Урадите бар нешто на крају мандата у интересу народа

Босић позива колегиј Дома народа да хитно омогући укидање акциза.

Република Српска 25.09.2022 | 09:02
Урадите бар нешто на крају мандата у интересу народа

- Предсједавајући колегија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић (СНСД) је одбијањем да у складу са Пословником, на захтјев пет делегата закаже хитну сједницу Дома народа за завршетак процедуре укидања акциза на гориво и смањења ПДВ-а, грубо злоупотребио службени положај - каже делегат Дома народа ПС БиХ Младен Босић (СДС).

Надлежне институције, каже Босич, треба да дају одговор о кривичном аспекту овог дјела.

"Шпирићева тврдња да нема услова за одржавање хитне сједнице прије избора је ноторна лаж и није поткрепљена ни једним аргументом. Управо је Шпирић сазвао претходну сједницу Дома у вријеме одржавања изборне кампање, па је позивање на изборни процес апсурдно", наводи Босић.

- Пошто нису имали храбрости да јавно дигну руке за одбијање закона, јасна је, каже Босић, намјера Шпирића да опструкцијама не заврши процедуре усвајања закона до краја мандата овог сазива.

"То би онемогућило укидање акциза и смањење ПДВ-а за период не мањи од четири мјесеца до формирање новог сазива Парламента БиХ", упозорава Босић.

Он је зато позвао колегиј Дома народа да изврши своју законску обавезу у складу са чланом 58. и 59.став 2. Пословника и сазову хитну сједнице Дома народа и престану да блокирају Парламент.

"Крајње је вријеме да бар на завршетку мандата ураде нешто како би се олакшало грађанима да преброде финансијску кризу", констатује Босић.

Колегиј Дома народа, као и комплетну власт на нивоу БиХ чине странке СДА, ХДЗ и СНСД, које су раније и назване "акцизна коалиција", јер су раније упркос противљењу јавности увели акцизе на гориво, правдајући то чињеницом да ће од прихода прикупљених на тај начин градити ауто-путове.

Неколико година касније од тих средстава није изграђен ни један киломентар аутопутева ни у Републици Српској, ни у Федерацији БиХ.

Иницијатива за укидање акциза на гориво покренута је у Парламенту БиХ још у априлу ове године, али је власт углавном СНСД разним опструкцијама успејла да до тога још не дође.

(БН) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Нада

25.09.2022 07:09

То је онај лик познате крилатице ,,БРАЋО И СЕСТРЕ,, док им је роварио по џеповима и задњи динар.Смеће..

ОДГОВОРИТЕ
Name

2 Октобар

25.09.2022 07:10

Први задатак након избира покренути аферу ШЕЋЕР и одузети стан у Бечу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

5 октобар

25.09.2022 10:49

Ми смо тад победили али опет смо попушили

Name

Казаница снсд

25.09.2022 07:30

Браво Босићу. Један си од најбољих политичара у СДС-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

25.09.2022 07:31

Неће они то никада укинути.Зато су и отезали до пред саме изборе Али има једна добра у свему томе изгледа свесни су да губе па неће да буду криви за укидање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

25.09.2022 07:56

Шта друго очекивати од човјека који је промијенио више странака него што је регистровано , који је огрезао у лажима да је на књигама зарадио стан у Бечу, и још доста небулоза. А и подлац и папак Војин Мијатовић шаље као неку понуду Шаровићу. Коју мали миш мекињар снагу има у односу на Мирка. Додикови полтрони и увлакачи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАСАЈТЕ...ГЛАСАЈТЕ

25.09.2022 08:01

ДА СУ МИСЛИЛИ НА НАРОД, УКИНУЛИ БИ БАР ПРИЈЕ 3-4 МЈЕСЕЦА. ОНИ НАРОД ТРЕТИРАЈУ КАО СТОКУ КОЈУ ПРЕД ГЛАСАЊЕ ТРЕБА НАПОЈИТИ...И ДОСТА ИМ ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

25.09.2022 08:18

Лако је манипулирати са неписменим и гладним народом Писмени су давно напустили ову дрлију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шејтан

25.09.2022 08:33

Жељка би могла да опере суђе да уради макар нешто као женско за своју владавину ..Али не кривим ја Жељку .Она ми не изгледа искварена него мора да игра како Додик нареди.Додик је пријети и опасан је..

ОДГОВОРИТЕ