Ревизија диплома и даље табу тема у Републици Српској

Ревизија диплома у јавном сектору на чекању је дуже вријеме. Агенција за борбу против корупције БиХ, прије пет година затражила је од Влада ФБиХ и Републике Српске податке о дипломама запослених у ентитетским институцијама. Ко сарађује, а ко опструира тај процес?

Република Српска 23.09.2022 | 20:34
Ревизија диплома и даље табу тема у Републици Српској

Ревизија диплома - питање, које вјешто избјегавају јавне институције широм Босне и Херцеговине. Од 2017. године до данас, ни Република Српска као ни већина кантона, није доставила тражене податке Агенцији за превенцију корупције. Извјештај су, пак, послали из Антикорупцијсог тима Владе Федерације

У извјештају Владе ФБИХ наводи се да су пронађене 92 невјеродостојне дипломе у федералним институцијама и тијелима.

Међутим, постоје опструкције овог процеса:

„У једном дијелу земље овај процес је потпуно обустављен јер поједини универзитети и свеучилишта траже накнаду за провјеру диплома, што је недопустиво.” , наводи се у саопштењу Агенције за  за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ.

Народни посланик Небојша Вукановић, каже да га не чуди то што институције Републике Српске не сарађују са Агенцијом за борбу против корупције БиХ.

„Све институције Републике Српске су дубоко огрезле у криминал и корупцију. Апсолутно нема институције, која није под политичким утицајем владајуће партије, све је посвећено искључиво њиховом опстанку на власти.”

Ревизија диплома је табу тема међу страначким “ухљебима”, који су затрпали јавни сектор, наводе упућени. Уколико би до ње дошло, дошло би и до тектонских потреса у овој сфери.

“Десиле би се крупне смјене на локалном ниову, на државном нивоу, на тим управљачким структурама, ако би се искрено приступило ревизији диплома именованих  функционера.”, каже за БН социолог Владимир Васић.

Комуниколог Младен Бубоњић, жели да вјерује  да су процеси истраге у току и да ће се у потпуности истражити лажне дипломе, односно ко је издавао лажне дипломе, ко их има и ко је запошљавао са лажним дипломама? Осим тога, он наводи да су много  већи проблем легалне дипломе, које су на упитан начин стечене.

“И то се бојим се никад неће у потпуности истражити.”, рекао је Бубоњић.

Систем вриједности у БиХ је  поремећен, а образовање у кризи, сматра социолог Владимир Васић и додаје да је ревизија диплома насушна потреба друштва.

Социолог Владимир Васић, још каже:

„Та ревизија би на један начин ишчистила лажне дипломе на сумњивим високошколским установама, гдје се диплома стиче за мјесец, два, највише за пола године до годину и та ревизија би доприњела стабилизацији стања у Републци Српској.”

Они који се народски речено “ухљебе” на државне јасле, ништа не морају ни да раде, јер их нико не пита за стручност и знање, довољно је да су страначки полтрони, истучу упућени.

Међутим, паразитирање на рачун народа, провјерено гура друштво ка дну. Зато они који желе направити искорак, прво морају извршити ревизију диплома у јавном сектору, подвлачи интелектулана јавност.