Крај: Гласаћемо за разрешење Ђукановића

Председник црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић рекао је да би у Скупштини требало да се изгласа иницијатива о разрешењу председника те земље Мила Ђукановића. Тиме се шаље важна политичка порука, а питање је за правнике да ли то може да се операционализује због ситуације са Уставним судом, рекао је Абазовић.

Регион 24.09.2022 | 09:56
Крај: Гласаћемо за разрешење Ђукановића

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је поднео захтев за скраћење мандата Скупштини, који је враћен, док је Демократски фронт покренуо иницијативу за разрешење Ђукановића, за шта је потребно мишљење Уставног суда који тренутно не функционише.

"Ја мислим да треба да изгласамо ту иницијативу и да на тај начин парламент упути јасну поруку шта мисли о предсједнику државе. То је јако важна политичка порука. Да ли она може да се операционализује због оваквог Уставног суда, то је сада упитно питање за правнике, али дефинитивно таоци смо једног човјека 30 година и сада треба и даље да наставимо да будемо таоци. Не мислим да је то добро", рекао је Абазовић.

Појашњава да је сада конституисана нова већина, која подржава да се конституише нова влада. Она је, истиче, разнолика и у њој су различити политички субјекти, са другачијим визијама. Ипак, наводи да то могу да процесуирају.

"Решење ће свакако доћи на изборима, међутим није предсједник тај који ће одредити кад ће ти избори бити. Он може да искаже своју политичку преференцију да Скупштина скрати мандат, то је уставно, то није нешто што је спорно. Исто тако, Скупштина Црне Горе, ако има већину, може да каже да она у овом тренутку не жели себи да скрати мандат, него жели да да шансу да се у овом преосталом периоду, а ради се о периоду од двије године, настави са покушајем стабилизације друштвених прилика", навео је Абазовић.

"Морамо да тражимо решења" 

На питање да ли ће гласање о разрешењу довести до нове нестабилности, Абазовић је рекао да се о томе требало размишљати 19. августа.

"Стотине пута сам упозоравао, између осталог и предсједника Ђукановића, да Црну Гору не гура у дестабилизацију, да ово није моменат за дестабилизацију. И он се о томе оглушио, што значи да му је циљ дестабилизација. Ако му је циљ дестаблизација, ми морамо налазити решења која ће њега да изузму из процеса", рекао је Абазовић.

Не искључује могућност да се у међувремену изаберу судије Уставног суда.

"Ја бих лично волио да се изаберу четири судије Уставног суда, имамо 19 кандидата - и мој апел свим посланицима је више пута био да се изабере најмање један, ја мислим да је лако изабрати четири, али најмање један како би вратили фукционалност те институције јер нам је то важно и за изборе, не само за конкретну иницијативу. Решења постоје, важна је воља. Морамо мало да издржимо. У сваком случају понављам тезу да Ђукановић више не може да буде дио никавог конструктивног договора у нашем друштву и било би добро да то сам прихвати. Знам да је тешко, али после пуно деценија, мислим да је ово крај", навео је Абазовић.

(Глас Америке)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Респект

24.09.2022 08:43

Шипац вуче добар потез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.09.2022 09:12

А ст је сипац

Name

Ре

24.09.2022 11:41

Зашто је Шипац а не Албанац? Волиш врјеђати друге зато што си НУЛА од човјека

Name

Сале

24.09.2022 09:05

Па сто ниси гласао за приједлог мандатара, без ура потписа Мило је логицно одбио, на ста има право, а сад потписујес за смјену, ајд бас да видимо ста це да се деси

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРНА ГОРО

24.09.2022 09:26

ЦРНА ЛИ СИ ДА НИКАД ЦРЊА НИСИ БИЛА. ЊЕГОС СЕ ПРЕВРЦЕ У ГРОБУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

24.09.2022 10:17

Рече мило да ће се повући али "на свој начин"...дакле ево му начина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изнаћи начин

24.09.2022 11:17

Рјешење је увијек могуће пронаћи,ако се има воље,па и у случају разрјешења једног криминалца Ђукановића.Није он Бог па да му нико ништа не може!Чему скупштина која није у стању провести ни једну одлуку?Каква је то држава која нема функционалан уставни суд?!Јадна је Црна Гора,да јадника бити не може!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Контам

24.09.2022 12:25

Шта фали Ђукановићу, Додику, Изетбеговићу, Путину, Лукашенку, Киму... , једни живе у "демократији" други у "диктатури" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди на изборе

26.09.2022 13:10

Ако си тако велика лафчина како глумиш, иди на изборе, па помети Милета и владај суверено, него вјероватно ни сам ниси сигуран хоћеш ли остварити изборни успјех задњег изборног циклуса, па ни сам не знаш хоћеш ли или нећеш подржати нову владу, чекаш до задњег да видиш шта ти је најбоље...

ОДГОВОРИТЕ