Драже државне јасле него покретање властитог бизниса

Млади у БиХ заинтересовани су за покретање властитог бизниса, али се због изазова које са собом носи тај подухват радије окрећу потрази посла, а по могућности оног у јавној служби.

Босна и Херцеговина 18.09.2022 | 12:10
Драже државне јасле него покретање властитог бизниса

Ово за "Независне новине" кажу познаваоци друштвених и социјалних прилика, који истичу да су финансије кључни разлог зашто се млади боје кренути у сопствени посао.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, у разговору за "Независне" свједочи да је проценат предузетничких идеја младих у БиХ на веома незавидном нивоу.

Каже да за тако нешто има више узрока, а да их предводи и друштвена несигурност у комплетној држави, као и то што се све врти око јавног сектора.

"Општи амбијент у друштву је такав да је све оријентисано ка јавном сектору и гдје он омогућава да се остваре боље и адекватније зараде него што би имали када би покренули свој бизнис. Осим тога, као разлог се може тражити и лакше рјешавање стамбеног питања и другог, што се много једноставније рјешава ако радите у јавном сектору и то даје сигурно веће гаранције. Али треба напоменути да смо сада дошли до тога да су и плате у приватном сектору веће", појашњава Рачић.

Он истиче да се на овом плану раде разне едукације како би се младима олакшало да дођу у прилику да покрену свој посао, али признаје да то не даје резултате.

"Ми смо прије неколико година радили истраживање у склопу једног пројекта у коме су учествовали представници италијанске коморе, гдје је наведено да у Италији негдје до 65 до 70 одсто младих има амбиције да започне властити приватни бизнис. Негдје око 15 до 20 одсто младих је заинтересовано да почне да ради у некој фирми да би стекли одређена искуства и да би опет започели властити бизнис. Само неких 15 одсто младих је оријентисано да ради у јавној управи. Код нас је сасвим обрнута ситуација. Код нас немамо ни 10-15 одсто младих који су спремни да започну неки предузетнички бизнис или покрену идеју. Углавном, око 70 одсто младих има амбиције да се запосли у неком јавном сектору или јавној институцији", наводи Рачић.

Према његовим ријечима, ситуацију отежава и чињеница да је БиХ готово непрекидно у изборним кампањама.

"Сваке двије године су избори. Највећи дио енергије у овом друштву троши се на изборе", категоричан је Рачић, који додаје да ипак сви морају бити свјесни да бројне предузетничке идеје неће бити прихваћене.

"У Словенији, на примјер, ако од 200 предузетничких идеја успије само 10 одсто, они су врло задовољни", наводи он.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ), у Републици Српској у овом тренутку регистрована су 2.182 оснивача привредних субјеката између 18 и 35 година.

"Најчешћи послови су друмски превоз робе, мјешовита пољопривредна производња, изградња стамбених и нестамбених зграда, тестерисање и блањање дрвета, импрегнација дрвета, рачунарско програмирање, неспецијализована трговина на велико, агенције за рекламу и пропаганду, дјелатности стоматолошке праксе, савјетовање које се односи на пословање и остало управљање, као и гајење поврћа, диња и лубеница, корјенастог и гомољастог поврћа", казали су за "Независне новине" из АПИФ-а.

Са друге стране, из Одјела за економски развој у Институту за развој младих КУЛТ истичу да заинтересованост младих за покретање властитог бизниса и те како постоји.

"Истраживање које је смо радили у 2021. години показује да је 50 одсто младих вољно покренути властити бизнис, али немају могућности за то. То они кажу. Око пет одсто је покренуло свој бизнис, а око седам одсто ради на покретању тог бизниса. Око 17 одсто њих није вољно", каже Ајка Ровчанин, представница Одјела за економски развој у Институту за развој младих КУЛТ са Илиџе.

Она за "Независне" поручује да су млади на питање која врста подршке им је потребна за покретање бизниса редом одговарали да је то новац.

"Радили смо и истраживање с младима који су покренули властити бизнис и они су нагласили да су им највећи проблеми били недостатак финансијских средстава, недовољна информисаност о процедурама оснивања, недостатак ранијег пословног искуства, недостатак пословног простора, као и предузетничких вјештина и менторства. Казали су да су најчешће својим новцем кретали у тај подухват", истакла је Ровчанинова и закључила да је потпуно јасно да треба још већа подршка младима.

(Независне новине)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Нереално

18.09.2022 10:29

Па нормално , какав бизнис, кад је све несигурно. Отвориш и сутра прпаднеш, ништа не може да потраје , кад је држава сама по себи нестабилна, економнски, политички и у сваком смислу. А они који су у врху власти изузетно су негативна морална вертикала. Све сами шљам и онда у таквом амбијенту говорити о предузетништву младих је лудост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.09.2022 14:00

А онда ти се наклате рекетаси из твз пореске, па ти долазе сваки дан и тразе 3000-4000КМ, да те не затворе, зато њемацка мајка, а рекетаси нека једу сто су посијали. Недам цвоњка за пц, бих и сл. будалестине, порез плацам само њемацкој.

Name

Комсиница

18.09.2022 16:06

Нико не помиње рекетасе и плацање рекета.

Name

Критичар

18.09.2022 10:55

Због тих што су се увалили на државне јасле нам и јесте овако. Они морају гласати за владајуће партије и они и држе ово зло на власти. Освијестите се људи, биће посла и послије Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дука

18.09.2022 11:06

Нормално дрзава своје стити, ттудје унистава присвајањем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

18.09.2022 13:03

Па нема овдје поштеног бизниса , нелојална конкуренција, нема заштите државе ни за раднике ни за приватнике, нема пласмана производа нема ништа нормално па себе чудите ничем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.09.2022 13:16

Хјој,кад сам отварао бизнис тета с бироа ми рече ;плати држави обавезе а теби ако остане за кифлу.Ја рекох да то одмах баталим па и ја на дрзаве јасле ко и ти ,и безбели без бриге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

18.09.2022 13:51

Много треба радити на стварању пословне климе као и враћању повјерења у власт да ће власт штити и стимулисати привреднике, а не имати маћехински однос према сопственом људима. Други проблем је кристализација друштва гдје су способни отишли вани, а неспособни остали у политици. Трећа класа људи су лијени и нестручни људи без икаквог знања и праксе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

18.09.2022 17:31

Како би онда бурлина копилад зарадјивала, све гдје се могла узети пара је њихово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста је

19.09.2022 07:29

Пљацкаси будзета у затворе и одузимање прљавог капитала рекетаси у затвиреее корумпирани политицари без знyња без мирала окyцили се на будзет паразити харајууу!!