Poništena odluka o prodaju "Ljubije": Vraćeno na početak

Skupština akcionara Rudnika željezne rude "Ljubija" Prijedor danas je donijela odluke o stavljanju van snage odluka o povećanju osnovnog kapitala i o trećoj emisiji redovnih akcija, te je time sudbina rudnika „Ljubije“ vraćena na početak.

Republika Srpska 16.09.2022 | 17:04
Poništena odluka o prodaju "Ljubije": Vraćeno na početak

Desetog avgusta ove godine skupština akcionara rudnika željezne rude "Ljubija" i Vlada Republike Srpske prodali su rudnik za 15 minuta.

Dvadesetak dana kasnije Vlada Srpske se predomislila te je na sjednici održanoj 29. avgusta zadužila Investiciono-razvojnu banku  Republike Srpske da uputi zahtjev Upravnom odboru RŽR-a da sazove vanrednu sjednicu Skupštine akcionara radi poništenja odluke o dokapitalizaciji i trećoj emisiji redovnih akcija.

Tako je sudbina i prodaja rudnika Ljubije je na današnjoj sjednici Skupštine akcionara vraćena na početak.

Stanko Vujković, direktor RŽR „Ljubija“, kaže da ovo ne znači ništa sada.

"Vraćamo se na početak, to jeste na odluke koje smo imali ranije i o povećanju kapitala i o trećoj emisiji obveznica. Pitanja o sudbini Ljubije drugom prilikom ćemo razgovarati“, kazao je on.

I dok se čeka ta druga prilika, predstavnici malih akcionara bili su suzdržani u glasanju. Usvajanjem, a zatim i poništenju Odluke o dokapitalizaciji rudnika "Ljubije" ništa drugo nije nego nadmudrivanja američko-kanadskog konzorcijuma i Arselor Mitala, smatra Mirko Šašić, predsjednik Udruženja malih akcionara RŽR-a. 

„Zašto se čekalo od 2004.do danas, 18 godina, zašto nije pokrenuta proizvodnja?", pita Šašić i dodaje:

"Ovo što kažu da treba izuzeti neke nekretnike iz vlasništva rudnika pa onda nastaviti dalje dokapitalizaciju meni je to sumnjivo. Još mi je sumnjivije jer sinoć ministar Đokić je dao izjavu da ide dokapitalizacija bez problema, a Vlada je poništila Odluka. Kako onda može ići odluka"?!

Odluka o prodaji "Ljubije" i poništenju iste, prema riječima Duška Ivića, potpredsjednika DNS-a, predstavlja klasičnu manipulaciju u toku predizborne kampanje gdje kako tvrdi vlast SNSD-a koristi i rasprodaje sve moguće prirodne resurse.

"Klasična manipulacija u toku predizborne kampanje i pritisak javnosti je doveo do toga da obustave dokapitalizaciju do izbora. Kada se završe izbori ,ako SNSD-a bude imao vlast, nastaviće da prodaju jedan od najvećih resursa koji košta oko 300 milijardi a oni bi to da prodaju za 50 miliona. Znači nenarodna i korumpirana vlast u Srpskoj nastoji da uništi prirodne resurse i da građani koji trebaju od toga da žive, žive kao stranci u svojoj domovini“, kaže Ivić.

Nakon oštrih kritika od strane šire javnosti, Vlada Republike Srpske je odustala od prodaje Ljubije, a njenu odluku potvrdili su i akcionari rudnika te je time nastavljena dugogodišnja tradicija neuspješne prodaje rudnika “Ljubija”, koji očito samo u predizborno vrijeme služi za manipulaciju građana Ljubije, Prijedora i čitave Republike Srpske. 

(BN) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

SVI

16.09.2022 15:38

POBJEDNICI ...

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

16.09.2022 16:14

Zasada je obustavljena prodaja jednoga od najvažnijih prirodnih resursa rudnika Ljubije, koji vrijedi milijarde km, a kojega je vlada RS htjela da proda za sitniš, stranim kompanijama, koje bi ovom kupovinom postali većinski vlasnici rudnika. Nevjerovatan i neshvatljiv je pokušaj vlade RS, da od države koju vodi napravi jeftinu stranu koloniju, a od naroda bijelo roblje!!??

ODGOVORITE
Name

Tatar

16.09.2022 17:41

Dobro je što je poništeno .Slučaj treba stornirati a ne vratiti na pocetak

ODGOVORITE
Name

A

16.09.2022 21:43

Vidjece se posle 2 oktobra, kako se ljudi prodaju za glasove nista se nece promijniti idemo u sigurnu propast................

ODGOVORITE