Uručene Povelje svima koji su učestovali u pozicioniranju Bijeljine

U Centru za kulturu „Semberija“ danas je, povodom Dana Grada, održana svečana sjednica Skupštine Grada. 24. septembar se slavi kao dan kada je Bijeljina, 1943. godine, prvi put oslobođena od fašističkog okupatora. Prethodno su na na spomenik palim borcima, na Gradskom trgu položeni vijenci i cvijeće.

Republika Srpska 24.09.2022 | 20:54
Uručene Povelje svima koji su učestovali u pozicioniranju Bijeljine

Obraćajući se prije sjednice, gradonačelnik LJubiša Petrović je građanima Bijeljine čestitao ovaj važan istorijski datum i istakao da je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije ovogodišnji dobitnik najvećeg gradskog priznanja - Povelje Grada.

- Prijedlog dobitnika Povelje sam uputio lično u skupštinsku proceduru. Prihvatanjem prijedloga smo pokazali da nas duhovnost ujedinjuje, ali i da poštujemo hrišćanske vrline - rekao je Petrović i iskoristio prilku da uputi čestitke svim dobitnicima priznanja.

Predsjednik Skupštine Grada, Aleksandar Đurđević, rekao je danas da svi mi, a posebno pripadnici mlađih generacija, moramo poštovati svaku žrtvu koja je pala za slobodu.

- Obilježavanje datuma poput današnjeg pokazujemo da od zaborava čuvamo sve žrtve  i važne događaje iz naše istorije - rekao je Đurđević.

On je takođe istakao da dodjeljivanje Povelje Grada vladiki Fotije nosi jasnu i snažnu poruku da je crkva institucija koja nas sve okuplja i vodi pravim putem.

Predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović, čestitala je svim građanima i lokalnim institucijama Dan Grada i istakla želju da Bijeljina i dalje napreduje.

Na svečanoj sjednici Skupštine uručena su brojna priznanja na osnovu Zaključka Skupštine Grada.

Osim najvišeg priznanja dodijeljenog Episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju, za nemjerljiv doprinos razvoju i očuvanju srpske kulture i duhovnosti koji je svojim dobrotvornim, književnim i društveno-korisnim radom uticao na sveukupni društveni život Grada Bijeljina, dodijeljene su i medalje i značke grada pojedincima, preduzećima i ustanovama koji su se u prethodnoj godini istakli svojim radom i djelima.

Zlatna medalja „Knez Ivo od Semberije“ pripala je Turskoj agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) - za nemjerljiv doprinos u zaštiti od učestalih poplava kroz finansiranje brojnih projekata na teritoriji grada Bijeljina, te obnovu, očuvanje i zaštitu životne sredine, imovine i života stanovnika Semberije, DOO „SAS“ iz Priboja za ostvarene rezultate u oblasti društvene i korporativne odgovornosti, proširenje djelatnosti i zaposlenje novih radnika, Dušanu Nikiću iz Bijeljine, za izražen humanizam, nesebično požrtvovanje u spasavanju ljudi, borbi za slobodu i ljudsko dostojanstvo tokom ratnih dešavanja, kao i LJubiši Jovanoviću, vlasniku DOO „Alfa i Omega“  i restorana „Nautilus“ za izgradnju mosta koji upotpunjuje turističku ponudu i svojim izgledom doprinosi ljepšem i srećnijem življenju svih građana i posjetilaca Grada Bijeljine.

Srebrna medalja „Knez Ivo od Semberije“ dodijeljena je organizacija Švajcarskom „Karitasu“ - za humanitarni rad putem projekata stambenog zbrinjavanja Roma i finasijsku pomoć pruženu za vrijeme pandemije virusa KOVID.

Bronzanom medaljom „Knez Ivo od Semberije“ nagrađeno je Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i položaja poljoprivrednih proizvođača na teritoriji grada Bijeljina i Agencija za računarsko programiranje „IT Media“ Darko Stojanović s.p. Bijeljina - za ostareni privredni razvoj i zapošljavanje visoko obrazovnih kadrova na području Grada Bijeljina.

