Рецесија у најави: Блокирано више од 55 хиљада рачуна

У мјесечном извјештају Централне банке БиХ о блокираним рачунима до 1. септембра, на више од 4 хиљаде страница наведена су правна лица из различитих области, од удружења и агенција, преко општина и привредних предузећа, до спортских организација и фирми које се баве услужним дјелатностима.

Босна и Херцеговина 23.09.2022 | 20:11
Рецесија у најави: Блокирано више од 55 хиљада рачуна

Њих више од 55 хиљада има барем један блокиран рачун, што потврђује да је привреда под тешким ударом кризе. Послодавци поручују да ни будућност не даје наду за оптимизам...

Ненадић додаје и да многе фирме имају проблема у пословању, јер нису конкурентне. Економски аналитичар Жељко Шаин истиче да опстају само они који се изборе са лошом пословном климом, улажу едукацију и имају јасне и дугорочне планове за пословање.

Ако узмемо у обзир да у БиХ има око 212 хиљада активних фирми, долазимо до закључка да скоро свака четврта има блокиран рачун, односно проблеме у пословању. Послодавци су сагласни шта надлежни требају учинити да би се то промИјенило.

Када фирма не послује позитивно, највише трпе запослени у тој фирми. Стога, послодавци закључују и да је неопходно унаприједити дијалог економско- социјалних партнера: власти, послодаваца и синдиката, како би се пронашла компромисна рјешења за побољшање услова пословања у БиХ.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Перо

23.09.2022 20:01

Хиперинфлација новца са собом носи и хиперинфлацију неконкурентних и непродуктивних фирми које пресипају из шупљег у празно. Доноси такође хиперинфлацију шкарта, кича, јавашлука, шпекулације, декаденције. Добро ће нам доћи једна нова криза која ће да почисти све оне по друштво бескорисне обрте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Под теским ударом

23.09.2022 20:14

Крумунала и корупције, пљацке све врсте.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

24.09.2022 08:25

Па време је да неконкурентни или постану конкурентни или нестану.

Name

БОБА

24.09.2022 07:27

ВРЛО ДОБРО ПОСЛОДАВЦИ ЗНАЈУ ДА МОГУ РАДИТИ СТА ХОЦЕ.МОЗЕ ИМ БИТИ БЛОКИРАН РАЦУН ЗБОГ НЕ ПЛАЦАЊА ОБАВЕЗА ДРЗАВИ И РАДНИКУ ЗАТО СТО ОНИ ДОБРО ЗНАЈУ КАД БИ СЕ ЗАТВОРИЛЕ ТАКВЕ ФИРМЕ СВИ БИ БИЛИ НА УЛИЦИ БЕЗ ПОСЛА .ИМА ОНО ГЛУПО ПРАВИЛО БОЉЕ ИКАКО НЕГО НИКАКО ИЛИ БОЉЕ ИСТА НЕГО НИСТА.ПОЛИТИЦКЕ СТРАНКЕ СУ КАО РЕГИСТРОВАНЕ А НЕ ПЛАЦАЈУ ОБАВЕЗЕ.ТАКВА ПРАВИЛА ДОВОДЕ ДО ОПСТЕГ ЛУДИЛА ГДЈЕ СЕ НЕ ЗНА НИ КО ПИЈЕ НИ КО ПЛАЦА.

ОДГОВОРИТЕ