Revizija diploma i dalje tabu tema u Republici Srpskoj

Revizija diploma u javnom sektoru na čekanju je duže vrijeme. Agencija za borbu protiv korupcije BiH, prije pet godina zatražila je od Vlada FBiH i Republike Srpske podatke o diplomama zaposlenih u entitetskim institucijama. Ko sarađuje, a ko opstruira taj proces?

Republika Srpska 23.09.2022 | 20:34
Revizija diploma i dalje tabu tema u Republici Srpskoj

Revizija diploma - pitanje, koje vješto izbjegavaju javne institucije širom Bosne i Hercegovine. Od 2017. godine do danas, ni Republika Srpska kao ni većina kantona, nije dostavila tražene podatke Agenciji za prevenciju korupcije. Izvještaj su, pak, poslali iz Antikorupcijsog tima Vlade Federacije

U izvještaju Vlade FBIH navodi se da su pronađene 92 nevjerodostojne diplome u federalnim institucijama i tijelima.

Međutim, postoje opstrukcije ovog procesa:

„U jednom dijelu zemlje ovaj proces je potpuno obustavljen jer pojedini univerziteti i sveučilišta traže naknadu za provjeru diploma, što je nedopustivo.” , navodi se u saopštenju Agencije za  za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović, kaže da ga ne čudi to što institucije Republike Srpske ne sarađuju sa Agencijom za borbu protiv korupcije BiH.

„Sve institucije Republike Srpske su duboko ogrezle u kriminal i korupciju. Apsolutno nema institucije, koja nije pod političkim uticajem vladajuće partije, sve je posvećeno isključivo njihovom opstanku na vlasti.”

Revizija diploma je tabu tema među stranačkim “uhljebima”, koji su zatrpali javni sektor, navode upućeni. Ukoliko bi do nje došlo, došlo bi i do tektonskih potresa u ovoj sferi.

“Desile bi se krupne smjene na lokalnom niovu, na državnom nivou, na tim upravljačkim strukturama, ako bi se iskreno pristupilo reviziji diploma imenovanih  funkcionera.”, kaže za BN sociolog Vladimir Vasić.

Komunikolog Mladen Bubonjić, želi da vjeruje  da su procesi istrage u toku i da će se u potpunosti istražiti lažne diplome, odnosno ko je izdavao lažne diplome, ko ih ima i ko je zapošljavao sa lažnim diplomama? Osim toga, on navodi da su mnogo  veći problem legalne diplome, koje su na upitan način stečene.

“I to se bojim se nikad neće u potpunosti istražiti.”, rekao je Bubonjić.

Sistem vrijednosti u BiH je  poremećen, a obrazovanje u krizi, smatra sociolog Vladimir Vasić i dodaje da je revizija diploma nasušna potreba društva.

Sociolog Vladimir Vasić, još kaže:

„Ta revizija bi na jedan način iščistila lažne diplome na sumnjivim visokoškolskim ustanovama, gdje se diploma stiče za mjesec, dva, najviše za pola godine do godinu i ta revizija bi doprinjela stabilizaciji stanja u Republci Srpskoj.”

Oni koji se narodski rečeno “uhljebe” na državne jasle, ništa ne moraju ni da rade, jer ih niko ne pita za stručnost i znanje, dovoljno je da su stranački poltroni, istuču upućeni.

Međutim, parazitiranje na račun naroda, provjereno gura društvo ka dnu. Zato oni koji žele napraviti iskorak, prvo moraju izvršiti reviziju diploma u javnom sektoru, podvlači intelektulana javnost.

(BN)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Kazanica snsd

23.09.2022 18:52

Strašno.

ODGOVORITE
Name

Halo

23.09.2022 19:09

Za to je kasno , dodik je uništio obrazovanje , školstvo, moral

ODGOVORITE
Name

Petar

23.09.2022 19:22

Ko god da dođe na vlast neće biti revizije diploma jer svi u svojim redovima kriju nekog sa lažnom diplomom. Gradonačelnik Banja Luke je danima udarao u doboš objavljujući diplome zaposlenih u opštinskim službama, a ni poslije dvije godine od te buke nismo saznali da li je neka od diploma lažna i da li je protiv nekog pokrenut postupak.

ODGOVORITE
Name

Kole

23.09.2022 20:44

Poništite sve diplome sa privatnih fakulteta. Neko će reći ne kože retroaktivno, može zašto ne? Pa i vranci na grani znaju da su to kupljene diplome od prve do posljednje. Priče neke kao uči se i tamo je šuplja priča. Svi klošari, starlete, vozači, sekretarice, kafe kuharice došle do nekih diploma. Većina je i u stednjoj padala iz po sedam predmeta.

Name

Eu-Fan

23.09.2022 19:22

Ako reviziramo diplome skolstvo cemo oficijelno sahraniti!

ODGOVORITE
Name

Reagovanje naroda

23.09.2022 19:26

Kakva revizija diploma, najpre moraju biti zatvorene sve privatne pridavnice diplome koje su u prethodnom periodu legalizovane, što je potpuni obrazovni i duhovni genocid. Moraju biti zatvoreni razne evropski, internacionalni, američki, nezavisni univerziteti, moraju takođe biti zatovreni razni apejroni, sinergije, pavlovići, i svi drugi privatni univerziteti i fakulteti, Moraju biti takođe zatvoreni i svi šumski fakulteti otvoreni po šumama i gorama posle rata.

