Đukanović ne da mandat Lekiću - Uskoro novi izbori?

Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon što je predsednik te države Milo Đukanović odbio da lideru Demosa Miodragu Lekiću poveri mandat za sastav nove vlade. Po svemu sudeći, slede tri neizvesna meseca do vanrednih parlamentarnih izbora, kažu sagovornici Kurira.

Region 22.09.2022 | 19:15
Đukanović ne da mandat Lekiću - Uskoro novi izbori?

Imaju većinu

Najpre je, podsetimo, Đukanović prekjuče odbio da Lekića postavi za mandatara, pravdajući tu odluku time da nema uverenje da on ima podršku većine u skupštini, potom su mu poslanici u Skupštini Crne Gore, njih 41, dostavili potpise poslanika Demokratskog fronta, Pokreta za promene, Socijalističke narodne partije, Demokratske Crne Gore, koalicije Crno na belo, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore.

- Ovim su se stekli uslovi da u skladu sa ustavom mandat za sastav sledeće vlade poverite gospodinu Miodragu Lekiću - naveli su u dopisu.

Uprkos dokazu da Lekića podržava većina poslanika, Đukanović nije promenio odluku i ostao je pri stavu da ne želi da mu poveri mandat za sastav vlade.

Vladislav Dajković, lider Slobodne Crne Gore, uveren je da će Đukanović ostati pri svome i da Lekić nema šanse da dobije mandat.

- Verujem da će Đukanović nastaviti u istom pravcu i da ni po koju cenu neće dati Lekiću mandat. Treba imati u vidu da se bliže izbori u Podgorici, koji će biti svojevrsna politička raskrsnica, te su Đukanoviću potrebne sve poluge izvršne vlasti i zato ne želi da rizikuje da bez njih ostane. Imajući to u vidu, siguran sam da neće biti nove-stare vlade, već da slede vanredni izbori, koji će se održati najverovatnije za tri meseca - kaže Dajković za Kurir.

Dodaje i da, po njemu, ovakav ishod nije slučajan.

- I dalje mislim da ovo nije slučajno, već da je u pitanju dogovor Đukanovića i Abazovića kako bi Abazović ostao premijer, a Đukanović tako držao poluge moći i zadržao institucionalnu prednost - kaže Dajković.

Lider i poslanik Nove srpske demokratije Andrija Mandić ocenio je da je ovakvim postupanjem Đukanović "pokušao državni udar", te zatražio da povuče predlog za skraćenje mandata skupštini. I predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević kaže da je Đukanović potvrdio da je remetilački faktor i da državu gura u tenzije. Pozvao je i specijalno državno tužilaštvo da proveri da li ima ovde zloupotrebe službenog položaja ili stvaranja kriminalne organizacije "jer je Đukanović pokušao državni udar".

(Kurir)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ono Kada

22.09.2022 17:48

Presednik Države ne poštuje Ustav ! Vjerovatno ima podršku zapadnih "demokratski" država !

ODGOVORITE
Name

Borac

22.09.2022 18:57

Svercer cigareta se nesta pita.

Name

tomahavk

22.09.2022 17:56

Milo je vjecan a tako i crna gora.Druga strana je u zabludi.

ODGOVORITE
Name

JADNO!!!

23.09.2022 07:35

Zar je NEMOĆ GRAĐANA,tolika,da nisu u stanju smijeniti jednog bandita?!Ako je tako,neka mu potpišu kolektivno,da se slažu da predsjednik Đukanović,polaže bezuslovna prava,da radi šta mu volja,da ugnjetava narod "PONOSNI",pa,čak i da prisvoji CRNU GORU,koja zahvaljujući njemu,i njegovim poslušnici a,postade država slabića,bez časti,ponosa,i obraza!BRAVO,CRNOGORCI!!!KLEKNULI STE,PONIZNO!!!

ODGOVORITE