Uradite bar nešto na kraju mandata u interesu naroda

Bosić poziva kolegij Doma naroda da hitno omogući ukidanje akciza.

Republika Srpska 25.09.2022 | 09:02
Uradite bar nešto na kraju mandata u interesu naroda

- Predsjedavajući kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić (SNSD) je odbijanjem da u skladu sa Poslovnikom, na zahtjev pet delegata zakaže hitnu sjednicu Doma naroda za završetak procedure ukidanja akciza na gorivo i smanjenja PDV-a, grubo zloupotrebio službeni položaj - kaže delegat Doma naroda PS BiH Mladen Bosić (SDS).

Nadležne institucije, kaže Bosič, treba da daju odgovor o krivičnom aspektu ovog djela.

"Špirićeva tvrdnja da nema uslova za održavanje hitne sjednice prije izbora je notorna laž i nije potkrepljena ni jednim argumentom. Upravo je Špirić sazvao prethodnu sjednicu Doma u vrijeme održavanja izborne kampanje, pa je pozivanje na izborni proces apsurdno", navodi Bosić.

- Pošto nisu imali hrabrosti da javno dignu ruke za odbijanje zakona, jasna je, kaže Bosić, namjera Špirića da opstrukcijama ne završi procedure usvajanja zakona do kraja mandata ovog saziva.

"To bi onemogućilo ukidanje akciza i smanjenje PDV-a za period ne manji od četiri mjeseca do formiranje novog saziva Parlamenta BiH", upozorava Bosić.

On je zato pozvao kolegij Doma naroda da izvrši svoju zakonsku obavezu u skladu sa članom 58. i 59.stav 2. Poslovnika i sazovu hitnu sjednice Doma naroda i prestanu da blokiraju Parlament.

"Krajnje je vrijeme da bar na završetku mandata urade nešto kako bi se olakšalo građanima da prebrode finansijsku krizu", konstatuje Bosić.

Kolegij Doma naroda, kao i kompletnu vlast na nivou BiH čine stranke SDA, HDZ i SNSD, koje su ranije i nazvane "akcizna koalicija", jer su ranije uprkos protivljenju javnosti uveli akcize na gorivo, pravdajući to činjenicom da će od prihoda prikupljenih na taj način graditi auto-putove.

Nekoliko godina kasnije od tih sredstava nije izgrađen ni jedan kilomentar autoputeva ni u Republici Srpskoj, ni u Federaciji BiH.

Inicijativa za ukidanje akciza na gorivo pokrenuta je u Parlamentu BiH još u aprilu ove godine, ali je vlast uglavnom SNSD raznim opstrukcijama uspejla da do toga još ne dođe.

(BN) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Nada

25.09.2022 07:09

To je onaj lik poznate krilatice ,,BRAĆO I SESTRE,, dok im je rovario po džepovima i zadnji dinar.Smeće..

ODGOVORITE
Name

2 Oktobar

25.09.2022 07:10

Prvi zadatak nakon izbira pokrenuti aferu ŠEĆER i oduzeti stan u Beču.

ODGOVORITE
Name

5 октобар

25.09.2022 10:49

Ми смо тад победили али опет смо попушили

Name

Kazanica snsd

25.09.2022 07:30

Bravo Bosiću. Jedan si od najboljih političara u SDS-u.

ODGOVORITE
Name

Tatar

25.09.2022 07:31

Neće oni to nikada ukinuti.Zato su i otezali do pred same izbore Ali ima jedna dobra u svemu tome izgleda svesni su da gube pa neće da budu krivi za ukidanje.

ODGOVORITE
Name

NR

25.09.2022 07:56

Šta drugo očekivati od čovjeka koji je promijenio više stranaka nego što je registrovano , koji je ogrezao u lažima da je na knjigama zaradio stan u Beču, i još dosta nebuloza. A i podlac i papak Vojin Mijatović šalje kao neku ponudu Šaroviću. Koju mali miš mekinjar snagu ima u odnosu na Mirka. Dodikovi poltroni i uvlakači

ODGOVORITE
Name

GLASAJTE...GLASAJTE

25.09.2022 08:01

DA SU MISLILI NA NAROD, UKINULI BI BAR PRIJE 3-4 MJESECA. ONI NAROD TRETIRAJU KAO STOKU KOJU PRED GLASANJE TREBA NAPOJITI...I DOSTA IM JE.

ODGOVORITE
Name

Maja

25.09.2022 08:18

Lako je manipulirati sa nepismenim i gladnim narodom Pismeni su davno napustili ovu drliju

ODGOVORITE
Name

Šejtan

25.09.2022 08:33

Željka bi mogla da opere suđe da uradi makar nešto kao žensko za svoju vladavinu ..Ali ne krivim ja Željku .Ona mi ne izgleda iskvarena nego mora da igra kako Dodik naredi.Dodik je prijeti i opasan je..

ODGOVORITE