Ко ће наслиједити скупоцјени накит краљице Елизабете?

Кејт Мидлтон често је виђена како на себи носи накит краљевске породице, а најчешће се ради о накиту покојне принцезе Дајане и покојне краљице Елизабете ИИ.

Забава 20.09.2022 | 19:25
Ко ће наслиједити скупоцјени накит краљице Елизабете?

Кејт је на краљичиној сахрани минђуше комбиновала уз црну одевну комбинацију у знак жалости за краљицом, а на бдјењу је носила и минђуше принцезе Дајане.

 

Краљица има богату колекцију скупог накита, која се састоји од бројних драгуља, дијаманата и бисера, а многе занима ко ће наследити њену збирку драгоцености.

London, sahrana kraljice Elizabete, Kejt Midlton <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: ЕПА/ТОЛГА АКМЕН

Прва у реду за власништво над скупоценим накитом је нова краљица Камила Паркер Боулс.

"У свему томе постоји хијерархија", рекла је Кејти Никол, стручњак за краљевску породицу у интервјуу за ЕТ.

"Краљица пратиља добија први избор краљичиног накита. А након тога је принцеза од Велса, наравно, Кејт Мидлтон. Војвоткиња од Сасекса, сигурна сам, доћи ће по неки накит у неком тренутку, али она је много даље у поретку."

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2022/05/08/21/3014897_профимедиа0418908760_фф.јпг?вер=1663670831" алт="Меган Маркл" /> <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: ПРОФИМЕДИА

Треба имати на уму да крунски драгуљи, заједно са стварима попут Царске државне круне, као и одређених краљевских резиденција, припадају нацији, а не самим појединцима. Краљичина приватна збирка сасвим је друга ствар.

"Кључна разлика између крунских драгуља и краљичине приватне збирке је та што о приватној збирци знамо много мање", објаснила је Никол.

"Ово су дарови који се дају краљици током њене владавине, али крунски драгуљи припадају монарху. Они се предају од монарха до монарха у поверењу за нацију. Дакле, технички, они припадају монарху, али монарху није дозвољено да побегне с крунским драгуљима. Они остају чувани у Лондонском торњу на сигурном за нацију, а када један монарх умре, крунски драгуљи одмах се прослеђују њиховом наследнику."

Такође је тешко одредити новчану вредност краљичине приватне збирке, из очитих разлога.

"Док крунским драгуљима можемо проценити милијарде, проценити вредност краљичине приватне збирке много је теже, једноставно зато што не познајемо сваки комад у њеној колекцији", рекла је Никол.

"И, такође, како можете да ставите цену на нешто што јој је можда дао светски вођа или краљ, или краљица, или цар, или царица пре 40, 50 година? Ови комади имају толики значај, историјски значај, да им је врло тешко одредити цену."

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2020/12/06/23/2398553_профимедиа0568005394_фф.јпг?вер=1663670898" алт="краљица Елизабета" /> <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: ПРОФИМЕДИА

"Сигурна сам да постоје драгуљари који би могли да сакупе краљичину личну колекцију на темељу онога што смо видели, а то су тијаре пуне бисера и дијаманата", наставила је Никол, "али с обзиром на то да су их краљице предале пред нашом покојном краљицом, немогуће је проценити их. Једноставно су непроцењиви."

Можда је један од најпожељнијих комада накита у приватној колекцији покојне краљице веренички прстен с округлим дијамантом од три карата, којим је принц Филип поставио питање 8. јула 1947. Прича каже да је Филип користио дијаманте с тијаре која је припадала његовој мајци, принцези Елис од Батенберга. С прстеном је био један проблем, био је превелик за краљичин прст. Но, променили су му величину управо на време за објаву веридбе пара у Бакингмеској палати.

Никол каже да би тај прстен можда могао да припадне принцези Шарлот. ''Ко год да га добије, имаће врло посебан комад накита, а то би можда могла бити и принцеза Шарлот.''

(Курир.рс/ Дневник.хр)

 

Коментари / 0

Оставите коментар