Zlatnom mealjom „Filip Višnjić“ pripala je prof. dr Vladi Simeunoviću iz Bijeljine - za dugogodišnji opštepriznati rad i djela u oblasti obrazovanja, koji je svojim nesebičnim zalaganjem, vršeći funciju savjetnika gradonačelnika Grada Bijeljina, obezbijedio preko dvadeset miliona evra donatorskih sredstava za razvojne projekte u Bijeljini, Goranu Perkiću iz Bijeljine - za uspješan dugogodišnji rad u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva i doprinos na području koreografije koji je ostvario radeći u Srpskom kulturno-umjetničkom društvu „Semberija“ i Osnovnoj školi „Knez Ivo od Semberije“ Bijeljina - za izuzetan rad sa mladima i doprinos u oblasti obrazovanja, odnosno, rezultate postignute u infrastrukturnim projektima.

Srebrna medalja „Filip Višnjić“  dodijeljena je  doktoru Miroslavu Dmitruku za uspješan dugogodišnji rad u oblasti medicine i lično zalaganje pri osnivanju Službe za anesteziju i reanimaciju, dok je bronzano odličje dodijeljeno Savi Cvijetinoviću iz Bijeljine za opštepriznat rad i djela u oblasti poezije.

Zlatnom značkom Grada Bijeljina posthumno su odlikovani Radosava Rada Perić iz Bijeljine - za izuzetan dugogodišnji rad na poziciji pedagoga i psihologa u Gimnaziji „Filip Višnjić“ u Bijeljini, veliki doprinos u oblasti društvenog aktivizma i politike i funkcionisanja lokalne zajednice na dužnosti odbornika Skupštine Grada Bijeljina u dva mandata, doktor Zoran Trifković iz Bijeljine - za izuzetan doprinos u oblasti medicine i otorinolaringologije, kao i lično zalaganje za jačanje lokalne samouprave kao odbornik Skupštine Grada Bijeljina u periodu od 2012. do 2014. godine, kao i  doktor Branislav Škobo iz Bijeljine - za istaknuti rad u oblasti medicine i izraženu posvećenost prema poslu i pacijentima i ličnu požrtvovanost u oblasti zdravstvene njege.

Ista nagrada pripala je i Klubu malog fudbala „Radnik Siti“ iz Bijeljine - za izuzetne rezultate ostvarene na republičkim takmičenjima u futsalu i razvoju sporta na nivou lokalne zajednice, Košarkaškom klubu „Budućnost BN“ iz Bijeljine - za ostvarene izuzetne sportske rezultate, razvoj i afirmaciju sporta na teritoriji Grada Bijeljina, Cvijetinu Paviću iz Bijeljine za lični uspješan rad i postignut vrhunski rezultat u futsalu i promociju sporta lokalne zajednice i Dejanu Kokorušu iz Bijeljine - za dugogodišnji košarkaški rad i doprinos razvoju i promociji sporta na teritoriji Grada Bijeljina.

Svečanu sjednicu su kulturno-umjetničkim programom upotpunili hor „Srbadija“, glumci Gradskog pozorišta „Semberija“ i djeca iz vrtića „Čika Jova Zmaj“.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Srecno

25.09.2022 10:14

Da živimo mi u slozi sveti Luka ti pomozi. Srecan praznik svim stanovnicima grada Bijeljine i vječna slava i hvala borcima koji su ginuli za našu slobodu. Srećno bilo i Gradonacelniku našem Ljubiši Petroviću.

ODGOVORITE
Name

а Бог?

25.09.2022 13:52

Свети Лука је обични светац. Ваљда Бог треба да помаже? Али њега нема кад треба..

Name

Bn111

25.09.2022 18:52

Je l’ to Bijeljina nema nijednu zasluznu građanku? Samo posthumno…..

ODGOVORITE