Recesija u najavi: Blokirano više od 55 hiljada računa

U mjesečnom izvještaju Centralne banke BiH o blokiranim računima do 1. septembra, na više od 4 hiljade stranica navedena su pravna lica iz različitih oblasti, od udruženja i agencija, preko opština i privrednih preduzeća, do sportskih organizacija i firmi koje se bave uslužnim djelatnostima.

Bosna i Hercegovina 23.09.2022 | 20:11
Recesija u najavi: Blokirano više od 55 hiljada računa

Njih više od 55 hiljada ima barem jedan blokiran račun, što potvrđuje da je privreda pod teškim udarom krize. Poslodavci poručuju da ni budućnost ne daje nadu za optimizam...

Nenadić dodaje i da mnoge firme imaju problema u poslovanju, jer nisu konkurentne. Ekonomski analitičar Željko Šain ističe da opstaju samo oni koji se izbore sa lošom poslovnom klimom, ulažu edukaciju i imaju jasne i dugoročne planove za poslovanje.

Ako uzmemo u obzir da u BiH ima oko 212 hiljada aktivnih firmi, dolazimo do zaključka da skoro svaka četvrta ima blokiran račun, odnosno probleme u poslovanju. Poslodavci su saglasni šta nadležni trebaju učiniti da bi se to promIjenilo.

Kada firma ne posluje pozitivno, najviše trpe zaposleni u toj firmi. Stoga, poslodavci zaključuju i da je neophodno unaprijediti dijalog ekonomsko- socijalnih partnera: vlasti, poslodavaca i sindikata, kako bi se pronašla kompromisna rješenja za poboljšanje uslova poslovanja u BiH.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pero

23.09.2022 20:01

Hiperinflacija novca sa sobom nosi i hiperinflaciju nekonkurentnih i neproduktivnih firmi koje presipaju iz šupljeg u prazno. Donosi takođe hiperinflaciju škarta, kiča, javašluka, špekulacije, dekadencije. Dobro će nam doći jedna nova kriza koja će da počisti sve one po društvo beskorisne obrte.

ODGOVORITE
Name

Pod teskim udarom

23.09.2022 20:14

Krumunala i korupcije, pljacke sve vrste.....

ODGOVORITE
Name

Tatar

24.09.2022 08:25

Pa vreme je da nekonkurentni ili postanu konkurentni ili nestanu.

Name

BOBA

24.09.2022 07:27

VRLO DOBRO POSLODAVCI ZNAJU DA MOGU RADITI STA HOCE.MOZE IM BITI BLOKIRAN RACUN ZBOG NE PLACANJA OBAVEZA DRZAVI I RADNIKU ZATO STO ONI DOBRO ZNAJU KAD BI SE ZATVORILE TAKVE FIRME SVI BI BILI NA ULICI BEZ POSLA .IMA ONO GLUPO PRAVILO BOLJE IKAKO NEGO NIKAKO ILI BOLJE ISTA NEGO NISTA.POLITICKE STRANKE SU KAO REGISTROVANE A NE PLACAJU OBAVEZE.TAKVA PRAVILA DOVODE DO OPSTEG LUDILA GDJE SE NE ZNA NI KO PIJE NI KO PLACA.

ODGOVORITE