Šamac: Usvojen rebalans budžeta - 12% veći od planiranog

Skupština opštine Šamac usvojila je Nacrt rebalansa ovogodišnjeg budžeta koji je 12 odsto veći u odnosu na planirani budžet.

Republika Srpska 19.09.2022 | 18:23
Šamac: Usvojen rebalans budžeta - 12% veći od planiranog

Nacrt rebalansa budžeta opštine Šamac iznosi 10 miliona 321.000 maraka, odnosno 1.121.000 više u odnosu na ranije usvojeni budžet.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Velimir Andrić rekao je da su osnovni razlozi povećanja prihodovne strane veći prihodi od indirektnih poreza, ali i prihodi po osnovu drugih vlastitih prihoda opštine, prvenstveno prihoda po osnovu poreza na nepokretnost, ali i pojačane naplate komunalne takse i naknade vlastitih prihoda.

Najznačajniji rashodi su po osnovu proširenja prava socijalne zaštite, odnosno zakonskih izmjena, ali i po osnovu ulaganja u kapitalne investicije, koji su značajno veći i dostigli su nivo od 1.643.000 KM. Andrić je napomenuo da je  usvojen i Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci u iznosu od 4.909.000 KM ili 53 odsto u odnosu na planirani budžet.

„Imamo i suficit za prvih 6 mjeseci u iznosu od 388.000 KM i to je najveći suficit u svim izvještajnim periodima u zadnjih 15 godina. To je rezultat domaćinskog poslovanja da smo trošili onoliko koliko smo imali.“, rekao je Velimir Andrić - načelnik Odjeljenja za finansije.

Načelnik Đorđe Milićević dobio je saglasnost da potpiše ugovor za proširenje vodovodne mreže sa preduzećem "Vodovod i kanalizacija" u sklopu realizacije MEG projekta, u kome Šamac učestvuje sa 31-om lokalnom samoupravom u BiH uz podršku vlada Švajcarske i Švedske kroz Razvojni program UN.

“Mi očekujemo da kroz taj projekat obezbijedimo dodatna finansijska sredstva za proširenje vodovodne mreže i istovremeno podignemo nivo komunalnih usluga.”, rekao je Đorđe Miličević - načelnik opštine Šamac.

Usvojena je i odluka da se upravljanje i održavanje pravoslavnih grobalja povjeri šamačkom preduzeću "Slobodna zona". Na sjednici lokalnog parlamenta odbornici su jednoglasno podržali imenovanje Nataše Marinković za načelnika Odjeljenja za opštu upravu i direktora Doma zdravlja Šamac Lepu Trivić.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar