Поништена одлука о продају "Љубије": Враћено на почетак

Скупштина акционара Рудника жељезне руде "Љубија" Приједор данас је донијела одлуке о стављању ван снаге одлука о повећању основног капитала и о трећој емисији редовних акција, те је тиме судбина рудника „Љубије“ враћена на почетак.

Република Српска 16.09.2022 | 17:04
Поништена одлука о продају "Љубије": Враћено на почетак

Десетог августа ове године скупштина акционара рудника жељезне руде "Љубија" и Влада Републике Српске продали су рудник за 15 минута.

Двадесетак дана касније Влада Српске се предомислила те је на сједници одржаној 29. августа задужила Инвестиционо-развојну банку  Републике Српске да упути захтјев Управном одбору РЖР-а да сазове ванредну сједницу Скупштине акционара ради поништења одлуке о докапитализацији и трећој емисији редовних акција.

Тако је судбина и продаја рудника Љубије је на данашњој сједници Скупштине акционара враћена на почетак.

Станко Вујковић, директор РЖР „Љубија“, каже да ово не значи ништа сада.

"Враћамо се на почетак, то јесте на одлуке које смо имали раније и о повећању капитала и о трећој емисији обвезница. Питања о судбини Љубије другом приликом ћемо разговарати“, казао је он.

И док се чека та друга прилика, представници малих акционара били су суздржани у гласању. Усвајањем, а затим и поништењу Одлуке о докапитализацији рудника "Љубије" ништа друго није него надмудривања америчко-канадског конзорцијума и Арселор Митала, сматра Мирко Шашић, предсједник Удружења малих акционара РЖР-а. 

„Зашто се чекало од 2004.до данас, 18 година, зашто није покренута производња?", пита Шашић и додаје:

"Ово што кажу да треба изузети неке некретнике из власништва рудника па онда наставити даље докапитализацију мени је то сумњиво. Још ми је сумњивије јер синоћ министар Ђокић је дао изјаву да иде докапитализација без проблема, а Влада је поништила Одлука. Како онда може ићи одлука"?!

Одлука о продаји "Љубије" и поништењу исте, према ријечима Душка Ивића, потпредсједника ДНС-а, представља класичну манипулацију у току предизборне кампање гдје како тврди власт СНСД-а користи и распродаје све могуће природне ресурсе.

"Класична манипулација у току предизборне кампање и притисак јавности је довео до тога да обуставе докапитализацију до избора. Када се заврше избори ,ако СНСД-а буде имао власт, наставиће да продају један од највећих ресурса који кошта око 300 милијарди а они би то да продају за 50 милиона. Значи ненародна и корумпирана власт у Српској настоји да уништи природне ресурсе и да грађани који требају од тога да живе, живе као странци у својој домовини“, каже Ивић.

Након оштрих критика од стране шире јавности, Влада Републике Српске је одустала од продаје Љубије, а њену одлуку потврдили су и акционари рудника те је тиме настављена дугогодишња традиција неуспјешне продаје рудника “Љубија”, који очито само у предизборно вријеме служи за манипулацију грађана Љубије, Приједора и читаве Републике Српске. 

(БН) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

СВИ

16.09.2022 15:38

ПОБЈЕДНИЦИ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

16.09.2022 16:14

Засада је обустављена продаја једнога од најважнијих природних ресурса рудника Љубије, који вриједи милијарде км, а којега је влада РС хтјела да прода за ситниш, страним компанијама, које би овом куповином постали већински власници рудника. Невјероватан и несхватљив је покушај владе РС, да од државе коју води направи јефтину страну колонију, а од народа бијело робље!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

16.09.2022 17:41

Добро је што је поништено .Случај треба сторнирати а не вратити на поцетак

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

16.09.2022 21:43

Видјеце се после 2 октобра, како се људи продају за гласове ниста се неце промијнити идемо у сигурну пропаст................

ОДГОВОРИТЕ