Kraj: Glasaćemo za razrešenje Đukanovića

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da bi u Skupštini trebalo da se izglasa inicijativa o razrešenju predsednika te zemlje Mila Đukanovića. Time se šalje važna politička poruka, a pitanje je za pravnike da li to može da se operacionalizuje zbog situacije sa Ustavnim sudom, rekao je Abazović.

Region 24.09.2022 | 09:56
Kraj: Glasaćemo za razrešenje Đukanovića

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je podneo zahtev za skraćenje mandata Skupštini, koji je vraćen, dok je Demokratski front pokrenuo inicijativu za razrešenje Đukanovića, za šta je potrebno mišljenje Ustavnog suda koji trenutno ne funkcioniše.

"Ja mislim da treba da izglasamo tu inicijativu i da na taj način parlament uputi jasnu poruku šta misli o predsjedniku države. To je jako važna politička poruka. Da li ona može da se operacionalizuje zbog ovakvog Ustavnog suda, to je sada upitno pitanje za pravnike, ali definitivno taoci smo jednog čovjeka 30 godina i sada treba i dalje da nastavimo da budemo taoci. Ne mislim da je to dobro", rekao je Abazović.

Pojašnjava da je sada konstituisana nova većina, koja podržava da se konstituiše nova vlada. Ona je, ističe, raznolika i u njoj su različiti politički subjekti, sa drugačijim vizijama. Ipak, navodi da to mogu da procesuiraju.

"Rešenje će svakako doći na izborima, međutim nije predsjednik taj koji će odrediti kad će ti izbori biti. On može da iskaže svoju političku preferenciju da Skupština skrati mandat, to je ustavno, to nije nešto što je sporno. Isto tako, Skupština Crne Gore, ako ima većinu, može da kaže da ona u ovom trenutku ne želi sebi da skrati mandat, nego želi da da šansu da se u ovom preostalom periodu, a radi se o periodu od dvije godine, nastavi sa pokušajem stabilizacije društvenih prilika", naveo je Abazović.

"Moramo da tražimo rešenja" 

Na pitanje da li će glasanje o razrešenju dovesti do nove nestabilnosti, Abazović je rekao da se o tome trebalo razmišljati 19. avgusta.

"Stotine puta sam upozoravao, između ostalog i predsjednika Đukanovića, da Crnu Goru ne gura u destabilizaciju, da ovo nije momenat za destabilizaciju. I on se o tome oglušio, što znači da mu je cilj destabilizacija. Ako mu je cilj destablizacija, mi moramo nalaziti rešenja koja će njega da izuzmu iz procesa", rekao je Abazović.

Ne isključuje mogućnost da se u međuvremenu izaberu sudije Ustavnog suda.

"Ja bih lično volio da se izaberu četiri sudije Ustavnog suda, imamo 19 kandidata - i moj apel svim poslanicima je više puta bio da se izabere najmanje jedan, ja mislim da je lako izabrati četiri, ali najmanje jedan kako bi vratili fukcionalnost te institucije jer nam je to važno i za izbore, ne samo za konkretnu inicijativu. Rešenja postoje, važna je volja. Moramo malo da izdržimo. U svakom slučaju ponavljam tezu da Đukanović više ne može da bude dio nikavog konstruktivnog dogovora u našem društvu i bilo bi dobro da to sam prihvati. Znam da je teško, ali posle puno decenija, mislim da je ovo kraj", naveo je Abazović.

(Glas Amerike)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Respekt

24.09.2022 08:43

Šipac vuče dobar potez.

ODGOVORITE
Name

Re

24.09.2022 09:12

A st je sipac

Name

Re

24.09.2022 11:41

Zašto je Šipac a ne Albanac? Voliš vrjeđati druge zato što si NULA od čovjeka

Name

Sale

24.09.2022 09:05

Pa sto nisi glasao za prijedlog mandatara, bez ura potpisa Milo je logicno odbio, na sta ima pravo, a sad potpisujes za smjenu, ajd bas da vidimo sta ce da se desi

ODGOVORITE
Name

CRNA GORO

24.09.2022 09:26

CRNA LI SI DA NIKAD CRNJA NISI BILA. NJEGOS SE PREVRCE U GROBU.

ODGOVORITE
Name

!

24.09.2022 10:17

Reče milo da će se povući ali "na svoj način"...dakle evo mu načina

ODGOVORITE
Name

Iznaći način

24.09.2022 11:17

Rješenje je uvijek moguće pronaći,ako se ima volje,pa i u slučaju razrješenja jednog kriminalca Đukanovića.Nije on Bog pa da mu niko ništa ne može!Čemu skupština koja nije u stanju provesti ni jednu odluku?Kakva je to država koja nema funkcionalan ustavni sud?!Jadna je Crna Gora,da jadnika biti ne može!!!

ODGOVORITE
Name

Ne Kontam

24.09.2022 12:25

Šta fali Đukanoviću, Dodiku, Izetbegoviću, Putinu, Lukašenku, Kimu... , jedni žive u "demokratiji" drugi u "diktaturi" !

ODGOVORITE
Name

Idi na izbore

26.09.2022 13:10

Ako si tako velika lafčina kako glumiš, idi na izbore, pa pometi Mileta i vladaj suvereno, nego vjerovatno ni sam nisi siguran hoćeš li ostvariti izborni uspjeh zadnjeg izbornog ciklusa, pa ni sam ne znaš hoćeš li ili nećeš podržati novu vladu, čekaš do zadnjeg da vidiš šta ti je najbolje...

ODGOVORITE