Srpska delegacija u Njujorku ima "keca u rukavu"

- Srpska delegacija otišla je u Njujork na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija sa snažnim adutom u "odbrani" Kosova, pišu Novosti.

Srbija 20.09.2022 | 11:41
Srpska delegacija u Njujorku ima "keca u rukavu"

Kako se naovdi, Beograd u rukama ima note osam država koje su voljne da povuku priznavanje kosovske nezavisnosti i koje može da aktivira ako se pojačaju pritisci da se odrekne tzv. Kosova.

Prema informacijama tog lista, reč je uglavnom o državama iz Afrike i iz karipskog regiona. Na toj listi su i neke veoma uticajne zemlje u svojim regijama, čija bi odluka mogla da izazove i domino efekat novih povlačenja priznavanja tzv..Kosova.

Od kada je Srbija započela diplomatsku akciju lobiranja za povlačenje priznavanja Kosova, podrška Prištini se značajno osula u Ujedinjenim nacijama. U jednom trenutku, Kosovo je priznavala većina od ukupno 193 članice te organizacije, ali je taj broj tokom prethodnih godina stalno padao, da bi sada, sa ovih osam država koje su spremne da preinače odluku, semafor na Ist Riveru izgledao ovako: 84 države priznaju Kosovo, 104 južnu srpsku pokrajinu ne smatraju državom, a pet je u fluidnom statusu - formalno priznaju Prištinu, ali više ne glasaju u njenu korist.

Zato su još značajniji sastanci koje će predsednik Srbije u Njujorku imati sa više od 30 lidera država i važnih međunarodnih političkih i ekonomskih organizacija, a među njima su i predstavnici država koje bi dodatno mogle da povuku tas u Ujedinjenim nacijama na stranu Srbije kada je reč o Kosovu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da su povlačenja priznavanja dobra stvar i da stavljaju tačku na pokušaje podgrevanja Išingerovog plana - da Srbija dozvoli da Kosovo uđe u UN, bez formalnog priznavanja.

"I psihološki je veoma značajno što Beograd tvrdi da ima otpriznavanja od novih država, ali trebalo bi što pre da se obelodani koje su to zemlje", rekao je Anđelković.

Inače, pre uvođenja jednogodišnjeg moratorijuma na lobiranje za nova otpriznavanja, na koji se Srbija obavezala Vašingtonskim sporazumom u septembru 2022, čak 18 država povuklo je priznavanje Kosova. To su: Sijera Leone, Surinam, Togo, Gana, Nauru, Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Solomonska Ostrva, Palau i Centralnoafrička Republika. 

(Novosti Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Domaćin

20.09.2022 09:58

Daj Božee da je tako...

ODGOVORITE
Name

Re

20.09.2022 11:15

???????

Name

gorčin

20.09.2022 10:18

Silan novac i energija su potrošeni na lobiranje oko (ne)priznavanja. Međutim, na terenu se ništa promijeniti neće. Kakvu korist Srbija od teritorije gdje Srbi ne žele ili ne mogu da žive?

ODGOVORITE
Name

TDI

20.09.2022 14:47

I sta se ocekuje od toga? Hajd i nek bude jos 10 uz ovih 8 drzava, jel neko misli da ce UN u tom slucaju donijet neku novu rezoluciju gdje pise, e sad de facto i de jure da opet bude punopravna pokrajina Srbije? I to ce svi ljudi tamo prihvatit?

ODGOVORITE