirist.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

25.09.2022 13:01

Bravo Glamočak.dao si mu dobru lekciju i savjet.

ODGOVORITE
Name

Re Predorcanin

26.09.2022 09:57

A znali glamocak Ruski

Name

Pitam vas

25.09.2022 13:14

Kome još treba ruski. Pa i svi obrazovani Rusi govore engleski.

ODGOVORITE
Name

Ozna

25.09.2022 13:26

A ko njemu još veruje sem ove omladine sa kojom manipulišu i daju im lažna obećanja pa nisu ispoštovala svoje članove koji su u stranci više od 20 godina njih su lagali deco u pamet na praznoj zlobnici se niko nemože najesti nedajte da vas lažu za dobrobit svih nas mi smo stali u redove kad se moralo i kad je trebalo da stvorimo ambijent za sve ljude jednako a ne ova sekta deli ljude ako nisu za njih pa imaju ljudi pravo na lični stavi mišljenje.

ODGOVORITE
Name

Kolibri

25.09.2022 14:06

Sta ima omladina da vjeruje jednom ratnom profiteru i jednom pljackarosu.. omladina i jeste najvise na stetio kada treba da imaju svoj posao i svoju platu zbog Milorada oni se zicaju od roditelja i nemaju dinar etoim Mile akim valja.

Name

Ja

25.09.2022 14:20

Tavariš Milokrade Laktašenko više njet vo Rusija

Name

Posmatrač

25.09.2022 13:46

Za neke koji se pitaju kome treba ruski jezik da pojasnim" lično bih volio da znam bar pet šest jezika pa čak i arapski iako nemam nikakvih dodirnih tačaka sa arapima jer koliko znaš toliko vrijediš"Znači to vaše pitanje nije na mjestu

ODGOVORITE
Name

Tekst

25.09.2022 13:54

Kakav tovaris; na ruskom drug se kaze tovarisc

ODGOVORITE
Name

Banjalucki mirovni sporazum

25.09.2022 13:59

Vrijeme je da se vrate ... Naravno uz ostale jezike ovaj Njemacki i Kineski .... A zapravo nije ukidan u mnogim mjestima ... I ako jeste evo sada im je jasno da se isplativnost toga svela na minimum .. Tu i Vucic ima sta da popravlja ... I kompletna opozicija Srpske (UFT CZ) ...

ODGOVORITE
Name

zocy

25.09.2022 14:24

Danas djeca od deset godina govore engleski a glavonji treba prevodioc za ruski

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

25.09.2022 14:31

Ruska književnost, balet itd je svetski a jezik i ne treba

ODGOVORITE
Name

Istina

25.09.2022 17:56

Pitajte djecu i roditelje sta zele da uce,ne izmisljajte toplu vodu.Siguran sam da to nece biti ruski.

ODGOVORITE
Name

Zdrave

27.09.2022 00:29

Nije on protjero samo ruski jezik, on je protjero i srpski.Vidiš da na svakom skupu riče ko dikonja.

ODGOVORITE