Шамац: Усвојен ребаланс буџета - 12% већи од планираног

Скупштина општине Шамац усвојила је Нацрт ребаланса овогодишњег буџета који је 12 одсто већи у односу на планирани буџет.

Република Српска 19.09.2022 | 18:23
Шамац: Усвојен ребаланс буџета - 12% већи од планираног

Нацрт ребаланса буџета општине Шамац износи 10 милиона 321.000 марака, односно 1.121.000 више у односу на раније усвојени буџет.

Начелник општинског Одјељења за финансије Велимир Андрић рекао је да су основни разлози повећања приходовне стране већи приходи од индиректних пореза, али и приходи по основу других властитих прихода општине, првенствено прихода по основу пореза на непокретност, али и појачане наплате комуналне таксе и накнаде властитих прихода.

Најзначајнији расходи су по основу проширења права социјалне заштите, односно законских измјена, али и по основу улагања у капиталне инвестиције, који су значајно већи и достигли су ниво од 1.643.000 КМ. Андрић је напоменуо да је  усвојен и Извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци у износу од 4.909.000 КМ или 53 одсто у односу на планирани буџет.

„Имамо и суфицит за првих 6 мјесеци у износу од 388.000 КМ и то је највећи суфицит у свим извјештајним периодима у задњих 15 година. То је резултат домаћинског пословања да смо трошили онолико колико смо имали.“, рекао је Велимир Андрић - начелник Одјељења за финансије.

Начелник Ђорђе Милићевић добио је сагласност да потпише уговор за проширење водоводне мреже са предузећем "Водовод и канализација" у склопу реализације МЕГ пројекта, у коме Шамац учествује са 31-ом локалном самоуправом у БиХ уз подршку влада Швајцарске и Шведске кроз Развојни програм УН.

“Ми очекујемо да кроз тај пројекат обезбиједимо додатна финансијска средства за проширење водоводне мреже и истовремено подигнемо ниво комуналних услуга.”, рекао је Ђорђе Миличевић - начелник општине Шамац.

Усвојена је и одлука да се управљање и одржавање православних гробаља повјери шамачком предузећу "Слободна зона". На сједници локалног парламента одборници су једногласно подржали именовање Наташе Маринковић за начелника Одјељења за општу управу и директора Дома здравља Шамац Лепу Тривић.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар