Ђукановић не да мандат Лекићу - Ускоро нови избори?

Црна Гора се налази у дубокој политичкој кризи након што је председник те државе Мило Ђукановић одбио да лидеру Демоса Миодрагу Лекићу повери мандат за састав нове владе. По свему судећи, следе три неизвесна месеца до ванредних парламентарних избора, кажу саговорници Курира.

Регион 22.09.2022 | 19:15
Ђукановић не да мандат Лекићу - Ускоро нови избори?

Имају већину

Најпре је, подсетимо, Ђукановић прекјуче одбио да Лекића постави за мандатара, правдајући ту одлуку тиме да нема уверење да он има подршку већине у скупштини, потом су му посланици у Скупштини Црне Горе, њих 41, доставили потписе посланика Демократског фронта, Покрета за промене, Социјалистичке народне партије, Демократске Црне Горе, коалиције Црно на бело, Праве Црне Горе и Уједињене Црне Горе.

- Овим су се стекли услови да у складу са уставом мандат за састав следеће владе поверите господину Миодрагу Лекићу - навели су у допису.

Упркос доказу да Лекића подржава већина посланика, Ђукановић није променио одлуку и остао је при ставу да не жели да му повери мандат за састав владе.

Владислав Дајковић, лидер Слободне Црне Горе, уверен је да ће Ђукановић остати при своме и да Лекић нема шансе да добије мандат.

- Верујем да ће Ђукановић наставити у истом правцу и да ни по коју цену неће дати Лекићу мандат. Треба имати у виду да се ближе избори у Подгорици, који ће бити својеврсна политичка раскрсница, те су Ђукановићу потребне све полуге извршне власти и зато не жели да ризикује да без њих остане. Имајући то у виду, сигуран сам да неће бити нове-старе владе, већ да следе ванредни избори, који ће се одржати највероватније за три месеца - каже Дајковић за Курир.

Додаје и да, по њему, овакав исход није случајан.

- И даље мислим да ово није случајно, већ да је у питању договор Ђукановића и Абазовића како би Абазовић остао премијер, а Ђукановић тако држао полуге моћи и задржао институционалну предност - каже Дајковић.

Лидер и посланик Нове српске демократије Андрија Мандић оценио је да је оваквим поступањем Ђукановић "покушао државни удар", те затражио да повуче предлог за скраћење мандата скупштини. И председник Демократске народне партије Милан Кнежевић каже да је Ђукановић потврдио да је реметилачки фактор и да државу гура у тензије. Позвао је и специјално државно тужилаштво да провери да ли има овде злоупотребе службеног положаја или стварања криминалне организације "јер је Ђукановић покушао државни удар".

(Курир)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Оно Када

22.09.2022 17:48

Преседник Државе не поштује Устав ! Вјероватно има подршку западних "демократски" држава !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

22.09.2022 18:57

Сверцер цигарета се неста пита.

Name

томахавк

22.09.2022 17:56

Мило је вјецан а тако и црна гора.Друга страна је у заблуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАДНО!!!

23.09.2022 07:35

Зар је НЕМОЋ ГРАЂАНА,толика,да нису у стању смијенити једног бандита?!Ако је тако,нека му потпишу колективно,да се слажу да предсједник Ђукановић,полаже безусловна права,да ради шта му воља,да угњетава народ "ПОНОСНИ",па,чак и да присвоји ЦРНУ ГОРУ,која захваљујући њему,и његовим послушници а,постаде држава слабића,без части,поноса,и образа!БРАВО,ЦРНОГОРЦИ!!!КЛЕКНУЛИ СТЕ,ПОНИЗНО!!!

ОДГОВОРИТЕ