Српска делегација у Њујорку има "кеца у рукаву"

- Српска делегација отишла је у Њујорк на Генералну скупштину Уједињених нација са снажним адутом у "одбрани" Косова, пишу Новости.

Србија 20.09.2022 | 11:41
Српска делегација у Њујорку има "кеца у рукаву"

Како се наовди, Београд у рукама има ноте осам држава које су вољне да повуку признавање косовске независности и које може да активира ако се појачају притисци да се одрекне тзв. Косова.

Према информацијама тог листа, реч је углавном о државама из Африке и из карипског региона. На тој листи су и неке веома утицајне земље у својим регијама, чија би одлука могла да изазове и домино ефекат нових повлачења признавања тзв..Косова.

Од када је Србија започела дипломатску акцију лобирања за повлачење признавања Косова, подршка Приштини се значајно осула у Уједињеним нацијама. У једном тренутку, Косово је признавала већина од укупно 193 чланице те организације, али је тај број током претходних година стално падао, да би сада, са ових осам држава које су спремне да преиначе одлуку, семафор на Ист Риверу изгледао овако: 84 државе признају Косово, 104 јужну српску покрајину не сматрају државом, а пет је у флуидном статусу - формално признају Приштину, али више не гласају у њену корист.

Зато су још значајнији састанци које ће председник Србије у Њујорку имати са више од 30 лидера држава и важних међународних политичких и економских организација, а међу њима су и представници држава које би додатно могле да повуку тас у Уједињеним нацијама на страну Србије када је реч о Косову.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да су повлачења признавања добра ствар и да стављају тачку на покушаје подгревања Ишингеровог плана - да Србија дозволи да Косово уђе у УН, без формалног признавања.

"И психолошки је веома значајно што Београд тврди да има отпризнавања од нових држава, али требало би што пре да се обелодани које су то земље", рекао је Анђелковић.

Иначе, пре увођења једногодишњег мораторијума на лобирање за нова отпризнавања, на који се Србија обавезала Вашингтонским споразумом у септембру 2022, чак 18 држава повукло је признавање Косова. То су: Сијера Леоне, Суринам, Того, Гана, Науру, Унија Комора, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Комонвелт Доминика, Папуа Нова Гвинеја, Соломонска Острва, Палау и Централноафричка Република. 

(Новости Фото: ЕПА-ЕФЕ/ЈУСТИН ЛАНЕ) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Домаћин

20.09.2022 09:58

Дај Божее да је тако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2022 11:15

???????

Name

горчин

20.09.2022 10:18

Силан новац и енергија су потрошени на лобирање око (не)признавања. Међутим, на терену се ништа промијенити неће. Какву корист Србија од територије гдје Срби не желе или не могу да живе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТДИ

20.09.2022 14:47

И ста се оцекује од тога? Хајд и нек буде јос 10 уз ових 8 дрзава, јел неко мисли да це УН у том слуцају донијет неку нову резолуцију гдје писе, е сад де фацто и де јуре да опет буде пуноправна покрајина Србије? И то це сви људи тамо прихватит?

ОДГОВОРИТЕ