ODGOVORITE
Name

BL.

24.09.2022 08:09

A to će biti NIKADA.Ko god bude vlast,htjeće "papir" bez truda.

Name

Ja

24.09.2022 14:47

DIPLOME SNSD SVE PROVJERITI OBAVEZNO I SIGURAN SAM 80 POSTO SU LAZNE

Name

Opanci

23.09.2022 19:35

Istrazi ministarko Trivic diplome vasih idiota u Zvorniku sto nas plase sa bilborda. Ko sivonje. Obojica kupili diplome i jos umislili da su neke face. Seljakluk.

ODGOVORITE
Name

BL.

24.09.2022 08:07

Prvo mora svoju.

Name

U doboju

23.09.2022 20:11

Je 50% kupljenih fals diploma!počev od gradske uprave, socijalno,bolnica,vodovod,elektro itd.javna tajna cijeli grad zna policija zna tužilaštvo zna!znali Sipa I sta ona radi!školovana djeca odose bagra krade i sjedi u foteljama!

ODGOVORITE
Name

Šejtan

23.09.2022 20:22

Ima tu puno posla a stradalo bi ih i koji su prodavali diplome a oni su u vrhu vlasti sa izmišlljenom stručnošću..

ODGOVORITE
Name

Sramota

23.09.2022 20:35

Šofer i vlasnik osnovnoškolske diplome...u sadašnjem imaginarnom svijetu " gospodin docent doktor" Selak smijesi se sa bilborda i jebe sve akademske gradjane RS u zdrav mozak!

ODGOVORITE
Name

Ssss

24.09.2022 05:13

Privatni fakulteti izmisljeni zbog biznisa

Name

mrga

24.09.2022 06:53

Osnovali privatne fakultete, ali i privatne srednje škole, sunce ti, umjesto da se djeca prilagode školi, škola se oblikuje prema njihovoj sposobnosti. Djeca seljaka se ni u ludilu ne vraćaju na selo, ali u glavi im je i dalje ostala indoktrinacija da je knjiga teža od krampa. Polako, dok se zaposle poprijeko i bez konkursa, ukradu ili ubiju nekoga svojim neznanjem, pa će onda čišćenje doći samo od sebe.

ODGOVORITE
Name

BOBA

24.09.2022 07:08

NEMA TU PUNO FILOZOFIJE KAKVE DIPLOME TAKVA DRZAVA.OBRAZOVAN COVJEK JE SIROK POJAM.TO NE ZNACI SAMO DIPLOMA UZ KOJU BI TREBALO DA IDE ZNANJE, MORAL, KODEKS PONASANJA UVAZAVANJA I DRUGE OPSTE VRIJEDNOSTI.TO VISE NE POSTOJI.IZGUBLJENE SU SVE VRIJEDNOSTI.

ODGOVORITE
Name

Re Boba

24.09.2022 08:12

Upravo tako ,1974 sam rodjen ,ekonomiju sam diplomirao u Beogradu . Prije 2 mjeseca mi u knjigovodstveni servis dolazi mladic koji je u fazi otvaranja privatne firme .Uvidom u dokumentaciju navedeni ima diplomu oec.menadzera sa Janjoš fakulteta u Prijedoru. Ne ulazim u serioznost navedene ustanove i nacin sticanja diplome ,ali mi je neshvatljiva cinjenica da mladic nije u stanju da ispuni obicnu prijavu gdje se traze licni podaci ,a o nacinu komunikacije i fondu rijeci u licnom vokabularu je tuzno govoriti .Ovom drustvu je potreban jedan potpuni restart jer za kratko vrijeme cemo imati armiju nesposobnih ,a kvazi strucnjaka.

Name

Tatar

24.09.2022 08:23

To će još dugo vremena biti tabu tema jer je mnogo takvih

Name

Sagitarius

24.09.2022 07:33

Lažnim tj.falsifikovanim diplomama se može relativno lako ući u trag, ali kako dokazati da su regularno izdate diplome ustvari kupljene? Veoma teško, a takvih slućajeva ima daleko više nego " pravih" lažnih diploma!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

24.09.2022 09:58

Proveru diploma mogu proveriti firme u kojima su ti "naucnici" zaposleni. Samo se treba uhvatiti tog posla. A tek prekvalifikacine frizera, mesara u medicinske sestre i tehnicare, to je opasno po zdravlje ljudi. Cak i u privatnim nemackim centrima za dializu imaju takav kadar, sta su i oni prihvatili prihvatili takve "strucnjake".

ODGOVORITE
Name

Centar

24.09.2022 21:08

Pa ombudsman BiH je postao covjek sa kupljenom diplomom koji je radio par godina kod nas u Centru, a uslov za imenovanje je bio 10 godina rada kao pravnik sto treba ispitati ako je neko izdao lazno uvjerenje,taj covjek je Nevenko Vranjes koji bi za marku cacu prodao a ugradjuje se po institucijama za fiktivne analize i istrazivanja,imamo sve zadokumentovano,polako cuce se i o tome.

ODGOVORITE