Уручене Повеље свима који су учестовали у позиционирању Бијељине

У Центру за културу „Семберија“ данас је, поводом Дана Града, одржана свечана сједница Скупштине Града. 24. септембар се слави као дан када је Бијељина, 1943. године, први пут ослобођена од фашистичког окупатора. Претходно су на на споменик палим борцима, на Градском тргу положени вијенци и цвијеће.

Република Српска 24.09.2022 | 20:54
Уручене Повеље свима који су учестовали у позиционирању Бијељине

Обраћајући се прије сједнице, градоначелник Љубиша Петровић је грађанима Бијељине честитао овај важан историјски датум и истакао да је епископ зворничко-тузлански Фотије овогодишњи добитник највећег градског признања - Повеље Града.

- Приједлог добитника Повеље сам упутио лично у скупштинску процедуру. Прихватањем приједлога смо показали да нас духовност уједињује, али и да поштујемо хришћанске врлине - рекао је Петровић и искористио прилку да упути честитке свим добитницима признања.

Предсједник Скупштине Града, Александар Ђурђевић, рекао је данас да сви ми, а посебно припадници млађих генерација, морамо поштовати сваку жртву која је пала за слободу.

- Обиљежавање датума попут данашњег показујемо да од заборава чувамо све жртве  и важне догађаје из наше историје - рекао је Ђурђевић.

Он је такође истакао да додјељивање Повеље Града владики Фотије носи јасну и снажну поруку да је црква институција која нас све окупља и води правим путем.

Предсједник Републике Српске, Жељка Цвијановић, честитала је свим грађанима и локалним институцијама Дан Града и истакла жељу да Бијељина и даље напредује.

На свечаној сједници Скупштине уручена су бројна признања на основу Закључка Скупштине Града.

Осим највишег признања додијељеног Епископу зворничко-тузланском Фотију, за немјерљив допринос развоју и очувању српске културе и духовности који је својим добротворним, књижевним и друштвено-корисним радом утицао на свеукупни друштвени живот Града Бијељина, додијељене су и медаље и значке града појединцима, предузећима и установама који су се у претходној години истакли својим радом и дјелима.

Златна медаља „Кнез Иво од Семберије“ припала је Турској агенција за сарадњу и координацију (ТИКА) - за немјерљив допринос у заштити од учесталих поплава кроз финансирање бројних пројеката на територији града Бијељина, те обнову, очување и заштиту животне средине, имовине и живота становника Семберије, ДОО „САС“ из Прибоја за остварене резултате у области друштвене и корпоративне одговорности, проширење дјелатности и запослење нових радника, Душану Никићу из Бијељине, за изражен хуманизам, несебично пожртвовање у спасавању људи, борби за слободу и људско достојанство током ратних дешавања, као и Љубиши Јовановићу, власнику ДОО „Алфа и Омега“  и ресторана „Наутилус“ за изградњу моста који употпуњује туристичку понуду и својим изгледом доприноси љепшем и срећнијем живљењу свих грађана и посјетилаца Града Бијељине.

Сребрна медаља „Кнез Иво од Семберије“ додијељена је организација Швајцарском „Каритасу“ - за хуманитарни рад путем пројеката стамбеног збрињавања Рома и финасијску помоћ пружену за вријеме пандемије вируса КОВИД.

Бронзаном медаљом „Кнез Иво од Семберије“ награђено је Удружење пољопривредних произвођача села Семберије за унапређење пољопривредне производње и положаја пољопривредних произвођача на територији града Бијељина и Агенција за рачунарско програмирање „ИТ Медиа“ Дарко Стојановић с.п. Бијељина - за остарени привредни развој и запошљавање високо образовних кадрова на подручју Града Бијељина.

Златном меаљом „Филип Вишњић“ припала је проф. др Влади Симеуновићу из Бијељине - за дугогодишњи општепризнати рад и дјела у области образовања, који је својим несебичним залагањем, вршећи фунцију савјетника градоначелника Града Бијељина, обезбиједио преко двадесет милиона евра донаторских средстава за развојне пројекте у Бијељини, Горану Перкићу из Бијељине - за успјешан дугогодишњи рад у области културно-умјетничког стваралаштва и допринос на подручју кореографије који је остварио радећи у Српском културно-умјетничком друштву „Семберија“ и Основној школи „Кнез Иво од Семберије“ Бијељина - за изузетан рад са младима и допринос у области образовања, односно, резултате постигнуте у инфраструктурним пројектима.

Сребрна медаља „Филип Вишњић“  додијељена је  доктору Мирославу Дмитруку за успјешан дугогодишњи рад у области медицине и лично залагање при оснивању Службе за анестезију и реанимацију, док је бронзано одличје додијељено Сави Цвијетиновићу из Бијељине за општепризнат рад и дјела у области поезије.

Златном значком Града Бијељина постхумно су одликовани Радосава Рада Перић из Бијељине - за изузетан дугогодишњи рад на позицији педагога и психолога у Гимназији „Филип Вишњић“ у Бијељини, велики допринос у области друштвеног активизма и политике и функционисања локалне заједнице на дужности одборника Скупштине Града Бијељина у два мандата, доктор Зоран Трифковић из Бијељине - за изузетан допринос у области медицине и оториноларингологије, као и лично залагање за јачање локалне самоуправе као одборник Скупштине Града Бијељина у периоду од 2012. до 2014. године, као и  доктор Бранислав Шкобо из Бијељине - за истакнути рад у области медицине и изражену посвећеност према послу и пацијентима и личну пожртвованост у области здравствене његе.

Иста награда припала је и Клубу малог фудбала „Радник Сити“ из Бијељине - за изузетне резултате остварене на републичким такмичењима у футсалу и развоју спорта на нивоу локалне заједнице, Кошаркашком клубу „Будућност БН“ из Бијељине - за остварене изузетне спортске резултате, развој и афирмацију спорта на територији Града Бијељина, Цвијетину Павићу из Бијељине за лични успјешан рад и постигнут врхунски резултат у футсалу и промоцију спорта локалне заједнице и Дејану Кокорушу из Бијељине - за дугогодишњи кошаркашки рад и допринос развоју и промоцији спорта на територији Града Бијељина.

Свечану сједницу су културно-умјетничким програмом употпунили хор „Србадија“, глумци Градског позоришта „Семберија“ и дјеца из вртића „Чика Јова Змај“.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Срецно

25.09.2022 10:14

Да живимо ми у слози свети Лука ти помози. Срецан празник свим становницима града Бијељине и вјечна слава и хвала борцима који су гинули за нашу слободу. Срећно било и Градонацелнику нашем Љубиши Петровићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а Бог?

25.09.2022 13:52

Свети Лука је обични светац. Ваљда Бог треба да помаже? Али њега нема кад треба..

Name

Бн111

25.09.2022 18:52

Је л’ то Бијељина нема ниједну заслузну грађанку? Само постхумно…..

ОДГОВОРИТЕ